Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Ponsse se potýká s dopady války na Ukrajině a nedostatkem materiálu

Zveřejněno: 16. 5. 2022

Krize na Ukrajině má významný dopad na činnost a finance společnosti Ponsse. Válka na Ukrajině stále vážně omezuje dostupnost dílů a součástek.

Vyvážecí souprava Ponsse.

Na začátku prvního čtvrtletí byl výhled trhu s lesními stroji na dobré úrovni. Ruská invaze na Ukrajinu vedla ke zhoršení situace a následnému uzavření velkého trhu s lesními stroji. V ostatních oblastech trhu byla poptávka po strojích Ponsse po celé čtvrtletí dobrá a tok zakázek v těchto oblastech se nadále vyvíjel pozitivně.

Snaha společnosti Ponsse rychle najít nové zákazníky pro stroje stažené z ruského trhu byla částečně úspěšná. „V posledním čtvrtletí jsme konečně zaznamenali pozitivní růst a naše čisté tržby se zvýšily přibližně o šest procent na 173,7 (163,4) milionu EUR. Nejrychleji rostoucími oblastmi podnikání byly servisní služby a naše technologická společnost Epec Oy,“ uvádí Ponsse v tiskové zprávě.

Ponsse odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu. Krize na Ukrajině má významný dopad na činnost a finance společnosti Ponsse. Veškeré vývozní operace strojů a náhradních dílů do Ruska a Běloruska byly po oznámení společnosti z 2. března 2022 pozastaveny. Ponsse rovněž dočasně přerušilo činnost ruské dceřiné společnosti.

Válka na Ukrajině stále vážně omezuje dostupnost dílů a součástek. Chybí zejména polovodiče, odlitky, hydraulické komponenty a komponenty pro převodovky. V obtížné situaci se nachází také evropský trh s ocelí. Problémy s dostupností součástek spolu s problémy souvisejícími se surovinami a energiemi zvýšily inflaci na mimořádně vysokou úroveň. To bude mít v příštích čtvrtletích vliv na ziskovost společnosti Ponsse.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Ponsse

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.