Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Revoluční Fliegl Büffel pomalu končí s testováním. Kdy se dočkáme sériové verze?

Zveřejněno: 16. 10. 2018

Za chvíli to bude rok, kdy Fliegl na veletrhu Agritechnica 2017 představil veřejnosti prototyp zcela nového stroje s názvem Buffalo, kde též získal stříbrnou medaili. Celý letošní rok Fliegl nezahálel a aktivně stroj testoval. Proto také vzniklo hned několik prototypových modelů.

Fliegl Büffel jako alternativa k řezačce.

Úvodem zmíníme, co je Buffalo, někdy též označován Büffel, zač. Fliegl Buffalo je tzv. dvoufázový stroj, který má nahrazovat řezačku při sklizni píce. Jednoduše řečeno, v první fázi se hmota nařeže a je rotorem přenesena do bunkru. Druhá fáze má na starosti dopravu hmoty z bunkru prostřednictvím dopravníkového pásu do odvozního prostředku. Vzhledem k tomu, že má stroj zásobník, největší výhodou je, že při sklizni nejsou žádné prostoje. Když se aktuálně nikde nenachází odvoz, hmota je soustřeďována do zásobníku, který se ve vhodnou chvíli vyprázdní. To klasická řezačka nemůže nabídnout. Oproti řezačce jsou též minimální ztráty a navíc je Buffalo daleko obratnější.

Letos Fliegl testoval řezací rotory, které byly ve dvou prototypech vyrobeny externí firmou. Nyní Fliegl vyvinul vlastní a v příštím roce vyrobí několik předsériových kusů stroje Buffalo pro další testování.

Stránka profi.com uvádí, že se očekává v příštím roce na veletrhu Agritechnica představení první komerční verze. Stroj by tedy mohl být dostupný někdy v roce 2020.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fliegl

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.