Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Nová řada obracečů McHale ProPel

Zveřejněno: 20. 5. 2024

McHale vyrábí již více než třicet let širokou škálu strojů pro sklizeň pícnin. Kromě žacích strojů, shrnovačů a lisů má v sortimentu obraceče. Na veletrhu Agritechnica 2023 výrobce prezentoval novou řadu obracečů McHale ProPel.

Obraceč McHale ProPel M6-770.

Nová řada obracečů McHale ProPel se skládá ze dvou modelů: McHale ProPel M6-770 (6 rotorů, pracovní záběr 7,7 metru) a McHale ProPel T8-1020 (8 rotorů, pracovní záběr 10,2 metru). Jde o robustní stroje schopné obracet i těžkou píci.

Nesený McHale ProPel M6-770 se vyznačuje stabilitou na nerovném terénu, což zajišťuje efektivní obracení hmoty po celém záběru obraceče. Naproti tomu McHale ProPel T8 Tedder je tažený stroj vybaven dlouhým rámem, který při práci spojuje obraceč s traktorem a při přepravě slouží jako nosný rám.

Centrální podvozek ve tvaru písmene V u všech nesených obracečů McHale zajišťuje stabilitu stroje při práci a přepravě. Tažené obraceče McHale ProPel T8 jsou vybaveny přívěsným podvozkem.

Tažené obraceče McHale ProPel T8 jsou vybaveny přívěsným podvozkem.
Tažené obraceče McHale ProPel T8 jsou vybaveny přívěsným podvozkem.

Výkon je na rotory přenášen pomocí odolného hnacího ústrojí zajišťujícího přímý a rovnoměrný přenos výkonu za všech provozních podmínek. Hnací ústrojí chrání přetěžovací spojka, zatímco všechny otočné body jsou pro dlouhou životnost zabudovány do lité skříně. Hnací ústrojí je vybaveno pružnými klouby, které jsou snadno přístupné pro mazání a údržbu.

Všechny obraceče McHale ProPel jsou osazeny rotory o průměru 1,54 metru.
Všechny obraceče McHale ProPel jsou osazeny rotory o průměru 1,54 metru.

Všechny obraceče McHale ProPel jsou osazeny rotory o průměru 1,54 metru. Jsou vybaveny 7 rameny, jež nesou dvojitý hákovitý prst pro čisté a rovnoměrné zvedání píce. Rotory s velkým obvodem pracují při relativně nízkých otáčkách, což nabízí více času pro zvednutí a uvolnění plodiny hákovitým prstem. Obsluha má možnost v případě potřeby nastavit úhel a výšku rotorů. Nastavení úhlu rotorů se provádí změnou polohy kol rotorů do jedné z pěti poloh pro nastavení úhlu od 10° do 17°. Výšku, ve které rotory pracují, lze u modelu McHale ProPel M6-770 snadno nastavit jednoduchým snížením nebo prodloužením horního třetího bodu. U tažených obracečů se výška rotorů nastavuje otáčením jednoduché rukojeti. Aby se plodina nezapletla do kol rotoru, odvádějí ji desky k zadní části stroje.

McHale ProPel M6-770 se skládá vertikálně na výšku 3,8 metru pro kompaktní přepravu po silnici.
McHale ProPel M6-770 se skládá vertikálně na výšku 3,8 metru pro kompaktní přepravu po silnici.

McHale ProPel M6-770 se skládá vertikálně na výšku 3,8 metru pro kompaktní přepravu po silnici. McHale ProPel T8-1020 se dá rychle a úhledně složit na podvozek s přepravní šířkou 2,9 metru. Nízko položené těžiště a náprava se 6 čepy nabízí pohodlnou, rychlou a stabilní přepravní rychlost až 40 km/h.

Při práci na souvrati nebo kolem překážek může obsluha v kabině hydraulicky sklopit boční clonu.
Při práci na souvrati nebo kolem překážek může obsluha v kabině hydraulicky sklopit boční clonu.

Řada obracečů McHale ProPel je navržena tak, aby zajišťovala kvalitní obracení píce, zabraňovala driftování na svazích a poskytovala rovnoměrný konzistentní průběh obracení hmoty ve všech směrech. Za tímto účelem jsou nesené obraceče vybaveny stabilizátory a robustním systémem řízení – obraceč v zatáčkách následuje traktor a zajišťuje stabilní a spolehlivý provoz během obracení. U taženého stroje plní podobnou funkci při dopravě po silnici a při práci na poli spodní závěs.

Při práci na souvrati nebo kolem překážek může obsluha v kabině hydraulicky sklopit boční clonu. To umožňuje, aby obraceč pracoval vždy s plným pracovním záběrem, protože tok hmoty je odkloněn od okraje pole.

Všechny zmíněné obraceče McHale ProPel vyžadují traktor o výkonu od 60 koní.