Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nakladače Thaler jsou hojně využívány ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví a komunální sféře

Zveřejněno: 25. 4. 2023

Velkou výhodou kloubových nakladačů Thaler je jejich všestrannost, a to díky možnosti připojení různých nástrojů. V neposlední řadě jsou to i jejich rozměry, které umožňují označovat nakladače za kompaktní. V kategorii kompaktních nakladačů se velkou nabídkou může pochlubit německý výrobce Thaler. Stroje na český trh dodává společnost MANATECH CZ.

Thaler je také výrobcem nakladačů s teleskopickým ramenem.

Stroje Thaler mají na čelní straně výložník umožňující připojit různé nářadí. Nakladače Thaler mají zpravidla obě hnané nápravy. Rám stroje se láme uprostřed prostřednictvím středového čepu. Zatáčení stroje je tedy uskutečňováno pomocí kloubu uprostřed rámu, nebo natáčením kol náprav (případně kombinace obojího).

Ve zmíněné kategorii kompaktních nakladačů disponuje obsáhlým sortimentem německý výrobce Thaler. Nakladače Thaler pokrývají výkonový rozsah 26 až 48 koní (19 až 37 kW). Stroje pohání motor Yanamar vyhovující emisní normě Stage V. Kromě recirkulace výfukových plynů a nejnovější technologie vstřikování common rail disponují také oxidačním katalyzátorem a filtry pevných částic (DPF). Motory se obejdou bez AdBlue.

Stroje Thaler pohání motor Yanamr vyhovující emisní normě Stage V.
Stroje Thaler pohání motor Yanamr vyhovující emisní normě Stage V.

Jednotlivé modely nakladačů Thaler se od sebe liší nejen výkonem motoru, ale i provedením výložníku. Nakladače jsou dostupné ve čtyřech provedeních L, S, H a T. Modely typu Thaler L mají nízkou přední část a krátký výložník, nakladače v provedení S disponují standardním provedením přední části. Stroje Thaler označované písmenem H dosáhnou díky dlouhému výložníku dále a výše než modely Thaler v provedení L a S. Označení T je určeno pro stroje vybavené teleskopickým výložníkem.

Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.
Díky vysoce stabilnímu kloubovému řízení každý stroj Thaler vyrovnává nerovnosti a udržuje všechna kola vždy v kontaktu se zemí.

Všechny stroje Thaler obsahují v základu bezpečnostní rám (dle norem ROPS a FOPS), nastavitelné sedadlo a bezpečnostní pás. Modely Thaler 4275T a 48T18 jsou standardně dodávány s uzavřenou kabinou. Ochrannou patentovanou střechu lze v případě potřeby hydraulicky snížit až o 25 cm, přičemž celá akce trvá jen několik sekund. Její ovládání probíhá jednoduše hydraulicky ze sedadla a nutno dodat, že ochranná funkce střechy zůstává po celou dobu zachována. Nakladač tak projede bez problémů i nízkými průchody.

Nejmenší stroje, zastoupené modely Thaler 2220 a 2320 v provedeních L a S, nabízejí výkon 19 koní. I tak malý nakladač, jako Thaler 2220, je vybaven Inching pedálem pro plazivou rychlost, díky čemuž je schopen využít max. výkon motoru pro pracovní hydrauliku a vyvinout plnou zdvihací sílu. Disponuje přitom stejným podvozkem a motorem jako model Thaler 2320. I malé stroje jsou vybaveny automobilovým typem pohonu přenášejícím optimalizovaný výkon na všechna 4 kola. Modely v provedení Thaler L uzvednou až 1 200 kg a projedou jakoukoli bránou o minimální šířce 92 cm. Standardně mají nastavitelný sloupek řízení a LED pracovní světlo.

Kategorii kloubových nakladačů Thaler s motorem o výkonu 25 koní zastupují modely Thaler 2226, 2230 a 2326 v provedení L, S a H.
Kategorii kloubových nakladačů Thaler s motorem o výkonu 25 koní zastupují modely Thaler 2226, 2230 a 2326 v provedení L, S a H.

Kategorii kloubových nakladačů Thaler s motorem o výkonu 25 koní zastupují modely Thaler 2226, 2230 a 2326 v provedení L, S a H. Model Thaler 2226 je stejně kompaktní a obratný jako model Thaler 2220, má však výkonnější motor a vyšší výkonnostní rezervu. Uzvedne až 1 200 kg. Snadno se vypořádává i s manévrováním ve stísněných prostorech, 2226 projede těsnými branami i úzkými zatáčkami. Model Thaler 2230 pak nabízí vnitřní poloměr otáčení 1 030 mm. Typ Thaler 2326 má navíc díky hnací hřídeli optimalizovaný mechanický přenos výkonu na obě nápravy a dokáže se pohybovat maximální rychlostí 20 km/h. Proto je ještě výkonnější a obratnější než model Thaler 2220.

Do kategorie nakladačů s motory o výkonu 38 koní spadají modely Thaler 2438 a 2838 v provedení L, S a H.
Do kategorie nakladačů s motory o výkonu 38 koní spadají modely Thaler 2438 a 2838 v provedení L, S a H.

Do kategorie nakladačů s motory o výkonu 38 koní spadají modely Thaler 2438 a 2838 v provedení L, S a H. Prvně jmenovaný typ zvedne až 1 500 kg. Jeho dvoustupňový pohon optimálně přenáší výkon na všechna 4 kola (prostřednictvím hnací hřídele a automobilového způsobu pohonu). Další model – s označením Thaler 2838 – patří k nejvýkonnějším strojům Thaler střední třídy. Jde o silný univerzální stroj, který lze však přepravovat i na přívěsu za autem a zvedne až 1 700 kg. Jeho celková šířka 1,16 metru mu společně se standardními pneumatikami a úhlem zlomení kloubu 50° zaručuje vysokou manévrovatelnost. Je také vybaven Inching pedálem, nastavitelným digitálním sloupkem řízení a LED pracovními světly.

Kategorii nakladačů Thaler s motorem o výkonu 48 koní reprezentuje jediný model – Thaler 3448 v provedení L, S a H. Se svou nízkou přední částí, kratším ramenem a nízkým těžištěm zvedne až 1 900 kg. Na rozdíl od menších strojů je vybaven výkyvnou zadní nápravou. Ta přispívá k jeho ještě větší stabilitě. Indikovaná provozní hmotnost modelu Thaler 3448 (2 600 kg) umožňuje jeho přepravu na přívěsu.

Thaler je také výrobcem nakladačů s teleskopickým ramenem. Jeho nabídka zahrnuje tři modely – Thaler 2838T (výkon 38 koní), 3448T (výkon 48 koní) a 4275T (výkon 75 koní). Rameno nejmenšího modelu lze vysunout o 75 cm a celkový dosah stroje pak dosahuje 3,89 metru. Šířka 1,38 metru významně zdokonaluje stabilitu stroje. U dalšího modelu této třídy, označeného jako Thaler 3448T, lze teleskopické rameno prodloužit o 85 cm. Jedná se o stroj s dosahem 3,90 metru. Se staženým ramenem unese až 2 250 kg. Kyvná náprava v jeho zadní části, která je vybavena listovými pery, zajišťuje vysokou stabilitu i ve stavu, kdy je rameno vysunuté. Výsuvné teleskopické rameno nejtěžšího modelu Thaler 4275T je pak schopno dosáhnout výšky 3,90 metru a uzvednout až 3 000 kg.

Tři různé režimy řízení nabízí model Thaler 3248-5A.
Tři různé režimy řízení nabízí model Thaler 3248-5A.

Tři různé režimy řízení nabízí model Thaler 3248-5A. Je k dispozici v provedení L, S, H a T. Vedle klasického řízení předních kol je možné řídit i všechna kola či využít praktický krabí režim, případně lze nastavit kombinovaný režim řízení současně s centrálním kloubovým řízením. Dodejme, že v kombinovaném režimu řízení je vnitřní rádius zatáčení stroje snížen na pouhých 76 cm. Šířka 1,66 metru v kombinaci s výkyvnou zadní nápravou dává stroji již zmíněnou vysokou stabilitu – dokonce i v případě, kdy kloub svírá úhel 20°. Pohonná jednotka modelu Thaler 3248-5A se skládá z motoru Yanmar o výkonu 48 koní, hydrostatického pohonu automobilového typu, hnací hřídele a vysoce účinných planetových převodů.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Thaler

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.