50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Manipulátor Bobcat na Tachovsku nakládá s tisíci tunami kompostu ročně

Zveřejněno: 10. 2. 2020

Bobcat TL43.80HF Agri má vše, co Nedvědovi z farmy AGRONED v Kladrubech požadují. Zvládá veškerou činnost, která se od něj očekává. Tato práce není zrovna lehká, jedná se o pravidelnou nakládku velkého množství kompostu. Pro teleskopický manipulátor Bobcat je to výzvou, ale díky robustnímu řešení konstrukce a užitečným funkcím neexistuje důvod, proč by se s ní nevypořádal.

Na farmě je čas od času využíván i vypůjčený menší model Bobcat TL38.70HF

V Kladrubech na Tachovsku se nachází rodinná farma AGRONED plus s.r.o. bratrů Nedvědových a jejich tří synů. Zaměstnanecký kolektiv je rodinný. Jak sám pan Václav Nedvěd řekl, do práce v zemědělství se z okolí nikdo nehrne, neboť většina pracovní síly míří do okolních výrobních závodů, jež umí nabídnout pevnou a méně namáhavou pracovní dobu, které lze v zemědělském oboru dosáhnout jen těžko. Přes deset let se Nedvědovi zabývali poskytováním služeb v oblasti prodeje uhlí a zemních prací, hlavní činností byla autodoprava. S ní skončili z důvodu sílící konkurence a úbytku zakázek. Otec bratrů Nedvědových vlastnil několik traktorů, a tak se vývoj firmy začal celkem logicky ubírat směrem k zemědělství. Zpočátku spravovali sto hektarů a postupně, nabývajíce nových pozemků, začali hospodařit naplno. Jako určitý mezník mezi malým a velkým podnikáním lze přitom označit rok 1998.

„Při výběru nového manipulátoru byla rozhodující výška zdvihu a stabilita. Oboje u Bobcatu hodnotím velmi kladně.”
Václav Nedvěd, AGRONED plus s.r.o.

Výměra obhospodařované zemědělské půdy v AGRONED nyní činí 1 000 hektarů, z čehož 600 hektarů patří orné půdě a 400 hektarů pastvinám, které poskytují krmivo pro dobytek. 150 kusů masného skotu se krmí na dvou pastvinách od sebe vzdálených dvacet kilometrů. Roční úhrn srážek v této oblasti činí průměrně 450–500 mm, rodina Nedvědova proto doplácí na sucho stejně jako jinde v Česku. Problémem jsou také přemnožení hraboši, kteří se ale zatím drží v hospodářských budovách a na ornou půdu zatím emigrují jen zřídka. Plodiny, jako jsou pšenice, oves, špalda a čirok pěstují Nedvědovi v ekologickém režimu – jakákoliv chemická ochrana rostlin je zapovězena. Z toho důvodu před rokem začali ve velkém používat kompost. „Kompost má dobré hodnoty, je to organická hmota a v naší půdě jí je strašně málo. Všichni hnojí umělými hnojivy a to je podle mého názoru špatně. Kompostu dávkujeme třicet až čtyřicet tun na hektar. Kompost nakupujeme a dovážíme. Když propočítáme celkové náklady, vychází to pořád levněji, než kdybychom používali umělá hnojiva,“ řekl pan Nedvěd a dodal, že kvůli tomu plánují obohatit strojový park také o nový agrotahač.

Malý nakladač vysokou zátěž nezvládal

Celkem je na farmu AGRONED ročně dovezeno cca. 7000 tun kompostu ročně. Kompost se pak musí naložit do rozmetadla a aplikovat na pole. Nakládku dříve obstarával menší nakladač, který však takto vysokou zátěž nezvládal a práce s ním byla naprosto nevyhovující. Značně poddimenzovaný stroj byl často přetěžován, čímž docházelo k přehřívání hydraulické soustavy. Docházelo tak ke snižování efektivity práce, navyšování opotřebení komponentů, a tím ke zvyšování náchylnosti stroje k mechanickému poškození. Výkon motoru a hydrauliky nakladače je přitom zásadní nejen pro výkonnost nakladače, ale i celé aplikační linky. Na farmě se tedy před rokem rozhodli pořídit výkonnější typ. Požadavkem byl teleskopický manipulátor mimo jiné s rychlým hydraulickým systémem.

Bobcat TL43.80HF Agri má během roku na starosti nakládku kompostu
Bobcat TL43.80HF Agri má během roku na starosti nakládku kompostu

Postupně na farmě vyzkoušeli celkem pět teleskopických manipulátorů různých značek běžně dostupných na českém trhu. Při testování zjistili, že parametry většiny z nich jsou pro jejich potřeby nevyhovující. Jeden nakladač měl podle slov majitele nedostatečné brzdné schopnosti, jiný zase vysokou pořizovací cenu a u dalšího nevyhovovala například velikost kabiny a výhled z ní. Z testovaných strojů vyšel nakonec nejlépe Bobcat TL43.80HF Agri, který Nedvědovy oslovil právě rychlou hydraulikou a v porovnání s ostatními stroji i o metr delším dosahem teleskopického ramene. V době naší lednové návštěvy měl odpracováno již 600 motohodin.

Stvořen do náročných podmínek

Bobcat TL43.80HF Agri má dvoudílné teleskopicky výsuvné rameno s maximální výškou zdvihu 7,5 m a maximální nosností 4,3 t. U většiny manipulátorů stejné kategorie na trhu je výška zdvihu o metr kratší. Při maximálním vysunutí je možné rameno zatížit téměř dvěma tunami. Rameno i jeho hlava jsou na takovou zátěž dimenzovány, stejně jako celý svařovaný rám manipulátoru. Z-kinematika nosníku byla konstruktéry zvolena z důvodu schopnosti snášet vysoké zatížení a přesnosti nastavení polohy ramene. Dále nabízí celkový úhel náklonu 152° pro snadné vyklápění a výměnu adaptérů, které lze zajistit v závislosti na výbavě buď mechanicky čepem nebo hydraulicky z kabiny. Na konci ramene se nachází vnější okruhy hydrauliky pro ovládání různých funkcí adaptérů. Provozní hmotnost stroje činí osm tun. Zvedat těžký materiál s lehkostí a do vysokých výšek je pro majitele důležité: „S teleskopickým manipulátorem nejčastěji nakládáme kompost do rozmetadla s vysokými bočnicemi. Při výběru nového manipulátoru byla rozhodující také výška zdvihu a stabilita. Oboje u Bobcatu hodnotím velmi kladně. Stroj se nám líbí a je opravdu dobrý,“ řekl pan Nedvěd. Stabilitě manipulátoru napomáhá nízké těžiště, dlouhý rozvor, robustní nápravy, široké pneumatiky a zadní protizávaží.

Motor Bobcat D34 se vyznačuje spolehlivostí
Motor Bobcat D34 se vyznačuje spolehlivostí

Srdcem hydraulické soustavy jsou čerpadla s čidlem zatížení a průtokem 190 l/min a rozdělovačem se sdílením toku, což umožňuje obsluze pracovat s významně nižšími otáčkami. Výsledkem je úspora paliva a kratší pracovní cykly. Čerpadlo s čidlem zatížení dodává olej pouze v případě požadavku na výkon hydrauliky, takže nedochází k zahřívání oleje a ztrátám výkonu. Ten je naopak okamžitě k dispozici pro optimální produktivitu. Dobré hydraulické schopnosti manipulátoru zabezpečují rychlou nakládku kompostu. Pan Nedvěd si rovněž pochvaluje systém odpružení ramene vylepšující přepravní schopnosti manipulátoru. Dovoluje vyšší rychlost při převážení materiálu ve lžíci, v důsledku absorbování rázů snižuje namáhání stroje a omezuje rozsypávání materiálu při přejíždění nerovností.

Je to opravdu dobrý stroj

O přenos výkonu motoru na podložku se stará hydrostatická převodovka, jejíž hlavní výhodou je uživatelská přívětivost v podobě regulace rychlosti pouze plynem. Ovládání převodovky je snadné, k dispozici jsou dva rozsahy rychlostí s funkcí řazení během jízdy: první rychlostní rozsah 6,0 km/h - 12,0 km/h a druhý rychlostní rozsah 18 km/h - 40,0 km/h. Hydrostatická převodovka je obecně určena zejména pro uživatele, kteří zacházejí s manipulátorem bez častých a dlouhých přejezdů po silnici. „Hydrostatickou převodovku jsme původně nechtěli, protože při dlouhých přejezdech není manipulátor tak svižný. Je ale výhodná při nakládání, které je plynulejší – jen přidáváte nebo ubíráte plyn,“ řekl pan Nedvěd. „Podle mého názoru žádný manipulátor není vhodný na delší přejezdy po silnici. S manipulátorem jezdíme osm a někdy i dvacet kilometrů po silnici. Je to však jen jeden přejezd ráno a jeden večer zpět. Pojezdová rychlost Bobcatu je 40 km/h, má perfektně odpružené rameno, neskáče při jízdě po nerovnostech, parádní je vysoký brzdný účinek, pohodlná odpružená sedačka a to, že se může pojezd přepnout na „ruku“ místo směrovek nebo na joystick zajišťující výsuv ramene,“ pochvaloval si pan Nedvěd.

Ovládání manipulátoru je maximálně účelné a jeho prvky jsou rozloženy tak, aby byly vždy okamžitě a logicky k dispozici
Ovládání manipulátoru je maximálně účelné a jeho prvky jsou rozloženy tak, aby byly vždy okamžitě a logicky k dispozici

Bobcat se nemusí spoléhat na externí dodavatele motorů, neboť využívá vlastní koncernový čtyřválec o výkonu 130 koní a se zdvihovým objemem 3,4 l, takže má kvalitu, servis a případnou dodávku náhradních dílů zcela ve vlastní režii. Jako je tomu u většiny motorů určených pro zemědělské stroje, ani tento se neobejde bez systémů jako je katalyzátor či recirkulace výfukových plynů a selektivní katalytická redukce. Naopak co zde nenajdeme je filtr pevných částic. Maximální točivý moment činí 500 Nm při 1400 ot/min, příznivého točivého momentu je dosaženo systémem přísunu paliva Common Rail. Nechybí systémem řízená rychlost, možnost nastavování otáček motoru či „eco“ režim. Motor na pravé straně manipulátoru nezabírá příliš místa, takže kapota je pro co nejlepší viditelnost zkosená na pravou stranu.

Ve srovnání s jinými manipulátory na trhu má podle pana Nedvěda Bobcat nejlepší výhled z kabiny ven. Využita je originální koncepce asymetrické prostorné kabiny s panoramatickým výhledem a s minimem sloupků. „Manipulátory už dnes nabízí komfort téměř srovnatelný s automobily. Důvodem je však jen estetika a kupříkladu elektrické stahování oken u některých modelů je už na mě příliš. Vyžaduji u strojů co nejméně elektroniky. Bobcat nám v tomto ohledu vyhovuje,“ řekl majitel. V interiéru jsou všechny ovládací prvky ergonomicky umístěny a podsvíceny pro dobrou identifikaci. Po pravé straně na dosah ruky se nachází elektro-proporcionální multifunkční joystick, jímž se ovládají všechny funkce ramene, směr jízdy, rychlostní rozsah a ovládací prvky nastavení stroje. Joystick zvládne kromě nastavení rychlosti pojezdu či hydraulického průtoku například i kombinovat několik pohybů současně.

Teleskopické manipulátory Bobcat mají odolné nápravy. Tři režimy řízení kol usnadňují manévrovatelnost
Teleskopické manipulátory Bobcat mají odolné nápravy. Tři režimy řízení kol usnadňují manévrovatelnost

Bobcat TL43.80HF Agri nabízí balíček funkcí využitelných napříč obory – od stavebnictví, komunální sektor až po typický zemědělský provoz, jaký je na farmě AGRONED. Spojuje robustnost, kompaktní rozměry, schopnost pohybovat se v těžkém terénu a snadné ovládání do jednoho stroje. Stroj dodal na farmu pan Petr Kubalík ze společnosti Bobcat CZ, a.s. s provozovnou v nedaleké Plzni. Na farmě jsme měli možnost vidět i menší model TL38.70HF, pásové rypadlo a smykem řízený nakladač S570. Tyto tři stroje patří českému zastoupení Bobcatu a zájemci si jej mohou kdykoliv po domluvě na farmě vyzkoušet.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.