50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Malotraktory Captain: Pomocníci na farmu, zahradu a do lesa. Ideální náhrada za staré dosluhující traktory

Zveřejněno: 27. 1. 2023

Máte menší hospodářství, větší dům, polnosti, nebo lesík? Jste šťastní majitelé 40 a více let starého Zetoru 3011, 4011 nebo dokonce Zetoru 25, který vám sice stále slouží, ale náhradní díly docházejí a na nezbytnou údržbu je čím dál méně času a energie? Zbystřete, právě pro vás může být malotraktor Captain ideální volbou.

K traktoru Captain je možné připojit všechno standardní příslušenství.

Malotraktor >Captain 263 je již osmou generací indického malotraktoru s japonským motorem Mitsubishi oblečeného do slušivého kabátku s italským designem. Captain byl vymyšlen a zkonstruován, aby zjednodušil život všem malým hospodářům, farmářům nebo zahrádkářům. Dokážete s ním stejně snadno udržovat vinohrad, lesík, velkou zahradu, sad nebo sklízet seno z luk a přepravovat balíky sena na čelním nakladači.

Výhodou malotraktoru Captain je právě jeho univerzálnost. Už v základu má pohon 4x4 s uzávěrkou, takže s ním zdoláte i těžký terén.

Pod kapotou Captainu je kapalinou chlazený tříválcový naftový motor Mitsubishi o výkonu 25 koní a se zdvihovým objemem 1,3 litrů.
Pod kapotou Captainu je kapalinou chlazený tříválcový naftový motor Mitsubishi o výkonu 25 koní a se zdvihovým objemem 1,3 litrů.

K traktoru Captain je možné připojit všechno standardní příslušenství. Prodejce Gregor a Syn, s.r.o. Tábor, který traktor prodává, nabízí ke stroji dále vleky, mulčovače, pluhy, podkopy, rotavátory, zakladač trávníku, sekačky, obracečku TON, štěpkovače a mnoho dalšího. Pro malotraktor je dostupný i certifikovaný čelní nakladač s možností rychlé výměny příslušenství díky Euro úchytu a nosností 300 kg nebo 500 kg. Oba nakladače mají 3 funkci a ten s nosností 500 kg i paralelogram. Díky čelnímu nakladači můžete provádět terénní úpravy, kydat stáje, nebo třeba i manipulovat s balíky sena a slámy.

Malotraktor Captain je možné vybavit čelním nakladačem.
Malotraktor Captain je možné vybavit čelním nakladačem.

Malotraktor >Captain 263 se od velkých traktorů odlišuje několika parametry. Ty nejdůležitější jsou provozní hmotnost, která závisí na množství příslušenství a začíná na 950 kg, dále výkon motoru 25 koní, maximální rychlost jízdy 22 km/h a minimální šířka 1 027 mm (záleží na tipu pneumatik).

Pod kapotou traktoru Captain je kapalinou chlazený tříválcový naftový motor Mitsubishi o výkonu 25 koní a se zdvihovým objemem 1,3 litrů. Motor je spojen se synchronizovanou převodovkou (9 rychlostí vpřed + 3 rychlosti vzad) s ovládáním na blatníku. Řazení rychlostí přitom nemá vliv na rychlost vývodové hřídele, která nabízí 540 ot/min a ve standardu i 1 000 ot/min. K motoru je velmi dobrý přístup přes otevíratelnou plechovou kapotu poskytující tepelnou ochranu.

Malotraktor Captain v agregaci s mulčovačem.
Malotraktor Captain v agregaci s mulčovačem.

Pro ty čtenáře, kteří mají zkušenost třeba s traktorem Zetor 3011 a zdá se jim, že 25 koní je málo, máme dvě zprávy. Tou první je, že není (kůň jako kůň). Zatímco „třicítka“ jede na pětku (25 km/h) pouze po rovině a bez příslušenství, většinu času po silnici je však zařazená čtyřka, na kterou jede Zetor 3011 maximálně 15 km/h. Captain jede 22 km/h skoro pořád. I do kopce. Je to díky lepšímu zpřevodování a průběhu točivého momentu. Druhou zprávou je, že výrobce plánuje na evropský trh letos uvést větší verzi s větším výkonem.

Pracant z rodu malotraktorů Captain je pochopitelně homologovaný pro provoz na pozemních komunikacích a lze ho samostatně řídit s řidičákem sk. B. Vybírat lze až ze 7 druhů pneumatik pro práci v terénu, na silnici nebo travnatých plochách. Práci v terénu a jízdu po silnici usnadňuje hydrostatický posilovač řízení a standardem jsou i brzdy v olejové lázni – vyznačují se vysokou životností, nízkým opotřebením a snadným odvodem tepla.

Malotraktor Captain má 2 čerpadla - jedno na řízení a druhé na hydrauliku, což pocítíte hlavně když máte čelní nakladač a lehce se vám otáčí s volantem.
Malotraktor Captain má 2 čerpadla - jedno na řízení a druhé na hydrauliku, což pocítíte hlavně když máte čelní nakladač a lehce se vám otáčí s volantem.

Pro použití traktoru Captain v zimě a při nepřízni počasí stačí objednat verzi s kabinou. Další výhodou je řadící páka na blatníku a 2 čerpadla – jedno na řízení a druhé na hydrauliku, což pocítíte hlavně když máte čelní nakladač a lehce se vám otáčí s volantem. Většina konkurence v této výkonnostní kategorii 2 čerpadla nemá.

Malotraktory Captain jsou cenově dostupné. Cena startuje na 242 000,- dle pneu. Čelní nakladač s nosností 300 kg se dá pořídit za 64 000,- bez DPH a čelní nakladač s nosností 500 kg se pohybuje od 89 000,- bez DPH. Lopata je v ceně nakladače a paralelogram je u dražší verze nakladače. Oba nakladače mají třetí funkci. Cena malotraktoru a nakladače je velmi zajímavá a je ideální volbou pro každého. V případě informací kontaktujte firmu Gregor a syn, s.r.o. – rádi Vám se vším poradí a pomohou.