Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Stroje z produkce Strojíren Rožmitál: Zeptali jsme se čtyř farmářů na jejich zkušenosti

Zveřejněno: 4. 5. 2021

Po několik desetiletí minulého století měla technika z Rožmitálu dominantní postavení na československém trhu. Zůstala pak farmářům nablízku i po revoluci, kdy se na trhu objevila konkurence. Jak dokládají naše zjištění, Stroje Rožmitál se s novou situací vyrovnaly výborně a jejich stroje nabízejí i současným uživatelům techniky pro sklizeň pícnin mnoho výhod.

Vzadu nesený žací stroj SD se středovým uchycením disponuje oboustranným zavěšením lišty. Má hydropneumatické nadlehčování.

Ve výrobním programu českých Strojíren Rožmitál nalezneme diskové žací stroje, obraceče a shrnovače píce. Na českém trhu má společnost stále pevné postavení, do jejích strojů vkládá důvěru spousta farmářů. A jak se osvědčují stroje pro sklizeň pícnin v českých podmínkách? Nejen na to jsme se zeptali čtyř farmářů, kterým stroje z Rožmitálu dodala společnost Gregor a syn.

Ani se slabším traktorem obraceč neztratí na výkonnosti

Strojírny Rožmitál vyrábí osm modelů obracečů v různé konfiguraci. Obraceč OZ - 676 se šesti rotory od loňského roku používá i Jaroslav Šafář, který hospodaří v Lišově u Českých Budějovic na 85 hektarech. 60 hektarů z toho tvoří orná půda a zbytek travní porosty. Kromě toho se zabývá chovem ovcí. Terén zdejších pozemků (Třeboňská pánev) je proměnlivý, střídají se zde kopečky s rovinami.

Obraceč OZ se šesti rotory od loňského roku používá i Jaroslav Šafář, který hospodaří v Lišově u Českých Budějovic na 85 hektarech.
Obraceč OZ se šesti rotory od loňského roku používá i Jaroslav Šafář, který hospodaří v Lišově u Českých Budějovic na 85 hektarech.

Jde jak o první stroj, který si od Strojíren Rožmitál Šafář pořídil, tak o nejprodávanější stroj z produkce tohoto výrobce. „Starý obraceč se mi rozbil. Bylo pěkné počasí, měl jsem posečené louky a potřeboval jsem ihned začít obracet. A tak jsem zavolal Michalu Gregorovi, že mě musí zachránit, že potřebuji obraceč,“ dodal s úsměvem Šafář. Jelikož má Gregor a syn techniku skladem a taktéž výrobce je jako jeden z mála schopen techniku dodat ihned, za velmi krátkou dobu na Gregorově dvoře přistál zbrusu nový obraceč. Majitel je se strojem spokojen, oceňuje zejména jeho velký pracovní záběr. Hospodář přitom dodavateli před nákupem zdůrazňoval, že je nutné, aby byl nový obraceč schopen pracovat v agregaci s tříválcovým traktorem Zetor 5245. Podmínka byla splněna a traktor nejen, že obraceč bez problémů unese, ale poradí si s ním na silnici i v kopečkách. „S pracovním záběrem 6,80 metrů je kopírování pozemků ideální, postranní rotory se do přepravní polohy sklápí nahoru,“ uvedl Šafář, který používá diskový žací stroj s velkým pracovním záběrem. Se servisem a poprodejními službami společnosti Gregor a syn je Šafář rovněž spokojen a už nyní plánuje u stejného dodavatele pořízení dalšího stroje.

Podpora českého výrobce

Obraceč Strojíren Rožmitál používá i Helena Pelcová hospodařící na 82 hektarech půdy nedaleko Mníšku pod Brdy. Polovinu výměry zaujímají travní porosty. Kromě obraceče využívá Pelcová i vzadu nesený třímetrový žací stroj a jednorotorový shrnovač SB. První stroj z produkce Strojíren Rožmitál pořídila v roce 2018. Jde podle ní o ideální stroje pro výměru, na které hospodaří. Důvodem jejich pořízení byla jednak cena úměrná odváděné práci a jednak přístup společnosti Gregor a Syn. „Společnost Gregor a syn předložila dobré reference a okolní farmáři s ní byli také spokojeni. Navíc byla schopna nabídnout slušnou cenu a zajímala se o klienta. Důležité pro mě bylo také to, že jsou Strojírny Rožmitál českým výrobcem,“ uvedla Pelcová, která práci všech strojů hodnotí pozitivně.

Stroje jsou robustní a odolné.
Stroje jsou robustní a odolné.

Žací stroje Strojírny Rožmitál jsou robustní a odolné. Konkrétně vzadu nesený žací stroj SD se středovým uchycením disponuje oboustranným zavěšením lišty. Má hydropneumatické nadlehčování. Všechny diskové žací stroje využívají žací lištu originální konstrukce, která spočívá v kovaných ozubených kolech z vysokopevnostního ušlechtilého materiálu a broušených boků zubů.

Náhradní díl nebo celý stroj může být u vás v řádu hodin

Uživatelem rotorových obracečů a žací trojkombinace je i František Dvořák. V Netřebicích v okrese Český Krumlov obhospodařuje celkem 100 hektarů luk a chová krávy bez tržní produkce mléka.

Kopírování a nadlehčování, konkrétně u diskové žací trojkombinace složené z čelně neseného žacího stroje SC a vzadu nesených žacích strojů SM, podle majitele funguje velmi dobře.
Kopírování a nadlehčování, konkrétně u diskové žací trojkombinace složené z čelně neseného žacího stroje SC a vzadu nesených žacích strojů SM, podle majitele funguje velmi dobře.

Před pěti lety pořídil první stroj z produkce Strojíren Rožmitál, a sice obraceč, posléze zainvestoval také do žací trojkombinace a druhého obraceče. Techniku pro sklizeň pícnin z produkce domácího výrobce zvolil hned z několika důvodů, jednak kvůli společnosti Gregor a syn, jenž stroje prodává, a jednak pro kvalitu těchto strojů: „Se vším, co mi Michal Gregor nabídl, jsem byl spokojen. Konkrétně obraceč je velmi robustní a kvalitní. Někdy pracuji v těžších podmínkách s výskytem kamenů a nerovností. Obraceč i tak odvádí kvalitní práci,“ uvedl Dvořák. Jelikož hospodaří sám a nabízí služby v oblasti sklizně pícnin, pořídil stroje s větším pracovním záběrem. Jakmile začne s prací, potřebuje, aby mu rychle ubývala, a jak sám říká, nemá čas na nějaké zdržování. Kopírování a nadlehčování, konkrétně u diskové žací trojkombinace složené z čelně neseného žacího stroje SC a vzadu nesených žacích strojů SM, podle majitele funguje velmi dobře. Lišta čelně neseného žacího stroje je nadlehčována pomocí originálních válcových a vinutých pružin s optimálním průměrem a celý stroj disponuje i příčným kopírováním. Podle majitele je žací stroj od Strojírny Rožmitál kvalitou srovnatelný se stroji západní provenience. U strojů oceňuje snadnou údržbu a dostupnost náhradních dílů. Zajímavostí je, že rychloupínací systém žacích nožů pomocí pružiny nabízí Strojírny Rožmitál jako jedna z mála firem bez příplatku. Stroje František Dvořák používá ve spojení s traktory Zetor a Fendt.

Lišta čelně neseného žacího stroje je nadlehčována pomocí originálních válcových a vinutých pružin s optimálním průměrem a celý stroj disponuje i příčným kopírováním.
Lišta čelně neseného žacího stroje je nadlehčována pomocí originálních válcových a vinutých pružin s optimálním průměrem a celý stroj disponuje i příčným kopírováním.

Obraceč OZ - 898 byl svého času největším v sortimentu. Obraceč je poměrně těžký a díky vlastnímu podvozku má adekvátně rozloženou váhu a se stokoňovým traktorem při jízdě nehází. Strojírny Rožmitál už vyrábí i nesené verze. Pracovní záběr devět metrů Dvořákovi vyhovuje, a to i přesto, že mnohdy pracuje na menších pozemcích. U obraceče oceňuje jeho vysokou obratnost a to, že příliš nezatěžuje traktor. Podle jeho zkušeností jsou jízdní vlastnosti obraceče na silnici výborné právě kvůli integrovanému podvozku.

Obraceč je díky vlastnímu podvozku má adekvátně rozloženou váhu a se stokoňovým traktorem při jízdě nehází.
Obraceč je díky vlastnímu podvozku má adekvátně rozloženou váhu a se stokoňovým traktorem při jízdě nehází.

Během pěti let provozování obraceč podstoupil pouze jednu drobnou opravu – následek kolize čelního žacího stroje s pařezem. Kromě toho však majitel nemusel řešit žádné závady. Dvořák si navíc během opravy obraceče ověřil dostupnost náhradních dílů. „Dodávka náhradních dílů u společnosti Gregor a syn funguje rychle,“ uvedl majitel s tím, že dodavatelé západních strojů fungují sice pružně, ale díly a stroje dodávají v řádu dní, zatímco Strojírny Rožmitál fungují v řádu hodin. Strojírny Rožmitál nabízí širokým sortiment náhradních dílů ihned k odběru a za rozumnou cenu.

Přístup fabriky a reference farmářů rozhodly

Strojírny Rožmitál svou nabídkou necílí jen na soukromé zemědělce, ale i na zemědělská družstva s větší výměrou a intenzivním využíváním techniky. Příkladem je Zemědělské družstvo Smilovy Hory hospodařící na 1000 hektarech plochy, z čehož 300 hektarů tvoří trvalé travní porosty. Pozemky se rozkládají celkem v 6 katastrálních územích obcí: Smilovy Hory, Stojslavice, Radostovice, Malý Ježov, Velký Ježov, Těchobuz II., a to s průměrnou nadmořskou výškou 650 m n.m. V živočišné výrobě se zaměřuje výhradně na chov červenostrakatého skotu pro produkci mléka.

Shrnovač SP - 852H dovoluje hydraulicky nastavovat pracovní záběr do 8,5 m. Disponuje originálně řešeným sklápěním ramen a hydraulickým posunem.
Shrnovač SP - 852H dovoluje hydraulicky nastavovat pracovní záběr do 8,5 m. Disponuje originálně řešeným sklápěním ramen a hydraulickým posunem.

O strojích jsme si povídali s mechanizátorem Jaroslavem Zavadilem. Zajímavostí je, že on sám stroje z produkce Strojírny Rožmitál před lety, než nastoupil do družstva, prodával. Přesně tedy věděl, jaký přístup může zákazník od výrobce očekávat a jak jsou farmáři obecně se stroji spokojeni. Jako zaměstnanec družstva pak nemohl při výběrovém řízení na techniku pro sklizeň pícnin jinak než doporučit stroj, který vzešel z výroby Strojíren Rožmitál. „Pro techniku z Rožmitálu jsem se rozhodl jednak z důvodu blízkosti skladu náhradních dílů či servisu a jednak kvůli tomu, že když se něco stane, poradí mi přímo výrobní závod v Rožmitálu. Není problém si pro náhradní díly dojet přímo tam. Poslední stroje nám dodala společnost Gregor a Syn,“ uvedl Zavadil. V současnosti družstvo používá třímetrový, vzadu nesený diskový žací stroj s kondicionérem a dva dvourotorové shrnovače SP - 852H se středovým ukládáním řádku. První stroj byl pořízen před pěti lety.

Stroje musí zvládnout sklízet luskovino-obilní směsky a jetel, zvýšené nároky jsou proto kladeny zejména na dobré kopírování a odpružení strojů. Shrnovač SP - 852H tvoří středový řádek, následně jej sklízí sběrací vůz. Podle Zavadila je v daných podmínkách lepší, že se vytvoří řádek ihned po prvním přejezdu, a to z důvodů remízků, častého obsekávání a okrajů lesů. Práce se stranovým shrnovačem by podle Zavadila byla zdlouhavá. Když se nahrabuje seno, shrnovače vyjíždí kolem 10 hodiny dopoledne, kdy opadne rosa. Když se nahrabuje směska, shrnovače pracují od rána. Stroje vyžadují běžnou údržbu, kterou zvládne každá obsluha. Kontrolují se zejména mazničky, hřídele, kardany a olej. Zavadil též uvedl, že se jim nikdy nestalo, že by se na strojích něco ulomilo.

Stroje z Rožmitálu dodává například společnost Gregor a syn
Stroje z Rožmitálu dodává například společnost Gregor a syn

Shrnovač SP - 852H dovoluje hydraulicky nastavovat pracovní záběr do 8,5 m. Disponuje originálně řešeným sklápěním ramen a hydraulickým posunem. Při sklopení ramen dochází k automatickému návratu rotorů do transportní polohy. Zadní náprava je řiditelná. Diskový žací stroj SD disponuje kondicionérem pro intenzivní mačkání stébel bez odrolu listů. Možné je sklízet všechny druhy rostlin (vojtěška, žito atd.) s vysokou výkonností při minimalizaci doby údržby.

Firma Gregor a Syn je nejlepším prodejcem roku 2019 a 2020.
Firma Gregor a Syn je nejlepším prodejcem roku 2019 a 2020.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Strojírny Rožmitál a Gregor a Syn

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.