Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Kvality techniky Horsch ověřují na vlastních polích, zkušenosti i stroje pak předávají svým zákazníkům

Zveřejněno: 22. 8. 2022

Společnost STAGRA byla založena v roce 1992 s cílem provozovat rostlinnou i živočišnou výrobu. Vedle toho se zabývá prací ve službách a obchodem se zemědělskými stroji. Spolumajiteli a jednateli společnosti STAGRA jsou Ing. Karel Dvořák a Ing. Josef Svoboda.

Historie společnosti STAGRA je úzce spojena s německým výrobcem techniky pro zpracování půdy, setí a ochranu rostlin značky Horsch.

Historie společnosti STAGRA je úzce spojena s německým výrobcem techniky pro zpracování půdy, setí a ochranu rostlin značky Horsch. Spolupráce obou firem začala na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 1991 ve Frankfurtu nad Mohanem. Již o rok později byli zákazníci firmy STAGRA svědky prvního praktického předvedení secího stroje Horsch Exaktor v jižních Čechách. Během let se produktové portfolio firmy Horsch rychle rozšířilo o secí stroje Concord a další techniku a dnes zahrnuje ucelený sortiment nejrůznější techniky pro konvenční i hybridní zemědělství.

Majitelé společnosti STAGRA si na vlastních pozemcích v zemědělské prvovýrobě ověřují schopnosti strojů Horsch. Mohou tak svým zákazníkům poskytnout kvalitní a praxí ověřené stroje. S tím jde ruku v ruce i nabídka kvalitního technického poradenství vycházejícího z třicetiletých zkušeností s provozem strojů Horsch.

Provozem prověřená technika Horsch

Společnost STAGRA je spolumajitelem společnosti N.U.Agrar CZ a družstva VOD JISTUZA. STAGRA hospodaří na výměře 1 860 hektarů. V rámci rostlinné výroby se zaměřuje na produkci tržních plodin, jako je pšenice (300 ha), ozimá řepka (240 ha), žito (300 ha), oves (50 ha) a kukuřice (300 ha). Letos byl na zkoušku založen i porost slunečnice (20 ha). V živočišné výrobě využívá i vlastní krmné plodiny. V roce 2012 byla uvedena do provozu bioplynová stanice a v roce 2017 stáj pro 350 kusů dojných krav.

Majitelé společnosti STAGRA si na vlastních pozemcích v zemědělské prvovýrobě ověřují schopnosti strojů Horsch.
Majitelé společnosti STAGRA si na vlastních pozemcích v zemědělské prvovýrobě ověřují schopnosti strojů Horsch.

STAGRA hospodaří v oblasti České Kanady, která se rozkládá na pomezí jižních Čech a západní Moravy. Půdy jsou zde hlinitopísčité a přirozeně kyselé, což vyžaduje pravidelné vápnění. Na půdu je také aplikován hnůj. „Vzhledem k půdním podmínkám je nezbytné dodržovat osevní postup. Řepku sejeme po krmných plodinách, po ní následuje žito, pak kukuřice, pšenice a opět kukuřice,“ vyjmenoval Ing. Karel Dvořák.

„Produktová nabídka společnosti Horsch je v současné době ohromná. Na vlastních pozemcích jsme vyzkoušeli téměř všechny její stroje. Od samého počátku při obdělávání půdy nepoužíváme pluh. Během let jsme se pak utvrzovali v tom, že ho nepotřebujeme a že se bez něj obejdeme, protože široký sortiment kypřičů pluh nahradí,“ uvedl Ing. Karel Dvořák.

S technikou Horsch Terrano je vedení společnosti STAGRA velmi spokojeno.
S technikou Horsch Terrano je vedení společnosti STAGRA velmi spokojeno.

STAGRA provozuje kypřič Horsch Terrano FG s pracovním záběrem 6 a 8 metrů. Podle Karla Dvořáka jde o jednoduché stroje určené k mělkému kypření a odplevelení. Velmi dobře podřezávají půdu a díky zavlačovačům usychá nežádoucí plevel na povrchu půdy. K hloubkovému kypření v podniku používají Horsch Terrano GX a Horsch Terrano MT, které perfektně zapravují hnůj do půdy. Z diskových podmítačů je provozován Horsch Joker s šestimetrovým a osmimetrovým pracovním záběrem.

Porost řepky je zakládán secím strojem Horsch Focus, jenž se letos nově zapojí i do setí meziplodin.
Porost řepky je zakládán secím strojem Horsch Focus, jenž se letos nově zapojí i do setí meziplodin.

Porost řepky je zakládán secím strojem Horsch Focus, jenž se letos nově zapojí i do setí meziplodin. Umí sloučit několik pracovních operací – zpracování půdy, uložení hnojiva a setí – do jediné. Půdu zpracuje do hloubky až 30 cm a dokáže uložit hnojivo ve dvou horizontech – na povrch, do hloubky nebo jako kombinaci obojího, což je výhodné právě při setí řepky. V podniku zkoušeli setí řepky a přihnojování secím strojem Horsch Avatar. Podle Karla Dvořáka si Horsch Avatar najde zákazníky zejména mezi zemědělci, kteří chtějí zpracovávat půdu před setím co nejméně. Porosty obilnin jsou zakládány secím strojem Horsch Pronto s pracovním záběrem 6 metrů. Současně se setím je prováděno přihnojování. Porosty kukuřice a slunečnice jsou zakládány secím strojem Horsch Maestro CV/CX.

Porosty kukuřice a slunečnice jsou zakládány secím strojem Horsch Maestro CV/CX.
Porosty kukuřice a slunečnice jsou zakládány secím strojem Horsch Maestro CV/CX.

Pro zájemce z řad zákazníků je k předvedení k dispozici i elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa. Nabízí vysokou variabilitu výsevku a flexibilní rozteč řádků. S integrovanými branami a novými secími botkami dokáže provádět výsev (velkých i malých semen) i za mokrých podmínek na poli.

STAGRA využívá též tažený a samojízdný postřikovač Horsch Leeb PT 350 s pracovním záběrem 24 metrů. Eviduje však zvýšený zájem o tento typ stroje, a tak jej plánuje obměnit za nejnovější model Horsch Leeb PT 6300. Nový postřikovač tak bude moci být od roku 2023 předváděn u zákazníků.

STAGRA eviduje zvýšený zájem o samojízdné postřikovače Horsch Leeb PT 6300.
STAGRA eviduje zvýšený zájem o samojízdné postřikovače Horsch Leeb PT 6300.

Stroje Horsch pro hybridní zemědělství vzbuzují zájem

Letos byly na pozemcích společnosti STAGRA testovány i stroje pro hybridní zemědělství. Šlo například o prutové brány Horsch Cura ST s pracovním záběrem 12 metrů. Práce prutových bran byla ověřována v porostu řepky a pšenice a výsledky byly výborné. Velký potenciál prutových bran Karel Dvořák spatřuje také v jejich uplatnění v porostu kukuřice. Byly navíc testovány v porostu kukuřice vysoké 60 cm. Karel Dvořák kladně ohodnotil odplevelení porostu a pokryvnost prutů bran. Díky používání prutových bran je možné vynechat první aplikaci herbicidu.

Obchodníci společnosti STAGRA uskutečnili spoustu předváděcích akcí prutových bran Horsch Cura přímo u zákazníků. Akce přitom vzbudily mezi zemědělci velký zájem.
Obchodníci společnosti STAGRA uskutečnili spoustu předváděcích akcí prutových bran Horsch Cura přímo u zákazníků. Akce přitom vzbudily mezi zemědělci velký zájem.

Obchodníci společnosti STAGRA následně uskutečnili spoustu předváděcích akcí prutových bran přímo u zákazníků. Akce přitom vzbudily mezi zemědělci velký zájem. Brány se dokonce uplatnily i při zapravování kejdy a digestátu. Příští rok má společnost v plánu investovat do bran s pracovním záběrem až dvacet čtyři metrů. Brány Horsch Cura ST ke své práci využívají mechanicky zavěšené zalomené pruty o délce 130 mm, přičemž mezera mezi pruty činí 2,5 cm. Pružinový systém zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm. Na špičky prutů lze přenést celou váhu stroje. Výhodou tohoto řešení je možnost uplatnit brány i v tvrdých až těžkých půdách. Každý prut je zakončen 8 mm hrotem, který může být na přání opatřen tvrdokovem, který jeho špičky udrží neustále ostré.

STAGRA předváděla na celém svém obchodním území i plečku Horsch Transformer VF s kamerovým naváděním.
STAGRA předváděla na celém svém obchodním území i plečku Horsch Transformer VF s kamerovým naváděním.

STAGRA předváděla na celém svém obchodním území i plečku Horsch Transformer VF s kamerovým naváděním. Tu je v závislosti na šířce řádku mezi rostlinami možné osadit různými druhy radliček. Radlička pracuje co nejvíce naplocho, aby docházelo k přesnému zpracování půdního horizontu. Výška rámu 660 mm umožňuje také pozdní kypření vzrostlých plodin. Stroj je vybaven bočním posuvným rámem (s dráhou 450 mm), kompletně zabudovaným do hlavního rámu stroje. Tato koncepce usnadňuje práci na svazích, protože malý prostor mezi zadní nápravou traktoru a kypřičem zaručuje maximální směrovou stabilitu.

S novým střediskem STAGRA ještě blíže k zákazníkům

Společnost STAGRA měla v počáteční fázi podnikání hlavní sídlo v Horních Němčicích. V roce 1994 se přestěhovala do nedaleké obce Studená, kde má dodnes moderně vybavené pracoviště s kvalifikovanými zaměstnanci pro zajištění prodeje a servisu zemědělské techniky. STAGRA působí na území, které začíná na Vysočině na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku a směrem na západ pokračuje přes jižní a západní Čechy až k Aši. Vedení společnosti se navíc rozhodlo zprovoznit i nové středisko ve Strakonicích, kde zřídí servis a také sklad s náhradními díly. Dne 20. října 2022 se zde uskuteční také tradiční Den společnosti STAGRA. Společnost tak bude se svými prémiovými stroji Horsch a kvalitními službami ještě blíž svým zákazníkům.

STAGRA zve na agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích

Nejnavštěvovanější zemědělská výstava ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 začíná ve čtvrtek 25. srpna a končí v úterý 30. srpna 2022. Nejde o výstavu určenou pouze zemědělcům a odborníkům, ale na své si přijdou jak velcí, tak malí návštěvníci. Všechny návštěvníky STAGRA přivítá na své výstavní ploše č. 216. Vystaven bude nový secí stroj Horsch Pronto 6DC, Horsch Avatar 6SD, nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS, plečka Horsch Transformer VF, zásobník Horsch Partner, brány Horsch Finer, podmítač Horsch Joker a nožové válce Horsch Cultro.

Tradiční agrosalon Země živitelka začíná ve čtvrtek 25. srpna a končí v úterý 30. srpna 2022.
Tradiční agrosalon Země živitelka začíná ve čtvrtek 25. srpna a končí v úterý 30. srpna 2022.