Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Kramer představil novinky. Nechybí elektrický nakladač a inovovaný teleskopický manipulátor

Zveřejněno: 23. 2. 2023

Německý výrobce manipulační techniky Kramer prezentoval na loňských mezinárodních veletrzích SIMA, EIMA a EuroTier své novinky.

Řada teleskopických nakladačů Kramer s nosností 3 – 5,5 tuny se dočkala faceliftu.

V roce 2016 představil Kramer jako první výrobce plně řízený e-kolový nakladač, který získal řadu ocenění za inovace. Letos Kramer ukazuje nástupce dnešního úspěšného modelu, nový Kramer KL25.5e. Největší e-kolový nakladač v portfoliu společnosti Kramer je vybaven 96voltovou lithium-iontovou baterií pro dobu provozu až 4 hodiny bez mezidobíjení.

Z hlediska designu e-kolový nakladač zaujme také zploštělou konstrukcí krytu baterie pro optimální výhled dozadu. Bez ohledu na e-technologii nabízí nakladač Kramer KL25.5e kompaktní rozměry a zároveň optimální hodnoty výkonu při stohování a práci se lžící. S užitečným zatížením při stohování 1 750 kg a provozní hmotností <>3 800 kg si kolový nakladač v ničem nezadá se svým dieselovým protějškem.

Druhým vrcholem s nulovými emisemi je ultrakompaktní, elektrický teleskopický nakladač Kramer KT144e. I zde je instalována 96voltová lithium-iontová technologie. Se svými rozměry, výškou necelé 2 metry a šířkou přibližně 1,60 metru, stejně jako s maximální provozní hmotností 3 250 kg, má zajímavé parametry. Jak výkonnostní parametry, tak mobilita v terénu a jeho provozní komfort odpovídají vlastnostem běžného dieselového teleskopického manipulátoru Kramer KT144. Celkový výkon vozidla dokonce překonává výkon dieselového modelu. Maximální rychlost e-teleskopického nakladače je 25 km/h. Pro tento model je k dispozici baterie s kapacitou 18 kWh nebo 28 kWh.

Nabíjení bylo u obou elektrických strojů Kramer zcela přepracováno. Nejenže byla výrazně zvýšena nabíjecí kapacita palubní nabíječky, ale především byla věnována velká pozornost lepší dostupnosti nabíjecí zástrčky. Jednotné fungování u všech výrobků bylo stejně důležité jako integrace standardizované zástrčky typu 2, která je známá z automobilového průmyslu. V budoucnu tedy nebude záležet na tom, zda budete nabíjet v běžné domácí zásuvce, průmyslové zásuvce, wallboxu nebo na veřejném nabíjecím místě.

Řada teleskopických nakladačů Kramer s nosností 3 - 5,5 tuny se dočkala faceliftu. Viditelnost pracovního prostoru je u teleskopických manipulátorů klíčovým prvkem. V kombinaci s důrazem na bezpečnost může Kramer zabodovat novým designem kapoty motoru, který je použit u strojů Kramer KT356, KT307, KT357, KT3610, KT407 a KT457. Výsledkem je nejlepší možný výhled doprava. Kromě toho byly vylepšeny funkce, jako je uzávěrka diferenciálu a stabilizátor zatížení. Také další inovace, jako je optimalizace pohonu ecospeedPRO pro velké modely Kramer KT457 – Kramer KT559 nebo mechanická 100 % uzávěrka diferenciálu na přední nápravě, nabízejí uživateli významnou přidanou hodnotu. Funkčnost vozidel je tak optimální s ohledem na zemědělské využití, například v bioplynových stanicích a ve stájích.

Letos Kramer ukazuje nástupce dnešního úspěšného modelu, nový Kramer KL25.5e.
Letos Kramer ukazuje nástupce dnešního úspěšného modelu, nový Kramer KL25.5e.

Kramer Smart Attach – plně hydraulický systém rychloupínání

Pomocí systému Kramer Smart Attach lze připojit a odpojit přídavná zařízení s dalšími hydraulickými funkcemi, jako je zametací stroj nebo silážní lžíce, během několika sekund, aniž by bylo nutné opustit kabinu.

Díky systému Kramer Smart Attach je 3. ovládací okruh, který se dříve musel připojovat ručně pomocí přídavných hydraulických hadic, automaticky připojen k nářadí prostřednictvím zajišťovacích kolíků rychloupínače. To vede k výrazné úspoře času, která činí přibližně 2,5 minuty na jedno připojení.