Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Pöttinger Impress 185 VC Pro lisuje větší balíky, premiéru bude mít na Agritechnice

Zveřejněno: 30. 10. 2019

Impress 185 VC Pro je aktuálně to nejlepší v oblasti lisů s ovíjecím mechanismem, co dokáže rakouská firma Pöttinger vyrobit. Inovovaný lis slibuje lisování válcových balíků do většího průměru.

Na veletrhu Agritechnica 2019 představí Pöttinger nový Impress s maximálním průměrem balíků 185 centimetrů.

Lis Pöttinger Impress 185 VC Pro je vybaven variabilní lisovací komorou, která může produkovat balíky o průměru 0,9 až 1,85 metrů. O sběr hmoty se stará 2,3 m široké sběrací ústrojí s pěti řadami prstů, které jsou vedeny ve vodicích dráhách na obou stranách. Volnost pohybu sběracího ústrojí zajišťují dvě pohyblivá ramena umožňující příčný výkyv sběrače 120 mm a podélné i příčné vedení. Systém Liftup zajišťuje tangenciální tok píce do lisovací komory. Píce proudí přes dlouhý dopravní kanál. Lis zvládne lisovat materiál - krátký, dlouhý, suchý, zavadlý, seno, slámu nebo senáž.

Pöttinger své zkušenosti se samosběracími vozy promítl i do konstrukce lisů. Zejména do řezacího systému. Lis tak disponuje nosníkem nožů Flexcut, který je vybaven 32 noži Twinblade s oboustranným ostřím. K dispozici je i stranově výsuvný nosník nožů. Výměnu nožů lze provádět ve vzpřímené poloze těla mimo prostoru lisovací komory. Rozteč nožů 36 mm je po celé šířce rotoru. Nože jsou nonstop jištěny.

Lis je také osazen integrovaným ovíjecím mechanismem. Ramena fólie ovíječky mají spodní uložení. Pro ovinutí slouží nově dvě ramena s otáčkami 36 ot./min. a nastavit je možné překrytí fólie od 50 do 70 procent. Přesun balíku z lisu na stůl ovíječky je zajištěn lineárně pohyblivou přenosovou jednotkou. Výměna rolí fólie je rychlá a snadná i díky hydraulicky sklopným zásobníkům rolí (v počtu 2x6), které jsou umístěné v chráněném prostoru bez možnosti znečištění. Stroj je navíc vybaven i systémem kontroly poškození fólie. Na ovíječce je integrovaný sklopitelný odkladač balíků s tlumičem (volitelná výbava), který umožňuje odkládání balíku také na rovnou plochu.

Lis se veřejnosti představí na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru spolu s vylepšeným secím strojem, čelním žacím strojem Alpha Motion a vzadu neseným žacím strojem s bočním zavěšením.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Pöttinger

1) čerpáno z materiálů Pöttinger

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.