Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

JUTA představuje žákům středních zemědělských škol nejmodernější technologie lisování v praxi

Zveřejněno: 1. 3. 2022

Pokud jste v poslední době vzali do rukou špagát či síťovinu, je pravděpodobné, že pochází právě ze společnosti JUTA a.s. Vysoká jakost výrobků této firmy je do značné míry dána kvalitní a moderní technologií výroby. Společnost dnes patří mezi přední české i evropské výrobce širokého sortimentu produktů pro zemědělství a stavebnictví.

Dne 23. 2. 2022 byly předány do SZeŠ Lanškroun první dva balíky zabalené technologií MultiBale pomocí špagátu JUTA.

Dne 23. 2. 2022 byly předány do SZeŠ Lanškroun první dva balíky a následovat budou další. Ty jsou určeny pro účely následné výuky a příklady prezentace možností moderních lisů na hranaté balíky. Nalisování slámy proběhlo s lisem KRONE BigPack 1270 XC (disponuje technologií MultiBale) ve spolupráci s firmou AgroKonzulta Žamberk a Farmou Dolní Dvůr Helvíkovice.

Lis KRONE BigPack 1270 XC s technologií MultiBale.
Lis KRONE BigPack 1270 XC s technologií MultiBale.

První lisy s touto technologií se objevily na trhu v letech 2005/2006, hlavně na trhu v Německu a Rakousku u chovatelů koní. Během následujících dalších let se pár lisů se systémem KRONE MultiBale dostalo na český a slovenský trh.

Jak funguje systém KRONE MultiBale?

Lis KRONE BigPack 1270 XC s technologií MultiBale je opatřen pohyblivým rámem s lisovacími jehly.
Lis KRONE BigPack 1270 XC s technologií MultiBale je opatřen pohyblivým rámem s lisovacími jehly.

Pohyblivý rám, jehož součástí jsou lisovací jehly, je tvořen ze dvou částí. Toto následně umožňuje vázat jen určitou částí jehel. Pomocí řízené západky, jenž je ovládána vzduchovým válcem, jde pouze část rámu, jenž je znázorněna na obrázku zeleně. Ten má za účel vázat jednotlivé malé balíky pomocí dvou jehel (2 a 5). Jakmile je dosaženo celkové délky velkého balíku oba rámy se pomocí západky spojí. Následně zavážou celý balík zbylé čtyři jehly (1, 3, 4 a 6), jenž jsou na obrázku označeny červeně. Tento jedinečný jednoduchý konstrukční systém zaručuje plnou spokojenost obsluhy a v neposlední řadě zájem o tuto technologii z řad koncových zákazníků. JUTA a.s. tak například prostřednictvím svého obchodního partnera v Rakousku dominuje v prodeji motouzů pro tyto lisy na tamním trhu.

  • 9 samostatných balíků v jednom velkém

  • Malé balíky v délkách od 0,30 do 1,35 metru

  • Jednoduchá manipulace s malými balíky na statku či stáji

Samozřejmostí je z programu JUTA i nabídka motouzů (Master MAX 150 m/kg) pro lisy Krone BP 1270 se systémem MultiBale (tato technologie umožňuje svázat několik malých balíků do jednoho velkého) – a to díky  rozměru komory, kdy je výška 70 cm a hmotnost balíků do 350 kg.
Samozřejmostí je z programu JUTA i nabídka motouzů (Master MAX 150 m/kg) pro lisy Krone BP 1270 se systémem MultiBale (tato technologie umožňuje svázat několik malých balíků do jednoho velkého) – a to díky rozměru komory, kdy je výška 70 cm a hmotnost balíků do 350 kg.

Více než šedesát let je lanškrounské školství spjato se zemědělskou školou, jejíž tradice sahá až do roku 1945. Ve své historii prošla škola společným vývojem se školním statkem. Důkazem jsou současné moderní učebny a praktická školní zařízení. Součástí školního statku je areál chovu skotu a areál chovu koní, sloužící jako živé kabinety pro výuku žáků.

Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun

Za téměř 70 let vychovala škola více než 4 000 absolventů, kteří našli uplatnění hlavně v zemědělské výrobě a službách. V rozhodující míře se podíleli a podílejí na rozvoji zemědělství převážně ve východočeském regionu. Někteří se prosadili také v jiných oborech – ve školství, státní správě jako velký příklad tak může být i polistopadový ministr zemědělství pan Josef Lux, který působil hned v několika vládách. Další široké uplatnění nacházejí studenti ve výzkumu, službách či kultuře. V posledních letech řada absolventů dokázala obstát i v zahraničí, zejména u chovatelů sportovních koní. Málokterá zemědělská škola se může pyšnit tím, že mezi její absolventy patří místopředseda vlády, mistr světa v cyklokrosu nebo operní pěvkyně Národního divadla. Škola, původně regionálního významu, se díky orientaci na chov koní stala institucí s celorepublikovou působností. Nyní vyučuje dva obory – Agropodnikání a Veterinářství.

SZeŠ Lanškroun.
SZeŠ Lanškroun.

Spolek s názvem Jezdecký klub Lanškroun Střední zemědělské a veterinární školy, z.s. je samostatný a dobrovolný svazek členů, kteří provozují sport, turistiku, organizační, vzdělávací a osvětovou činnost. V roce 2021 byla dokončena stavba boxů pro koně. Díky nové stáji je k dispozici jedno centrální místo pro výuku jezdectví a veterinárních předmětů, kde jsou témata zaměřena na koně. Lze tak efektivně využívat čas k výuce. Ve stáji je 16 prostorných boxů opatřených vyhřívanou napáječkou. Stěny a podlahy jsou obloženy gumou pro větší komfort koně. Cílem bylo postavit dostatečně vzdušnou stáj, aby se předcházelo dýchacím problémům u koní.

Snadná manipulace s balíky.
Snadná manipulace s balíky.

Na fotografii výše můžeme vidět původní velký hranatý balík o délce 210 cm z lisu, který má rozměr lisovací komory: šířka 120 cm a výška 70 cm. Z tohoto původně velkého balíku vznikne 7 menších o délce 30 cm. Výhodou je snadnější manipulace s menšími balíky po rozřezání hlavních spojovacích motouzů. Následně jsou jednotlivé menší balíky svázány pouze dvěma motouzy, které umožňují i snadnou ruční manipulaci i ve stísněných prostorech malých stájí.

Na Farmě Dolní Dvůr je na produkci kvalitního sena či slámy brán velký zřetel. Praktikují se i zde nejmodernější poznatky či trendy.
Na Farmě Dolní Dvůr je na produkci kvalitního sena či slámy brán velký zřetel. Praktikují se i zde nejmodernější poznatky či trendy.