Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Robustní rozdružovače balíků Kubota BC1300Pro zvládají rozdružování, zastýlání i zakrmování

Zveřejněno: 26. 10. 2022

Rozdružovače Kubota jsou na českém trhu poměrně novou značkou, ale když se podíváme hlouběji „pod pokličku“ těchto strojů tak zjistíme, že jde o osvědčené stroje nejmenované severské značky, kterou konglomerát Kubota schoval „pod svá křídla“.

Základem stroje Kubota BC1300Pro je celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem.

Základem rozdružovače Kubota BC1300Pro je celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Vlastní objem zásobníku je zhruba 3 metry krychlové, což je dostatečné pro každodenní nasazení s rozdružováním kulatých nebo hranatých balíků, případně zakládání volné hmoty senáže/siláže.

Dno zásobníku stroje Kubota BC1300Pro tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty. Čelo zásobníku tvoří jeden odmítací válce s protihrabicemi, které zabraňují zahlcení stroje.

Regulovat je možné i prašnost u suchého materiálu – což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.
Regulovat je možné i prašnost u suchého materiálu – což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.

Po obvodu odmítacího bubnu rozdružovače Kubota BC1300Pro je osazeno dostatečné množství řezacích žabek pro ideální „natrhání/nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Kolo má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 metrů. Kdo naopak potřebuje dopravit například senáž do žlabu, nebo zastýlat do „postýlek“, ocení možnost dvourychlostní převodovky pro nižší otáčky metacího kola a tím i snížený objem vzduchu – tím je eliminováno nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu – což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.

Koncovka vyústění metacího kanálu je otočná o 260°, což zaručuje vysokou variabilitu nasazení pro téměř všechny podmínky.

Koncovka vyústění metacího kanálu je otočná o 260°.
Koncovka vyústění metacího kanálu je otočná o 260°.

Všechny popisované prvky je možno ovládat z kabiny traktoru pohodlně pomocí ovládacího boxu, který je chráněn proti vlhkosti trojitou bariérou těsnění. Pro rychlé a bezproblémové nakládání hlavně kulatých balíků je na boku vlastního stroje ještě dodatečné ovládání zadních vrat a posunu podlahového dopravníku.

Díky velice robustní konstrukci je možno tyto stroje Kubota BC1300Pro použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků obilní či řepkové slámy, sena, konopí, jitrocele, lnu, senáže atd.

Šířka rozdružovače Kubota BC1300Pro činí 2,05 metrů (měřeno na vnější hraně pojezdových kol).