VF TractorMaster Hybrid. Inteligentní pneumatika určená pro silnice, tvrdé i měkké půdy
Dnes je 28.9.

Rekordní pneumatiky s nápisem Mitas

Zveřejněno: 20. 6. 2024

Extrémní pneumatiky jsou fascinující ukázkou inovací v technice a dopravě. Mitas to na některých ze stovek svých výrobků dokazuje. Tady je několik příkladů s předponou NEJ.

Plovoucí traktor s pneumatikami Mitas.

Největší pneumatika Mitas je vysoká 2,171 metru a je tak zhruba o hlavu vyšší, než průměrný člověk a přibližně stejně vysoká, jako standardní basketbalista NBA, který měří 201 cm. Patří do kategorie Mitas SFT (Super Flexion Tire) a má označení 710/75 R42. Při rychlosti 10 km/h unese díky velmi pružným bočnicím více než 10 tun. Do tohoto obra se proto obouvají traktory a zemědělské stroje s vysokým výkonem.

Nejtěžší a současně i nejširší pneumatika v sortimentu Mitas váží 580,524 kg a disponuje úctyhodným šířkovým rozměrem 1,22 metru. Její označení je 1250/50 R32. Objem této pneumatiky činí neuvěřitelných 2 157 litrů. Při tlaku 3,2 baru uveze rychlostí 10 km/h náklad vážící i 16,5 tuny.

Právě tento výrobek Mitas na sobě měl před několika lety tzv. plovoucí traktor, který dokázal přeplavat vodní překážku. Ačkoliv vážil 4 tuny, jeho gumy vytvořily na vodě takový vztlak, že nešel ke dnu, ale vznášel se na hladině a plaval jako kolesový parník.

Největší pneumatika Mitas.
Největší pneumatika Mitas.

Rozměry zemědělských pneumatik v posledních letech celkově rostou, protože se zvětšují i rozměry zemědělských strojů. Šířka pneu je navíc pro zemědělské stroje důležitá proto, že pomáhá rozložit zátěž na půdu, kterou tak neničí. Jinak řečeno, z polí, po kterých jezdí, mají majitelé vyšší výnosy.

Nejrychlejší pneumatiky v zemědělství používají víceúčelové nákladní vozy s označením MPT (Multi Purpose Truck). Jde o stroje, které mohou jezdit jak v terénu či na stavbách, tak i po silnici a dosahují rychlost až 90 km/hodinu.

Nejtěžší a současně i nejširší pneumatika v sortimentu Mitas váží 580,524 kg.
Nejtěžší a současně i nejširší pneumatika v sortimentu Mitas váží 580,524 kg.

Nejlehčí pneumatika z Mitas váží pouze 1,66 kg, má označení B15 3,50-6 4PRTT a najdete ji na lehké zemědělské technice a ručních vozíkách.

Se značkou Mitas se ale nesetkáte pouze na poli. Používají ji i jednostopá vozidla a letadla.

Nejrychlejší silniční pneumatika je radiální pneu, určená pro motocykly, po které lze uhánět rychlostí 270 km/h.

Nejrychlejší letecká pneumatika pak zvládne i 300 km/h.