Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

ROZMITAL SP-852H: dvourotorový shrnovač s hydraulicky nastavitelným pracovním záběrem

Zveřejněno: 24. 4. 2023

Shrnovač píce ROZMITAL SP-852H od českého výrobce zemědělské techniky ROZMITAL, patří do kategorie dvourotorových strojů. Robustní, jednoduchý a odolný pícninářský stroj má hydraulicky nastavitelný pracovní záběr, který může být až 8,5 metru.

ROZMITAL SP-852H: dvourotorový shrnovač s hydraulicky nastavitelným pracovním záběrem.

ROZMITAL SP-852H je konstruován jednoduše a účinně. Na hlavní rám stroje jsou umístěny hydraulicky sklopná ramena, každé nesoucí rotor. Shrnování stroje je řešeno na prostřední řádek, jehož šíři si může operátor stroje pohodlně navolit díky hydraulicky nastavitelné rozteči rotoru. Pracovní záběr může být až 8,5 metru, což z něj dělá shrnovač vhodný pro střední výměry.

ROZMITAL SP-852H je tažený stroj, který je vybaven zadní řiditelnou nápravou. V zatáčkách, nebo při obracení je tak vyžadován menší poloměr otáčení, což zefektivňuje práci. Celková hmotnost stroje je 2180 kg přesto k provozu stroje postačí traktory s výkony od 60 koní (45 kW). K připojení shrnovače k traktoru je vyžadováno zavěšení kategorie II.

ROZMITAL SP-852H je tažený stroj, který je vybaven zadní řiditelnou nápravou.
ROZMITAL SP-852H je tažený stroj, který je vybaven zadní řiditelnou nápravou.

K pohonu shrnovače ROZMITAL SP-852H je potřebný vývodový hřídel o 540 ot/min a dále dva hydraulické okruhy pro ovládání stroje. Jeden okruh je určený ke sklápění ramen z transportní polohy do pracovní, druhý se stará o vysouvání rotorů na potřebnou šíři pracovního záběru/řádku. Technické požadavky hravě splní i starší typy traktorů. O pohon rotorů se pak stará jednoduchá, ale účinná T-převodovka umístěná pod rámem stroje.

Nastavení pracovní šíře záběru shrnovače ROZMITAL SP-852H lze díky dvojici hydraulických válců ovládaných obsluhou z kabiny traktoru. Při nastavení záběru shrnovače na maximálních 8,5 metru se tvoří řádky o šířce 2,1 metru, při minimálním pracovním záběru 7,6 metrů vznikají řádky o šířce 1,2 metru.

Rotory shrnovače ROZMITAL SP-852H disponují uzavřenou převodovou skříní se stálou olejovou náplní.
Rotory shrnovače ROZMITAL SP-852H disponují uzavřenou převodovou skříní se stálou olejovou náplní.

Stejně jako u všech shrnovačů z dílny ROZMITAL, disponují i rotory ROZMITAL SP-852H uzavřenou převodovou skříní se stálou olejovou náplní. Nejedná se o mazivo nebo tekuté mazivo, ale o skutečný olej, který lze vypustit a vyměnit jako u převodovky. Právě uzavřená skříň zajišťuje kontinuální a důkladné mazání kladek a dráhy kulisy a snižuje opotřebení jednotlivých dílů kulisového mechanismu.

Zajímavostí shrnovače ROZMITAL SP-852H je i uložení pastorku rotoru ve valivém ložisku na speciálním čepu. Toto řešení zvyšuje nejenom spolehlivost pastorku, ale i životnost jeho ozubení a tím celého stroje. Uzavřený převodovkový systém má navíc pozitivní dopad na celkovou hlučnost rotoru při práci, která je nižší.

Celkově má skříň rotoru shrnovače ROZMITAL SP-852H velký průměr, i díky tomu je zajištěna dostatečná vzdálenost ložisek jednotlivých ramen a tím i pevnost a pracovní spolehlivost jednotlivých ramen rotoru.

Hrabice shrnovače ROZMITAL SP-852H musí být při transportu uloženy na nosníku k tomu určeném.
Hrabice shrnovače ROZMITAL SP-852H musí být při transportu uloženy na nosníku k tomu určeném.

Velké rotory ROZMITAL SP-852H mají průměr 3,76 metru a jsou osazeny každé 10 pracovními rameny. Na každém rameni se nachází čtyři dvojprsty. Výška hrabic se nastavuje na každém rotoru samostatně a mechanicky, obsluze k tomu slouží pomocné otočné páky nad každým rotorem. Otáčením doprava, či doleva, se hrabice oddalují, nebo přibližují k podložce.

Benefitem shrnovače ROZMITAL SP-852H, který si farmáři jednoznačně pochvalují, jé výborné kopírování terénu. Zásluhu na tomto má hned několik aspektů. Jednak volné uchycení ramen stroje, díky čemuž nejsou rotory závislé na poloze rámu a dále tandemové čtyřkolové podvozky, které jsou umístěny pod každým rotorem (jsou součástí standardní výbavy). Kola podvozků jsou umístěna těsně za pracovními prsty, aby hrabice mohly dobře kopírovat terén, a navíc zvýšili stabilitu shrnovače.

ROZMITAL SP-852H je bytelný pomocník, který si hravě poradí jak se senem, tak i senáží.
ROZMITAL SP-852H je bytelný pomocník, který si hravě poradí jak se senem, tak i senáží.

Na přání lze shrnovač ROZMITAL SP-852H vybavit zámky hydraulického okruhu pro lepší práci a stabilitu stroje zejména v kopcovitém terénu. Obecně platí, že v transportní poloze jsou ramena společně s ochranným rámem hydraulicky zvednuta do vertikální polohy. Hrabice musí být při transportu uloženy na nosníku k tomu určeném. Zajímavostí a praktickým řešením je, že rotory se při sklopení ramen automaticky vrátí do transportní poloh.

ROZMITAL SP-852H je bytelný pomocník, který si hravě poradí jak se senem, tak i senáží. Přesvědčte se sami, stačí, abyste kontaktovali nejbližšího autorizovaného prodejce značky ROZMITAL a nechali si od nich stroj předvést, nebo jinak se s ním více seznámit.

A pokud je pro vaše potřeby ROZMITAL SP-852H velký, nebo naopak malý, pak vězte, že nabídka shrnovačů Strojíren Rožmitál je širší. V nabídce jsou jak jednorotorové, tak i dvourotorové stroje nesené i tažené, shrnující na prostřední nebo boční řádek. Pracovní záběr strojů je od 3,6 metru až do 13,4 metrů. Více informací najdete na webu www.rozmital.com.