Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Rarita na poli: nákladní auto IVECO s techničákem na traktor

Zveřejněno: 19. 2. 2024

Náklaďák traktor, speciálně upravený vůz, který má legislativní výhody traktoru a technické výhody nákladního auta. Nemá tachograf, pojištění má jako traktor a neplatí silniční daň. Celkový provoz stroje se řídí podle traktorové legislativy, což se týká i zatížení, délky a velikosti soupravy.

První byly modely IVECO Trakker (v pozadí), novější modelová řada IVECO T-WAY a IVECO X-WAY je vybavena lepší kabinou a rozšířenou možností konfigurací.

Nést může příslušenství s parametry, které by u nákladního auta podléhaly výjimkám nebo by nebyly vůbec možné. IVECO traktor prodává AGROTEC Group už jako druhou generaci. První byly modely IVECO Trakker, novější modelová řada IVECO T-WAY a IVECO X-WAY je vybavena lepší kabinou a rozšířenou možností konfigurací.

Náklaďák traktor disponuje lepší manévrovatelností, má menší rejd, vyšší jízdní komfort, ovladatelnost na silnici i bezpečnost. A hlavně rychlost 90 km/h, která je v sezoně obzvlášť důležitá.

IVECO nákladní auto s techničákem na traktor v konfiguraci hákový nosič kontejnerů.
IVECO nákladní auto s techničákem na traktor v konfiguraci hákový nosič kontejnerů.

„Podvozek je osazen nástavbami sloužícími k přepravě materiálu – cisternou, korbou, nosičem kontejnerů, valníkem. Lze ho též vybavit rozmetadlem chlévské mrvy, vápence i cisternou s hadicovým aplikátorem kejdy,“ vypočítává Ondřej Pavelka, prodejce nákladních aut AGROTEC Group.

Pokud se IVECO T-WAY pohybuje po zpevněných cestách, může jezdit se standardními terénními pneumatikami. Lze ale namontovat a homologovat zemědělské flotační pneumatiky, které jsou šetrné k půdě, méně ji hutní a nevynáší na silnice tolik bláta.

IVECO T-WAY 8x8 je osazeno laminátovou cisternou o objemu 16,6 m3 pro převoz kejdy. K vozidlu lze přidat hadicový aplikátor o rozpětí 12 metrů, který umí rovnoměrně a spolehlivě rozmetat kejdu na povrch pole.