TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Kverneland Kultistrip zpracovává půdu metodou Strip-Till. Jednotlivé části pracovních jednotek lze perfektně přizpůsobit různým půdním podmínkám

Zveřejněno: 6. 9. 2021

Technologie Strip-Till umožňuje zpracování půdy v řádcích se současnou aplikací průmyslových nebo tekutých hnojiv. Kverneland má stroje pro zpracování půdy touto metodou ve svém výrobním programu již od roku 2014, a proto se může opřít o množství zkušeností.

V nabídce si farmáři mohou vybrat různé možnosti variability rámů od třímetrového pevného provedení až po šestimetrový hydraulicky sklopný rám.

Stroj Kultistrip zpracovává půdu pro následné založení porostů širokořádkových plodin jako je kukuřice, cukrová řepa, slunečnice, sója, čirok a v neposlední řadě řepka ozimá i jarní. Mezi hlavní výhody pásového zpracování půdy řadíme ochranu půdy v důsledku ponechání rostlinných zbytků v meziřádcích a tím eliminujeme vznik erozních procesů a omezíme vodní stres. Další nespornou výhodou je uložení hnojiv do blízkosti kořenů nezávisle na hloubce zpracování půdy (vyšší efektivita využití) a možnost cíleného ovlivnění rozvoje kořenového systému rostliny.

V nabídce si farmáři mohou vybrat různé možnosti variability rámů od třímetrového pevného provedení až po šestimetrový hydraulicky sklopný rám. Kultistrip s hydraulicky sklopným neseným rámem širokým 6 m lze vybavit až dvanácti pracovními jednotkami s minimální roztečí zpracovaných řádků 45 cm. Při vyjmutí hvězdicových odstraňovačů rostlinných zbytků lze docílit rozteče i 37,5 cm. Robustní rám je konstruován pro tažné prostředky až do 650 koní. Pracovní jednotky jsou spojeny s rámem pomocí paralelogramu. Ve středu paralelogramu mezi rameny lze každé jednotce kromě vlastní hmotnosti jednotky 250 kg přidat dodatečný přítlak prostřednictvím pákového mechanismu s pružinami ve třech stupních 70, 140 nebo 210 kg.

Vlastní zpracování půdy

Jako první otevře pás přímé kotoučové krojidlo o průměru 520 mm pro vstup kypřící slupice. Přednastavenou hloubku krojidla vedou dvě opěrná gumová kola o průměru 400 mm, která současně vedou celou jednotku v požadované hloubce. Pracovní hloubku krojidla lze jednoduše nastavit pomocí čepu v devíti stupních. Všechny další pracovní orgány se poté nastavují v poměru k opěrným kolům celé jednotky. Za krojidlem odstraňují rostlinné zbytky ze zpracovaného pásu dva hvězdicové talíře o průměru 320 mm.

Nejdůležitější částí pracovní jednotky jsou kypřící slupice Kverneland, které zpracovávají půdu až do hloubky 30 cm. Kypřící slupice se nabízí ve 3 tvarech a dvou šířek. Přímé, úhlové a zahnuté. Všechny tři typy slupic jsou vyrobeny z velmi odolného materiálu hardoxu 500 a zakončené jsou velmi praktickým výměnným dlátovým hrotem a samostatným výměnným křídlem radličky. Všechny slupice včetně dlát je možné dodat s vrstvou karbidu, která výrazně prodlužuje životnost jednotlivých opotřebitelných dílů. Široké kypřící slupice se využívají při použití stroje Kultistrip v agregaci s cisternou a aplikací tekutých statkových hnojiv (kejda, fugát nebo digestát). Úzké kypřící slupice se doporučují na zpracování půdy v pásech před setím se současnou aplikací pevných průmyslových hnojiv.

Hloubku aplikace průmyslových nebo statkových kapalných hnojiv lze nastavit až na maximální uložení do 20 cm. Pro tekutá hnojiva se používá 60mm trubka, pro průmyslová hnojiva je aplikátor o průměru 35 mm. Obě provedení jsou za kypřící slupicí zúžené, aby bylo jejich vedení chráněno vlastní slupicí kypřící radličky. Šířku zpracovaného pásu vymezují dva přímé talíře s ozubením. Jejich poloha se dá nastavit jak ve směru jízdy, tak ve směru příčném a zároveň lze nastavit úhel a přítlak. K seřízení se používá 19mm klíč, který je součástí dodávky. Toto nastavení je velmi důležité pro nerušenou průchodnost půdy. Za kypřící slupicí následuje poslední část pracovní jednotky, která má za úkol utužit zpracovaný pás půdy. Na výběr jsou tři různé provedení utužení: prutový válec, gumová Farmflex kola nebo dvojitá prstová „V“ kola. Šroubovým mechanismem lze rovněž upravit přítlak a intenzitu utužení.

Kverneland Kultistrip a jeho jednotlivé části pracovních jednotek lze perfektně přizpůsobit různým půdním podmínkám a adaptovat stroj předcházejícím činnostem na poli.