Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

S řezačkou Krone BIG X Cargo nemuseli odvozci při sklizni trávit tolik času nakládkou

Zveřejněno: 30. 10. 2020

Firma Krone před lety představila řezačku Krone BIG X cargo, která zkrátila dobu plnění návěsu odvozce řezankou při sklizni kukuřice nebo pícnin. Odvozci se také nemuseli pohybovat po poli nebo louce, čímž se zamezilo velkému zhutňování půdy.

Řezačka Krone BIG X Cargo v akci

Samojízdná sklízecí řezačka Krone Big X Cargo vznikla ve spolupráci firem Krone a Bomech (Nizozemsko). Řezačka disponovala teleskopickým zásobníkem o objem 60 m³. Zásobník byl otočný a bylo ho možné vyprázdni i za jízdy. Řezanka padala z výšky 7,5 metrů do návěsů odvozců.

Řezačka Krone Big X Cargo, která byla vybavena motorem V8, zaujala také svou praktickou výbavou. 15 metrů dlouhý stroj měl vysokou průchodnost těžkým terénem díky pohonu všech šesti kol v kombinaci s robustním kloubovým řízením a řízením zadních kol. Díky natáčecím nápravám řezačka mohla jezdit i v tzv. krabím režimu. Tento styl jízdy se používá k účinné ochraně půdy, zejména za mokra. Řezačka tak byla schopna začít sklízet tam, kde konvenční řezačky končily.

Jednou z dalších výhod byla schopnost samostatné práce. Řezačka byla do jisté míry nezávislá na odvozcích. Při sklizni jednoduše řezanka putovala rovnou do zásobníku. Pokud byl zásobník plný, vyprázdnil se do návěsů čekajících na okraji pole (nebo odvozce přijel ke sklízející řezačce). Tím se značně zlepšila ekonomická a ekologická efektivita sklizně.

Neposlední výhodou bylo pohodlí obsluhy – nemusela neustále kontrolovat, zda správně plní návěs odvozce. Výsypná roura byla stále namířena do zásobníku – pohybovala se maximálně ze strany na stranu v rozmezí dvou metrů.

Závěrem zmíníme, že během let vznikla celá řada takto upravených řezaček (nejen od Krone) většinou pro nizozemské zemědělce.

Autor: Jakub Tutsch
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.