Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nový traktor McCormick X5.085 o výkonu 75 koní a bez močoviny. Speciálně vyvinut pro zemědělce pečující o travní porosty

Zveřejněno: 4. 5. 2021

McCormick, člen koncernu Argo Tractors, představil nový traktor McCormick X5.085, který vyplňuje mezeru mezi traktory modelové řady X4 a budoucí X5. Traktor podle výrobce ztělesňuje sílu, technologie a všestrannost. Traktor je speciálně zkonstruován pro zemědělce pečující o travní porosty. Uplatní se při práci s čelním nakladačem ve stodole a při lehkých polních prací.

Traktor X5.085 vyhovuje emisní normě Stage V, používá technologii EGR, DOC a DPF bez SCR a bez močoviny. Zdroj foto - tisková zpráva McCormick

Čtyřválcový motor FPT F34 Turbo (3,4 l) nabízí výkon 75 koní. Disponuje elektronickým vstřikováním Common Rail a točivým momentem 375 Nm při 1400 ot./min, což je běžné spíše u traktorů o výkonu 100 koní. Díky tomu bylo možné servisní intervaly prodloužit. Zvláštní zmínku si zaslouží také palivová nádrž o objemu 103 litrů, která snadno vydrží na celý den.

Traktor McCormick X5.085 vyhovuje emisní normě Stage V, používá technologii EGR, DOC a DPF bez SCR a bez močoviny. Traktor je díky svému obutí vhodný pro jízdu na silnici či po poli v kopcovitých oblastech. Může za to i poměr hmotnosti a výkonu (48 kg/k).

Jak už bylo zmíněno, traktor může být osazen čelním nakladačem M15. Ovládá se pomocí speciálního joysticku. Nakladač je navržen tak, aby jeho rám nesnižoval světlou výšku ani neomezoval poloměr otáčení. Přední náprava má kompaktní rozměry a propůjčuje traktoru stabilitu.

Zemědělské stroje lze agregovat se zadním závěsem kategorie II a s nosností 3 900 kg. Je ovládán mechanicky. Závěs je přesný a snadno použitelný díky systému ELS (ergonomic lift system). Upevnění nářadí je rychlé a snadné, protože ovládací prvky se nacházejí jak v kabině, tak na blatníku. Do volitelné výbavy patří přední závěs kategorie II s nosností 700 kg.

Kabina je čtyřsloupková. Ovládací prvky jsou také ergonomicky uspořádané. Zdroj foto - tisková zpráva McCormick
Kabina je čtyřsloupková. Ovládací prvky jsou také ergonomicky uspořádané. Zdroj foto - tisková zpráva McCormick

Kabina je čtyřsloupková. Ovládací prvky jsou také ergonomicky uspořádané. Nový joystick ovládá funkce převodovky. Volant je nastavitelný všemi směry. Střecha je snížena, aby mohl traktor projet budovami. Pro lepší výhled při práci s čelním nakladačem je k dispozici střešní okno.

Bezpečnost na silnici zaručuje systém IBS (Integrated Brake System), který snižuje brzdnou dráhu o 50 %. Brzdy zabírají úměrně se silou působící na pedály, což umožňuje absolutní přesnost brzdění.

McCormick X5.085 může být osazen telematickým monitorovacím systémem McCormick Fleet Management, prostřednictvím kterého lze měřit například spotřebu paliva, zaznamenávat pracovní dobu a plánovat údržbu. Všechny tyto informace se zobrazují na webovém portálu a v aplikaci.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: McCormick

1) z podkladů McCormick

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.