Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Pluh Lemken Diamant 16: Masivní konstrukce se systémy pro kvalitní a ekonomickou orbu

Zveřejněno: 8. 11. 2022

V současné době je snahou zemědělců zvyšovat efektivitu práce při obdělávání půdy. Hledají se nové metody, které by zlepšily práci z hlediska ekonomiky, tedy nižší spotřeby paliva a vyšší výkonnosti – více obdělané půdy za stejný čas. To se týká i orby. Moderní pluhy Lemken Diamant 16 dokážou svým technickým řešením vyhovět náročným požadavkům.

Pluh Lemken Diamant 16 využívá masivní konstrukci, kde můžeme nalézt kvalitní díly jako jsou pevná radiální kloubová ložiska, masivní čepy a příruby.

Během orby se půda obrací o 180° a snahou je zapravit zbytky ze sklizně do hloubky, dále provzdušnit půdu a zamezit růstu plevele. Velký vliv na to, jak bude práce při orbě efektivní a ekonomická, má správné nastavení. Ať už nastavení samotného pluhu, nebo jeho zavěšení v tříbodovém závěsu, ale i nastavení jízdního režimu traktoru. Důležitý je zde především přenos tahové síly traktoru na podložku, tedy míra prokluzu, která je ovlivněna volbou správných pneumatik a optimálním rozložením tíhy na kola traktoru.

V sortimentu techniky pro zpracování půdy ve společnosti AGROMEX můžeme nalézt stroje německého výrobce Lemken. Mezi oblíbené produkty této značky patří radličné pluhy Lemken Diamant 16. Pro výkonné kolové, polopásové a pásové traktory je možné pluh dodat ve variantě OF pro orbu mimo brázdu – on-land. Rám pluhu této verze se při orbě dokáže vychýlit více do strany. Má prodloužené robustní pístnice v otoči a prodlouženou oj. Výhodou je, že konstrukci pluhu lze kdykoli přizpůsobit standardní jízdě brázdou. On-land orba omezuje utužení půdy, snižuje opotřebení pneumatik v kamenitých podmínkách a minimalizuje otřesy, protože traktor jede po rovném povrchu. Pracovní pozice řidiče je tak podstatně pohodlnější.

Pro cílené zatížení zadní nápravy traktoru lze jednoduše za pomocí čepu přenastavit výšku horizontální tahové linie pluhu Lemken Diamant 16.
Pro cílené zatížení zadní nápravy traktoru lze jednoduše za pomocí čepu přenastavit výšku horizontální tahové linie pluhu Lemken Diamant 16.

Pluh Lemken Diamant 16 využívá masivní konstrukci, kde můžeme nalézt kvalitní díly jako jsou pevná radiální kloubová ložiska, masivní čepy a příruby. Dvě robustní hydraulické pístnice zajišťují plynulé otáčení pluhu. Na konstrukci pluhu nepůsobí zbytečně vysoké zatížení.

Nastavení pracovního záběru pluhu Lemken Diamant 16 provádí dvojčinný hydraulický válec, který pluhu umožňuje překonávat překážky, členité části pozemku a využívat naplno potenciál traktoru. Obsluha může rychle reagovat na proměnlivé půdní podmínky úpravou pracovního záběru prvního orebního tělesa. Záběr první radlice pluhu se nastavuje mechanicky nebo hydraulicky z kabiny traktoru. Pomocí tříbodového závěsu traktoru se provádí nastavení pracovní hloubky pluhu vpředu. Vzadu k tomu dochází hydromechanicky nebo hydroelektricky přes opěrné kolo. Opěrné kolo s hydropneumatickým tlumením rázů také slouží k přepravě pluhu po silnici.

 Opěrné kolo pluhu Lemken Diamant 16 s hydropneumatickým tlumením rázů slouží k přepravě pluhu po silnici.
Opěrné kolo pluhu Lemken Diamant 16 s hydropneumatickým tlumením rázů slouží k přepravě pluhu po silnici.

Pluh Lemken Diamant 16 lze vybavit celou řadou systémů pro zkvalitnění orby. Jde například o trakční posilovač, který nalezne uplatnění při orbě v těžkých podmínkách. Trakční posilovač pomocí přídavného hydraulického válce využívá hmotnost pluhu a přenáší jej na zadní pojezdová kola traktoru. Traktoru se díky tomuto řešení sníží prokluz kol. Pro cílené zatížení zadní nápravy traktoru lze jednoduše za pomocí čepu přenastavit výšku horizontální tahové linie.

Pluh Lemken Diamant 16 má konstrukci otoče pluhu patentovanou. Prostřednictvím otoče a systému OptiLine může obsluha zvolit správnou tahovou linii traktoru a pluhu. Funkce systému spočívá na přídavném hydraulickém válci, jehož činnost je soustředěna v místě otáčení pluhu. Použitím tohoto systému je možné kompenzovat boční tah vznikající za traktorem v důsledku asymetrického uspořádání pluhu. Prostřednictvím válce s řízeným tlakem systém přenáší na traktor dodatečný tlak a tažná linie traktor-pluh se prodlužuje ke středu zadní nápravy, což brání bočnímu pohybu pluhu a přispívá ke snížené spotřebě paliva.

K pluhům Lemken Diamant 16 jsou nabízená orební tělesa v nejrůznějším provedení.
K pluhům Lemken Diamant 16 jsou nabízená orební tělesa v nejrůznějším provedení.

K pluhům Lemken Diamant 16 jsou nabízená orební tělesa v nejrůznějším provedení. Dlouhou životností se vyznačují tělesa DuraMaxx s plnou nebo páskovou odhrnovačkou. Tato orební tělesa nedisponují žádnými šrouby nebo otvory a jsou snadno vyměnitelná bez použití speciálního nářadí. Pro orbu v extrémně lepivé půdě přijdou vhod hybridní tělesa s možností namontování plastových těles. Přídavné těleso lze v případě potřeby demontovat či namontovat. U pluhu je také možné nastavovat čtyři pracovní záběry (podle vzdálenosti těles) – od 33 do 60 cm. Předradlička a kotoučové krojidlo se záběru přizpůsobují automaticky.

Pluh Lemken Diamant 16 je možné vybavit předradličkami, zaklapovacími límci, kotoučovým krojidlem či podrývacím drnem. Odhrnovačky pluhu lze různě nastavovat podle množství posklizňových zbytků na pozemku.

Orební tělesa pluhu Lemken Diamant 16 při kontaktu s překážkou chrání střižný šroub.
Orební tělesa pluhu Lemken Diamant 16 při kontaktu s překážkou chrání střižný šroub.

Orební tělesa pluhu Lemken Diamant 16 při kontaktu s překážkou chrání střižný šroub. Hydraulické jištění OptiStone s možností nastavení uvolňovací síly uzavíracím kohoutem s manometrem je k dispozici u verze pluhu s označením U. Za pomocí ventilu je možné individuálně nastavovat minimální a maximální hodnotu uvolňovací síly. U systému OptiStone se orební těleso dovede vychýlit až o 37 cm nahoru a současně až o 20 cm do strany. Orební těleso je v jakékoliv poloze při vychýlení před překážkou spojené s rámem.