50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Modernizované diskové podmítače Bednar zkvalitní práci a nabídnou jednodušší ovládání

Zveřejněno: 13. 10. 2021

Diskové podmítače Atlas prošly modernizací a v nabídce výrobce se objeví i nové sedmimetrové provedení koncipované rovněž jako dvousekční stroj. Diskové podmítače řady Swifterdisc Profi s pracovním záběrem 7,25 metrů mají zase zcela nový rám.

Diskové podmítače na školení zastupoval také inovovaný Swifterdisc Profi s pracovním záběrem 7,25 metrů se zcela novým rámem

Na školení obchodních zástupců techniky Bednar FMT byly představeny nejen secí stroje Bednar, ale i diskové podmítače.

Diskový podmítač Atlas se vyrábí s pracovním záběrem pět, šest a sedm metrů. V každém případě však tento oblíbený diskový podmítač prošel modernizací. U předešlé verze se nacházel válec až za nápravou, zatímco nové provedení má integrovanou nápravu uvnitř stroje a válce ve dvou řadách. Tato koncepce byla zvolena z toho důvodu, aby stroj tvořil rovný povrch půdy a válce hlínu utužovali rovnoměrně.

Diskový podmítač Bednar Atlas se vyrábí s pracovním záběrem pět, šest a sedm metrů. V každém případě však tento oblíbený diskový podmítač prošel modernizací.
Diskový podmítač Bednar Atlas se vyrábí s pracovním záběrem pět, šest a sedm metrů. V každém případě však tento oblíbený diskový podmítač prošel modernizací.

Disky jsou ve své sekci odpružené, jejich jištění vychází z předchozího modelu Atlas. Jednoduší je nyní stahování pružin. Disky jsou uloženy do tvaru písmene X, aby jel podmítač v ose za traktorem a obsluha nemusela nastavovat přední a zadní hloubku disků. Podmítače Atlas jsou standardně vybaveny řezacími disky, na přání pak agresivními disky s míchací a řezací schopností. Mezi přední a zadní řadou disků a válci je větší rozteč (30 cm) pro zajištění ještě větší průchodnosti rostlinných a posklizňových zbytků. Mezi jednotlivé řady disků je možné vložit prutovou sekci, podmítač lze vybavit také řezacím válcem. Zadní pěchy a válce jsou k dostání v mnoha provedeních (například prutový a segmentový válec, dvojitý U-ring či dvojitý V-ring).

Zadní pěchy a válce diskového podmítače Bednar Atlas jsou k dostání v mnoha provedeních.
Zadní pěchy a válce diskového podmítače Bednar Atlas jsou k dostání v mnoha provedeních.

Nově si zákazník může zvolit i druh boční clony: pevné, nebo teleskopické provedení. Druhý zmíněný typ zajišťuje dobrou průchodnost rostlinných zbytků a eliminuje ucpávání stroje. Vybírat lze také mezi jednoduchým a dvojitým podpěrným kolem, přičemž kola je možné hydraulicky nastavovat.

Podmítač Atlas je možné osadit výsevní jednotkou Alfa Drill, která se montuje na oj. Rozstřikovací koncovky se pak nachází před válci.

Nové sedmimetrové provedení bude koncipováno rovněž jako dvousekční stroj. Krajní disky na levé i pravé straně ale budou umístěny na dvoudiskové konzoli, která slouží jako pružicí prvek – je proto náležitě naddimenzována. Koncept stroje zůstává stejný.

Bednar Swifterdisc Profi: nové postavení disků

Diskové podmítače na školení zastupoval také inovovaný Swifterdisc Profi s pracovním záběrem 7,25 metrů se zcela novým rámem. Stroj má nové uspořádání disků do X - systém X-PRECISE. Vylepšeno bylo postavení disků. Jejich přední řada má větší úhel než zadní řada. To přináší výhodu v podobě rovnoměrného zpracování půdy v celém pracovním záběru stroje a eliminace tvorby hrůbků.

Zadní část stroje lze vybavit novým těžkým válcem s dvojitým uspořádáním a vyosenými segmenty se samočistící schopností.
Zadní část stroje lze vybavit novým těžkým válcem s dvojitým uspořádáním a vyosenými segmenty se samočistící schopností.

Zadní část stroje lze vybavit novým těžkým válcem s dvojitým uspořádáním a vyosenými segmenty se samočistící schopností. Uplatnění nalezne v jílovitých půdách. Swifterdisc Profi je možné osadit i dalšími válci a pěchy ze široké nabídky firmy Bednar FMT.

K dispozici jsou disky (560 a 520 mm) v agresivním a zubatém provedení.
K dispozici jsou disky (560 a 520 mm) v agresivním a zubatém provedení.

Pro lepší manévrovatelnost se náprava stroje nachází uprostřed. Lepší stability pak lze dosáhnout, pokud stroj vybavíme dvojitými podpěrnými koly. Ta se nacházejí co nejvíce vpředu, aby se mezi stroj a kola vešlo přední nářadí (a pokrylo celý záběr stroje). Tím nářadím může být páskový smyk či řezací válec (jištěný hydraulicky), který dobře pracuje v řepkovém či slunečnicovém strništi. I u tohoto stroje byla zvětšena mezera mezi pracovními orgány, aby bylo zabráněno ucpávání stroje. K dispozici jsou disky (560 a 520 mm) v agresivním a zubatém provedení. Prezentovaný stroj byl vybaven kompletní hydraulikou včetně možnosti nastavovat pracovní hloubku z traktoru.

Konstruktéři vylepšili i tzv. tažné pravítko – je o pár kilo lehčí a přitom 1,5násobně pevnější než předchozí verze.