Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Nová generace pluhů Kverneland: inovace, které se počítají

Zveřejněno: 11. 11. 2020

Všechny hlavní plodiny potřebují perfektní přípravu půdy. Komfortní používání pluhu v provozu i při přepravě je v moderním zemědělství nutností. Pluh musí být robustní a disponovat dlouhou životností, aby se investice vyplatila. Obě podmínky splňuje nová generace pluhů firmy Kverneland.

Pro maximální bezpečnost na pozemních komunikacích se pluh se systémem TTS chová jako přívěs

Orba je pro většinu zemědělců jednou z nejúčinnějších metod, jak regulovat plevele, vytvářet humus nebo efektivně připravit půdu před setím. Zapravení posklizňových zbytků přitom musí být dokonalé a snadno proveditelné, přičemž náklady na práci by měly být minimální: nízká spotřeba paliva, menší opotřebení dílů s menšími požadavky na tahový výkon traktoru. Pluh musí být robustní a s dlouhou životností, aby se investice vyplatila.

Nová generace pluhů

Společnost Kverneland vyvinula novou generaci pluhů pro moderní zemědělství, která je vybavena renomovaným systémem plynulé změny záběru Variomat a jištěním pružinami Auto-reset pro efektivní práci za jakýchkoliv půdních podmínek. Navíc model 3400 umožňuje snadné mechanické nastavení pracovní šířky.

Nesené oboustranné pluhy – modely 2300, 3300 a 3400 – jsou dostupné se 3-7 radlicemi. Polonesený oboustranný pluh 6300, který byl v roce 2020 oceněn jako stroj roku, je dostupný s 5-8 radlicemi.

Díky novému inteligentnímu systému lze pružiny snadno přidat nebo odebrat
Díky novému inteligentnímu systému lze pružiny snadno přidat nebo odebrat

Systém TTS (Transport Trailer Solution) pro maximální bezpečnost při převozu je volitelnou výbavou všech pluhů nové generace. Pro maximální bezpečnost na pozemních komunikacích se pluh se systémem TTS chová jako přívěs. Otočný bod pluhu se nachází ve středu těžiště traktoru, takže v zatáčkách nedochází k náklonu.

Aerodynamický profil slupic a výška rámu pluhu 80 cm zajišťují dokonalou průchodnost posklizňových zbytků v jakýchkoliv půdních podmínkách, a zvyšují tím denní výkon. Tyto robustní slupice jsou aerodynamicky tvarované s minimálními sváry. Všechny slupice Kverneland se systémem auto-reset jsou duté, díky čemuž jsou lehčí a napomáhají snížené spotřebě pohonných hmot a menší potřebě výkonu tažného prostředku.

S centrálním nastavením předradliček můžete kdykoli nastavit přesnou pracovní hloubku
S centrálním nastavením předradliček můžete kdykoli nastavit přesnou pracovní hloubku

Díky novému inteligentnímu systému lze pružiny snadno přidat nebo odebrat. Stačí pouze odšroubovat dva šrouby. Pružiny nevyžadují žádnou další údržbu.

S centrálním nastavením předradliček můžete kdykoli nastavit přesnou pracovní hloubku. Obě předradličky se na orebním tělesu nastavují na stejnou hloubku současně. Touto rychlou operací ušetříte čas a dosáhnete dokonalé orby. Pro přizpůsobení se různým půdním podmínkám lze nastavit úhel předradličky snadno a rychle pomocí jednoho šroubu. K dispozici jsou předradličky pro zaorání hnoje nebo kukuřičných posklizňových zbytků.

Ochrana půdy

Pomocí hydraulicky ovládaného opěrného kola lze na souvrati snížit vzdálenosti nájezdu a výjezdu z brázdy na minimum. Nastavená hloubka orby zůstává i po otočení pluhu stejná. Toto řešení přináší spoustu agronomických výhod. Tou největší z nich je menší tvorba klínů na souvratích, a tedy snížení množství přejezdů.

Systém Trailer Transport Solution je k dispozici pro novou generaci pluhů
Systém Trailer Transport Solution je k dispozici pro novou generaci pluhů

Na výběr jsou zadní opěrná kola namontovaná přímo na rám pluhu. Kolo, které je k dispozici pro pětiradličné pluhy lze použít v kombinaci s Kverneland Trailer Transport Solution (TTS) nebo jako hloubkové kolo. Pohyb kol “Swivel” nabízí možnost pohodlného a plynulého couvání. Nastavení je možné buď mechanicky nebo hydraulicky.

Z agronomického hlediska platí, že čím větší je kolo, tím menší je zhutnění půdy.

Autor: Michaela Kadlečková
Foto: Kverneland

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.