Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Postřikovače KUHN – ověřené stroje pro chemickou ochranu rostlin

Zveřejněno: 25. 4. 2023

Co je předpokladem a podmínkou pro kvalitní postřikovač? Kdy se postřikovače KUHN dostaly do ČR a v čem dokážou oslovit? Jaké systémy nabízí, aby obstály před přísnými pravidly o používání pesticidů v EU?

Postřikovač Kuhn Metris nabízí nejen velký objem, ale i širokou škálu výbavy na přání, aby splňoval vše, co zemědělec pro své pole potřebuje.

Celosvětově představuje Evropa největší trh pro postřikovače. Francie s bezmála 30 miliony hektary zemědělské půdy je největším zemědělským státem v EU. Francouzský trh tedy pro mnoho výrobců zaujímá právě tu nejdůležitější pozici. Dokáže do určité míry reflektovat a prognózovat požadavky trhů ostatních. Vysoké nároky na konstrukci spolu s využitím pokročilých a sofistikovaných technologií při výrobě postřikovačů činí z francouzských výrobců jedny z hlavních hráčů na evropském trhu. Jak je ze statistik prodejů a registrací strojů patrné, KUHN se řadí mezi top 5 výrobců postřikovačů v Evropě. I přes respekt k osvědčeným konstrukčním prvkům ve výrobě postřikovačů, KUHN masivně investuje do výzkumu technologií reflektujících bezprecedentní vývojové trendy v precizním zemědělství.

KUHN je francouzská společnost vyrábějící zemědělské stroje, které působí na českém trhu již od 90. let 20. století. Od roku 2012 ji v ČR výhradně zastupuje společnost KUHN CENTER CZ. Nabízí českým zemědělcům kompletní sortiment strojů, mezi něž patří také stroje pro chemickou ochranu rostlin. Jedná se o tažené a nesené postřikovače a čelní nádrže PF. Všechny modely postřikovačů mohou mít jak hliníková, tak ocelová ramena. Totéž platí i pro čerpadla, u nichž namísto klasického písto-membránového může být odstředivé čerpadlo o průtoku až 700 l/min. Stejné to je i u systému pulzní modulace (PWM) vč. tlakové elektrické cirkulace s možností sekční kontroly po jednotlivých tryskách. Tento systém je vhodný pro využití variabilní aplikace s předpisovou mapou.

Preciznost aplikace lze zajistit také levnější variantou hydraulické cirkulace. Ta zabraňuje úkapům postřiku z trysek a rovnoměrnější aplikaci v celé šíři ramen při spouštění a najíždění do řádku.

Co se týká kopírování kolejových stop traktoru TRACKASSIST, je možno volit mezi automatickým natáčením nápravy, nebo automatickým/manuálním hydraulickým natáčením oje. Dobrému vedení postřikovače v kolejových stopách napomáhá také malá vzdálenost mezi osou kol a ojí (Kuhn Lexis 4 metry, Kuhn Metris 4,4 metru).

O hlídání ramen postřikovačů KUHN nad zemí se stará systém BOOMASSIST, jenž může být nakonfigurován taktéž v různých modifikacích vzhledem k záběru ramen a dle požadavků na hlídání výšky, náklonu a individuální kopírování levého/pravého ramena. Senzory pracují s tzn. „hybridní technologií“, což je patentovaný systém. Během 1 sekundy dokáže provést 30 měření. Jednotlivé senzory obsahují gyroskopy, které vůči sobě sledují polohu, dále permanentně sledují povrch pozemku a porostu. Obsahují chránící vložky zabraňující ovlivnění kopírování působením větru nebo nánosu nečistot.

O hlídání ramen postřikovačů Kuhn nad zemí se stará systém BOOMASSIST.
O hlídání ramen postřikovačů Kuhn nad zemí se stará systém BOOMASSIST.

Připravovanou novinkou KUHN pro následující sezónu 2024 je systém bodové aplikace postřiku I-SPRAY. Díky kamerám s hyperspektrálními senzory je vegetace během práce neustále monitorována: s podporou umělé inteligence jsou rostliny analyzovány a rozpoznávány plevele. Když je plevel detekován, technologie umožňuje aplikovat postřik buď lokálně, nebo plošně s lokálním zvýšením dávky a umožní tak úsporu postřiku.

Všechny důležité informace týkající se přesného postřiku lez sledovat na terminálech ISOBUS CCI 50, 200, 800 nebo 1200.
Všechny důležité informace týkající se přesného postřiku lez sledovat na terminálech ISOBUS CCI 50, 200, 800 nebo 1200.

Dále chystá KUHN GROUP pro český trh v následujících letech představení nového typu taženého postřikovače KUHN Oceanis s velkoobjemovými nádržemi a samochodného postřikovače Kuhn, který je v současné době nejprodávanějším svého druhu ve Francii a těší se velké oblibě také v ostatních státech.

K tomu, aby postřikovač KUHN dokázal naplnit očekávání při koupi, musí umět svého uživatele uspokojit nejen svými parametry a stupněm výbavy, ale také schopností dlouhodobé provozuschopnosti.

Od referencí podniků, v nichž se historicky stroje KUHN prodaly, víme, že tomu tak v drtivé většině je, ale o tom až někdy příště.