AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Lemken má za sebou úspěšný rok. Překonal milník tržeb ve výši 400 milionů eur

Zveřejněno: 29. 3. 2022

Lemken uzavřel uplynulý obchodní rok s 22% nárůstem tržeb. Dosažený objem prodeje ve výši 446 milionů eur představuje pro rodinnou firmu s 242letou historií rekord.

Nový secí stroj Lemken Solitair DT.

Po celý rok se podařilo firmě Lemken optimálně udržet výrobu a dodat téměř všechno objednané nářadí. Počet zaměstnanců na celém světě se zvýšil na 1 697.

Obzvláště dobře se dařilo společnosti Steketee, která je stále ještě poměrně nedávno získanou dceřinou společností. Pod značkou Steketee nabízí Lemken meziřádkové kultivátory. Tyto stroje pomáhají snižovat používání přípravků na ošetřování plodin a pomáhají zemědělcům šetřit peníze.

Vzhledem k obtížným podmínkám se německý trh dokázal udržet na vysoké úrovni. Silný prodej secích strojů kompenzoval ukončený segment polních postřikovačů. Podíl exportu se zvýšil na 81 %, protože téměř všechny mezinárodní trhy se vyvíjely velmi dobře. Zvláště potěšující byl růst na zámořských trzích v Kanadě, USA, Oceánii a jižní Africe. V USA zřídila firma Lemken v loňském roce vlastní prodejní a servisní základnu poblíž Des Moines, aby mohla ještě lépe zvládat rostoucí poptávku.

Lemken je znepokojen probíhající válkou na Ukrajině, a to nejen v ekonomické, ale především v lidské rovině, vzhledem k dlouholetému vztahu společnosti k tomuto významnému zemědělskému trhu. Doufá, že tento konflikt co nejdříve skončí. Konflikt na Ukrajině zatím firmu Lemken výrazně neohrožuje.

Co Lemken plánuje na letošní rok

Lemken během roku 2022 bude modernizovat výrobní závod v německém Alpenu. Montážní závod v Harenu, který byl v roce 2021 úspěšně reorganizován pro výrobu secích strojů, bude rozsáhle rozšířen, aby vyhověl vysoké poptávce. Bude také schopen vyrábět řadu nových modelů, které jsou v současné době ve fázi plánování. Pro stroje Steketee staví Lemken v současné době zcela novou, inovativní továrnu v jižním Holandsku, jejíž otevření je plánováno na 3. čtvrtletí 2023. O tom bude pojednávat samostatný článek.