Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Při sklizni musí být na techniku spoleh. Optimální řešení nabízí SaMASZ

Zveřejněno: 13. 6. 2019

Výroba senáží je na většině farem tím hlavním obdobím, které vyžaduje plné nasazení techniky. V této době je nezbytné určit optimální termín sklizně v závislosti na povětrnostních podmínkách a vegetační fázi sklízené plodiny. Dny vhodné ke sklizni nejsou obvykle dlouhé, na techniku tedy musí být spoleh a v případě nutnosti musí být snadno opravitelná. Optimální řešení poskytuje SaMASZ se svým čelním a stranově neseným žacím strojem.

Pro náročnější uživatele je tu model žacího stroje KT 301 (řada KT zahrnuje celkem 7 modelů).

Žací stroje uskutečňují v soupravě s energetickým prostředkem první operaci sklizně pícnin – sečení porostu a jeho úpravu. Oblíbenou variantou u malých až středně velkých farem je souprava určená ke sklizni píce, která je složená z traktoru s čelním a stranově neseným žacím strojem. S vhodnou výbavou a svým provedením dokáže žací stroj kvalitně sklidit pícniny i v těžších podmínkách panujících typicky v horských a mokrých oblastech, kde je důležitá váha stroje a traktoru. Pro tyto případy vyrábí polská společnost SaMASZ zadní žací stroj řady Samba s bočním zavěšením, řady KT s centrálním zavěšením a čelní žací stroj řady KDF.

Jednoduchá údržba a ochrana lišty

V praxi jsou dnes více používané diskové žací stroje. Jejich předností je menší hmotnost a tedy i menší nároky na zvedací sílu. Dalším neméně důležitým faktorem je menší potřeba příkonu pro žací stroj i pro případný kondicionér. Méně poškozují drn a nože zde mají větší životnost.

Žací stroj Samba disponuje lehkou žací lištou LiteCut s liniovým pohonem využívající ozubená kola, která lze snadno vyměnit bez nutnosti rozšroubování celé lišty. Moduly disků jsou chráněny bezpečnostním klínkem a jsou v případě jeho výměny opětovně použitelné. Nože uchycené robustními šrouby a centrálním držákem je možné rychle vyměnit za pomocí speciální páky na zadní straně žací lišty. Kalené disky mají speciální tvar pro hladký tok posečeného materiálu a snížení provozního zatížení, jsou též odolné proti oděru a opotřebení. Přenos výkonu do žací lišty obstarává čtveřice klínových řemenů se samonapínacím systémem, zaručující tichý provoz. Jedním z dalších bezpečnostních prvků žací lišty je mechanické bezpečnostní zařízení při najetí na překážku, působící jako ochrana před poškozením či nastavitelná zábrana lišty pro ochranu proti kamenům.

Vysoký výkon i s malým traktorem

Kompaktnost, šroubovitá konstrukce a nízká váha lišty dovoluje agregaci s lehkými traktory. Zadní diskový žací stroj Samba s počtem disků od čtyř až do čtrnácti je k dostání ve čtyřech pracovních záběrech. Možností je i volba pracovního disku s hřebenem, jenž podporuje obracení posečené píce. Jeho použití se doporučuje pro sečení mladých travin s různou délkou. Poslední dva vrcholné modely Samba 240 a 280 (pracovní záběr 2,40 m a 2,80 m, s ukládáním řádku 1,70 a 2,10 m) je možné agregovat s traktory o výkonu již 45 koňských sil, respektive 60 koňských sil. Hmotnost totiž dosahuje pouze 490 kg, respektive 505 kg. Rám stroje je celkově lehký, nepůsobí tedy velkým tlakem na terén. Odlehčovací pružiny mají na starost plynulé nastavení tlaku na terén, čímž je zajištěna vysoká úroveň kopírování terénu (+/- 30 stupňů) a ochrana drnu. Nastavení žací lišty lze provádět plynule, možností je i použití plazu pro změnu výšky sečení.

Kromě toho, že jsou ve výbavě ocelová hradítka napomáhající vytvořit velikost řádku podle potřeby, na přání je možné žací stroj vybavit vnějším a vnitřním pryžovým hradítkem posečené píce. Žací stroj se skládá do přepravní polohy hydraulicky a mechanicky se zablokuje.

Profesionální a mnohostranný

Pro náročnější uživatele je tu model žacího stroje KT 301 (řada KT zahrnuje celkem 7 modelů). Na rozdíl od modelu Samba, který má boční zavěšení, které umožňuje kopírovat terén a také rovnoměrně tlačit žací lištu na podkladovou plochu, model KDF má centrální zavěšení, což maximálně chrání žací jednotku. Pracovní sekce je umístěna v těžišti, a tak velmi dobře kopíruje terén i na nerovném povrchu. Kopírování (+/- 24 stupňů) lze nastavit systémem odlehčení tlaku prostřednictvím pružiny, na přání pak hydropneumaticky, což je bezestupňové, rychlé a komfortní řešení přímo z kabiny traktoru. Na přání jsou k dispozici plazy.

Další odlišností od prvního představeného modelu je samotná žací lišta. KT je vybaven těžší lištou PerfectCut s planetárním pohonem. Pohon celé žací lišty je prováděn pouze přes velká středová ozubená kola o průměru 215 mm. Kolo disku je hnáno pouze hnacím kolem a nepřevádí tak žádnou další sílu na jiná kola. Lišta je navíc svařovaná, tudíž je možné integrovat různé prvky navíc, jako jsou plazy a podložky do čela lišty. Dále toto provedení má větší trvanlivost a není náchylné na zkroucení. Ochrana lišty je stejná jako u lehké varianty LiteCut.

Vzhledem k tomu, že má pracovní záběr tři metry, je jinak řešena transportní a odstavná poloha. KT lze přepravovat třemi způsoby – vertikálně na straně traktoru, vertikálně na zadní části traktoru a horizontálně na zadní části traktoru. Kvůli délce stroje je boční zábrana skládací proto, aby se snížila transportní výška. Toto řešení usnadňuje samotný transport a manévrování. Uvedení stroje do provozu/transportní polohy probíhá hydraulicky, přičemž aktivaci usnadní mechanická patentovaná západka s režimem transport – provoz - parkování. Žací stroj je možné odstavit ve dvou pozicích.

Přenos výkonu u KT je řešen úhlovou převodovkou, teleskopickou kloubovou hřídelí s tichým provozem. Ochranu žací lišty před poškozením zajišťuje hydraulické bezpečnostní zařízení, které se postará o vyklonění lišty o 30 stupňů vzad a současně ji zdvihne o zhruba 50 cm.

Do předního závěsu traktoru

Jednou z alternativ zvýšení pracovního výkonu traktoru se zadním žacím strojem je agregace ještě žacího stroje do předního závěsu traktoru. SaMASZ vyrábí ucelenou řadu KDF zahrnující devět modelů s těžkou variantou žací lišty PerfectCut. Běžnou variantou je KDF 300 s pracovním záběrem tři metry. Čelní žací stroje SaMASZ mají originální a velmi jednoduchou konstrukci zavěšení, jenž umožňuje kopírovat terén ve třech pozicích a minimalizuje provozní odpor i při vysokých rychlostech. Důležitým prvkem pro perfektní kopírování jsou též odlehčovací pružiny zajišťující rovnoměrnou podporu po celé pracovní šířce. Tlak na terén je opět nastavitelný. Přenos výkonu se i u tohoto modelu provádí přes úhlovou převodovku.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: SaMASZ

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.