Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Na návštěvě závodu, kde vznikají unikátní mulčovače Tehnos

Zveřejněno: 26. 5. 2022

Mulčovače Tehnos patří mezi nejprodávanější svého druhu v České republice. Oblibu si získávají díky patentově chráněným technologiím, za jejichž vývojem stojí slovinský vynálezce Anton Kisovar. Členové redakce Agroportal24h.cz navštívili výrobní závod této značky, kde se seznámila nejen s procesem výroby, ale i s mulčovači nové konstrukce.

V popředí můžeme vidět rotor mulčovače Tehnos s patentovaným rozložením kladiv.

Společnost Tehnos má sídlo v malebném slovinském městečku Žalec, v údolí řeky Savinja, na západ od Celje. Hlavní hospodářský význam regionu, jež historicky spadá do oblasti Dolního Štýrska, spočívá v pěstování chmele, což prozrazuje i městský znak. Milovníci piva mohou v tamním parku navštívit například i světově unikátní pivní fontánu.

V čele rodinné firmy Tehnos stojí konstruktér Anton Kisovar, který postupně předává vedení svému synovi. Anton Kisovar se zaměřuje mimo jiné na výrobu mulčovačů Tehnos všech velikostí, za které již obdržel nejrůznější ocenění. Obzvláště pyšný je na cenu Golden Gazelle (z roku 2015) za nejrychleji rostoucí společnost ve Slovinsku.

Tehnos je schopen vyhovět individuálním požadavkům jednotlivých zákazníků, díky čemuž je jeho portfolio mulčovačů Tehnos opravdu široké.
Tehnos je schopen vyhovět individuálním požadavkům jednotlivých zákazníků, díky čemuž je jeho portfolio mulčovačů Tehnos opravdu široké.

Nejen výroba mulčovačů Tehnos

Ve společnosti Tehnos (zkratka pro výrobu techniky ve Slovinsku) aktuálně probíhá optimalizace celého procesu výroby produktů. Vzhledem k tomu, že tento proces probíhá za plného provozu výrobního závodu, očekává se, že bude trvat až osm let. Již nyní však podstatnou část výroby mulčovačů Tehnos zabezpečují roboti a stroje s vysokou mírou automatizace. Díky široké základně lidských zdrojů (firma zaměstnává asi 130 osob) opustí brány závodu Tehnos každoročně tisíce mulčovačů.

Řízení výroby mulčovačů Tehnos má na starosti sám majitel Anton Kisovar. Pod vedením jeho manželky Tehnos zpracovává i plasty a vyrábí domácí potřeby a komponenty pro automobilový, letecký a elektrotechnický průmysl. Logickým vyústěním tedy je, že všechny plastové součástky mulčovačů Tehnos (například chránič kardanu) jsou vyrobeny svépomocí. Platí to i pro formy pro výrobu kladiv rotorů mulčovačů.

Při návštěvě showroomu firmy jsme mimo jiné mohli zhlédnout snímky z vývoje mulčovačů Tehnos, při němž jsou uplatňovány nejmodernější metody návrhů a simulací. Prezentovány nám byly i různé druhy převodovek, spojek, nožů a originálních kladiv, které jsou pro bezchybné fungování mulčovače nezbytné. Viděli jsme také, jakým způsobem je zajištěna ochrana ložisek, jež je u mulčovačů Tehnos velmi důležitá (na mulčovač se v provozu namotává různý materiál jako tráva a provázky, které mohou ložisko poškodit).

Tehnos vyrábí i mulčovače pro výkonné traktory.
Tehnos vyrábí i mulčovače pro výkonné traktory.

Široké portfolio mulčovačů Tehnos

Prvním stanovištěm, se kterým jsme měli v rámci prohlídky možnost se seznámit, byla místnost, v níž probíhá kontrola kvality nakupovaných i vyráběných dílů. Pracovníci firmy Tehnos zde prostřednictvím skeneru a techniky 3D modelování přezkoumávají přesné parametry dílů. Využívají k tomu i jeden z nejdůležitějších zdejších přístrojů – 3D tiskárnu plastových dílů, na níž daný díl nejdříve vytisknou a až pak se rozhodují, zda jej vyrábět či ne.

Zamířili jsme též do prostoru montáže mulčovačů Tehnos vyráběných na zakázku. Tehnos je schopen vyhovět individuálním požadavkům jednotlivých zákazníků, díky čemuž je jeho portfolio mulčovačů Tehnos opravdu široké. Nabízí univerzální, polní, boční, luční a lesnické mulčovače a mulčovače do sadů a vinic. Uplatnění nacházejí v zemědělském i komunálním sektoru a lze je agregovat s traktory téměř všech výkonnostních tříd. Své mulčovače Tehnos vyváží na čtyři kontinenty, přičemž mezi nejvýznamnějšími trhy, co se objemu prodejů týče, patří severní Evropa, Německo, Holandsko, Kanada a Japonsko.

Mulčovače Tehnos větší kategorie rozdrtí náletové dřeviny o průměru až 7 cm. Mulčovače s trojitým protiostřím zase napomohou při likvidaci rostlinných zbytků a kukuřičného strniště. Hmotu rozdrtí na malé kousky, a škůdcům tak zamezí v rozvoji. Mulčovače Tehnos se v našich podmínkách nejčastěji uplatňují při ošetřování travních porostů, zejména při mulčování nedopasků na loukách. Kladívkové mulčovače jsou využívány také při mulčování u okrajů lesů, příkopů či při dalších úpravách krajiny. Stále větší oblibu si získávají speciální mulčovače s úpravami a modifikacemi. Jde například o stroje určené do vinic, které jsou doplněny o ometač kmínků pro čištění meziřádkové plochy mezi stromy. K mulčovačům Tehnos je dodávána široká škála opěrných válců v nejrůznějším provedení.

Stále větší oblibu si získávají speciální mulčovače Tehnos s úpravami a modifikacemi.
Stále větší oblibu si získávají speciální mulčovače Tehnos s úpravami a modifikacemi.

Složitý proces výroby rotoru mulčovačů Tehnos

Ač je do výroby zapojena značná část robotů, při sváření mulčovačů Tehnos bude podle syna zakladatele firmy vždy potřeba také člověk. Ten se postará o sváření menších částí, na které robot nestačí.

Nejzajímavější částí prohlídky byl náhled do výroby rotoru, který je srdcem všech mulčovačů Tehnos a jehož vývojem strávil Anton Kisovar dlouhých 15 let. Během té doby trpělivě pátral, při jakém rozložení kladiv na rotoru mulčovač vyvíjí ty nejnižší možné vibrace, což se mu povedlo. Rozložení kladiv na rotoru si nechal patentovat. Tehnos totiž pracuje s ohybovým napětím, které rozložil (díky uchycení jednotlivých kladiv) po celé hřídeli mulčovače. Dosáhl tím snížení vibrací rotoru a zvýšení jeho otáček až na 2400, což je jedna z nejvyšších hodnot na trhu. V praxi se rotor otáčí rychlostí až 220 km/h. Vedle toho je mulčovač odolný vůči praskání svárů a lze jej propojit i s traktorem s nižším výkonem, s čímž souvisí také nižší spotřeba paliva. Rotor má menší průměr než jeho konkurenti a nenajdeme na něm ani žádnou šroubovici jako u jiných mulčovačů na trhu.

Dalším patentovaným prvkem mulčovače Tehnos je nakloněný dvojitý kloub pro rovnoměrné odtažení, zvednutí bočního mulčovače při střetu s překážkou a jeho následné zpětné umístění do výchozí polohy. Patentován je také hydraulický bezpečnostní systém paralelogramového posunu pro odtažení bočního mulčovače a odlehčení připojení při nárazu na překážku.

K výrobě jednoho dokonalého rotoru, kterou zajišťuje robot, je zapotřebí vynaložit spoustu energie, přičemž celý proces je rozčleněn do deseti fází. Jedna z nich spočívá například v důkladném opracování surového materiálu tak, aby disponoval vyhovujícími vlastnostmi. Během výroby dochází také k průběžnému vyvažování rotoru (až 49x), pak následuje jeho očištění a další úprava (s využitím patentované technologie). Nakonec jsou navařeny komponenty.

Prezentovány nám byly i různé druhy převodovek, spojek, nožů a originálních kladiv, které jsou pro bezchybné fungování mulčovače Tehnos nezbytné.
Prezentovány nám byly i různé druhy převodovek, spojek, nožů a originálních kladiv, které jsou pro bezchybné fungování mulčovače Tehnos nezbytné.

Moderní systém výroby mulčovačů Tehnos

Při prohlídce haly jsme se zastavili u manažerského systému výroby. Na vybraných pracovištích je umístěn počítač se speciálním softwarem, u kterého se každý zaměstnanec musí hlásit. Systém kontroluje jak dodržování norem zaměstnanci, tak celý průběh výroby, plánování operací či počet vyrobených kusů dílů.

Každý výrobní závod má svůj sklad dílů a jinak tomu není ani ve firmě Tehnos, která díly vyrábí či nakupuje tak, aby jich měla vždy dostatek. Uskladněny jsou v obřích regálech, samozřejmostí je jejich přesná evidence. Výrobu zefektivňuje management čárových kódů, díky němuž lze kdykoli snadno zjistit, v jaké výrobní fázi se nachází jakýkoli stroj a které součástky jsou pro jeho výrobu zrovna potřeba.

V provozu jsme viděli rovněž několik generací robotů určených ke stříhání a ohýbání plechů. Používán je převážně měkký ocelový plech s nepatrným množstvím nerezové oceli a hliníku (dovážený z okolních zemí Evropské unie), který zde prochází všemi fázemi zpracování – od řezání přes ohýbání až po svařování a lakování. Ke zpracování této suroviny jsou využívány kombinovaný laserový řezací – děrovací stroj a třídicí robot. K formování kovů a frézování se využívají CNC stroje a děrování zajišťují lisy. Při výrobě se uplatňují i NC, CNC pily a laser vyřezávající do kovových desek jednotlivé součástky mulčovače, které následně putují výtahem na ohýbání či jiné zpracování. S plechy manipuluje robot; nejdříve plech přeměří, aby zjistil, k jakému mulčovači Tehnos patří, načež jej začne ohýbat. Vedle laserových strojů je flexibilní výrobní linka doplněna o kombinovaný laserový systém.

V současnosti ve výrobním závodě vzniká nové skladiště pro kryty mulčovačů Tehnos. Navštívili jsme místo, kde se takové kryty kompletují. Zajímavou podívanou bylo především práškové lakování jednotlivých dílů. Ty se vždy nejprve opískují, omyjí a až poté je nanesena základová barva. Posledním krokem je nástřik hlavní barvy. Povrchová úprava mulčovačů Tehnos se přitom od ostatních mulčovačů na trhu liší – je sytě červená.

Povrchová úprava mulčovačů Tehnos se přitom od ostatních mulčovačů na trhu liší – je sytě červená.
Povrchová úprava mulčovačů Tehnos se přitom od ostatních mulčovačů na trhu liší – je sytě červená.

Automatický výdej dílů a nekompromisní testování mulčovačů Tehnos

Během finální montáže mulčovačů Tehnos se nově uplatňují automatické podavače dílů, jež urychlují proces montáže (zaměstnanci je vždy dopraveno přesné množství určitých dílů). Zašli jsme se také podívat do automatického skladu. Je dvanáct metrů vysoký a vybaven šesti roboty, kteří podle kódů vydávají přesné množství a daný typ náhradních dílů.

Každý vyrobený mulčovač Tehnos projde finálním testováním. Traktor s vývodovou hřídelí nahrazuje zkušební stolice a při spuštění mulčovače se zaznamenává jeho teplota, vibrace a hlučnost. Pokud vykazuje abnormální hodnoty, není expedován zákazníkovi. Naměřená data se ukládají do počítače. Testování probíhá 20 minut; během té doby se projeví 80 až 90 % závad. Mulčovač Tehnos přitom nepracuje na plný výkon, ale na 15 až 20 %.

Každý vyrobený mulčovač Tehnos projde finálním testováním.
Každý vyrobený mulčovač Tehnos projde finálním testováním.

Čím se Tehnos proslavil?

Ještě v roce 2009 o firmě Tehnos věděl jen málokdo. Proslavila ji až prezentace mulčovače na polním dni. Tehdy na mulčovač někdo umístil sklenici s vodou, načež se obsluha s mulčovačem nevědomky rozjela. Voda se nerozlila a vznikla senzace. Byla tak totiž dokonale prezentována hlavní přednost stroje – nízké vibrace rotoru mulčovače. O mulčovače Tehnos se pak začaly zajímat (a testovat jej) odborná evropská zemědělská periodika.

Tehnos má také odlišný přístup k náhradním dílům než jeho konkurence. Poškození rotoru mulčovače v případě nehody je pro mnoho uživatelů nemilou záležitostí (jeho výměna představuje značnou finanční zátěž). Tehnos, který vnímá rotor jako srdce mulčovače, se proto rozhodl jej nabízet jako náhradní díl a je ochoten jej kdykoli za příznivou cenu bez problémů vyměnit. Na samotném rotoru prý firma negeneruje žádný zisk, přednější je pro ni spokojenost uživatelů. Tak se mezi uživateli šíří dobré jméno společnosti.

Na návštěvě závodu, kde vznikají unikátní mulčovače Tehnos.
Na návštěvě závodu, kde vznikají unikátní mulčovače Tehnos.

Rekordní poptávka po mulčovačích Tehnos

Ve slovinském showroomu jsme měli možnost spatřit též novou generaci mulčovačů Tehnos. Modelové řady mulčovačů nedávno prošly proměnou – vyrábějí se v provedení Profi (zesílená konstrukce), Light (standardní konstrukce), Super Light a R. Písmenem R jsou označované mulčovače, které mají zesílené jen některé díly. Nová řada mulčovačů má nový zaoblený design. Celkově má Tehnos nyní v nabídce 47 modelů mulčovačů různých velikostí. Zajímavostí je, že jeho největší modely vznikly na impuls pocházející od českých zákazníků, kterým dodávky mulčovačeů Tehnos zprostředkovává firma Agrotec.

Prodeje mulčovačů Tehnos loni vzrostly o rekordních 20 %. Současné investice směřují nejen do již zmíněné optimalizace výroby, ale i do stavby nových kancelářských prostor, showroomu a školicího střediska.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.