Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Setkání dvou generací smykového nakladače Novotný. Ve výzkumném ústavu prokazují mimořádnou odolnost

Zveřejněno: 22. 12. 2022

Strojírna Novotný vyrábí smykem řízené nakladače již dvacet pět let. Více než polovina vyrobených strojů míří do odvětví zemědělství. Stroje tam dlouhodobě prokazují mimořádnou odolnost. Jako důkaz může posloužit nakladač, který donedávna pracoval ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze. Teprve před pár měsíci byl nahrazen strojem nové generace. O zkušenostech s nakladači Novotný jsme si popovídali s vedoucím živočišné výroby Ing. Vladimírem Němečkem.

Nejnovější stroj Novotný (v popředí) má zatím odpracováno 400 motohodin, starší stroj přes 30 000 motohodin bez větších závad.

Za smykem řízeným nakladačem Novotný B861 jsme se zajeli podívat do Výzkumného ústavu živočišné výroby (VÚŽV) v Praze-Uhříněvsi. Majitelem a zřizovatelem VÚŽV je Ministerstvo zemědělství. Podnik byl založen v roce 1951 a provádí mimo jiné základní i aplikovaný výzkum zaměřený na inovace a praktické využití poznatků v chovech hospodářských zvířat. Jednou z nejvýznamnějších aktivit ústavu je také realizace Národního programu uchování a využití genetických zdrojů hospodářských zvířat.

VÚŽV pěstuje plodiny na 660 hektarech zemědělské půdy. Z krmných plodin jde například o kukuřici, vojtěšku, trávu a hrách. Z obilovin jde o pšenici, ječmen, oves, tritikále a lupinu. Z tržních plodin jde o řepku a mák. Hospodářská zvířata jsou krmena jak vlastním, tak nakupovaným krmivem. Mezi vlastní krmiva patří vojtěšková senáž, kukuřičná siláž, vojtěška, seno, obiloviny a sláma. Nakupován je řepkový a sójový extrahovaný šrot, minerální a vitaminové doplňky a pivovarské mláto. Nakladač Novotný pracuje na farmě, kde je chováno 648 kusů skotu v osmi stájích. Jde o poslední území hlavního města Prahy, kde se chovají krávy. Farma má nařízeno používat slámu jako podestýlku. Každodenně tak vzniká velké množství hnoje, které je potřeba ze stájí vyhrnout.

Nepřetržitý provoz v agresivním prostředí

Vyhrnování hnoje a stlaní před osmi lety začal zajišťovat nakladač Novotný. Až donedávna jezdil téměř nepřetržitě (ve dvousměnném provozu) včetně víkendů a svátků. Mezi nejvytíženější stroje jsou obecně považovány stroje pracující v živočišné výrobě, kde na ně také čeká agresivní prostředí. Jinak tomu není ani v tomto případě. Nakladač za tu dobu odpracoval úctyhodných 30 000 motohodin bez větších závad.

Nakladač Novotný je provozován pouze s hladkou lopatou a slouží k vyhrnování hnoje.
Nakladač Novotný je provozován pouze s hladkou lopatou a slouží k vyhrnování hnoje.

Na farmě se nachází starší stáje, které jsou nízké, stísněné a mají úzké chodby (někde jen dva metry). Jejich vnitřní prostory mají řadu překážek a často nejsou průjezdné – nakladač se musí na konci chodby otáčet. Z těchto důvodů na farmě dávají přednost smykem řízenému nakladači Novotný, který se vyznačuje vysokou manévrovatelností a kompaktními rozměry. Prosklená kabina umožňuje komfortní výhled do prostoru a vizuální kontrolu nad lopatou. Jelikož je VÚŽV státním podnikem, byl nakladač Novotný vybrán na základě výběrového řízení. Stroj nejen že zabodoval nízkou pořizovací cenou, ale také splňoval požadavky farmy. Přitom byl výběr nakladače konzultován i se samotnou obsluhou stroje. Stroj na farmu dodala společnost ZTS Jindřichův Hradec – jeden z prodejců výrobce v České republice. Vedoucí živočišné výroby Vladimír Němeček hodnotí vztahy s firmou kladně. Na základě pozitivních zkušeností byl před pár měsíci nakladač obměněn za nový model Novotný B861. Na farmě jsme mohli spatřit oba modely. Starší model bude nyní sloužit jako záložní stroj. Obsluha si na nový nakladač zvykla velmi rychle.

Mezigenerační evoluce k lepšímu

Nově dodaný nakladač Novotný má oproti svému staršímu předchůdci řadu praktických vylepšení, která zvyšují komfort obsluhy. Obsluha nakladače měla možnost si vyzkoušet smykem řízené nakladače i od jiných výrobců. Vždy však byla spokojenější se strojem od firmy Novotný. A to z následujících důvodů.

Nakladač Novotný se díky svým rozměrům vejde i do dvou metrů širokých chodeb. Zde se projevuje výhoda smykem řízeného nakladače - v chodbě se dokáže na místě otočit.
Nakladač Novotný se díky svým rozměrům vejde i do dvou metrů širokých chodeb. Zde se projevuje výhoda smykem řízeného nakladače - v chodbě se dokáže na místě otočit.

Nový nakladač Novotný disponuje větší kabinou s pohodlným sedadlem. Čelní sklo kabiny končí až ve spodní části stroje, v níž se navíc již nevyskytuje pás plechu jako dříve. Z kabiny je tak ve srovnání s konkurencí lepší výhled ven. Obsluha lépe vidí při vyhrnování hnoje na lopatu a může si pohodlně natáhnout nohy. Mezi kabinou a lopatou se nehromadí hnůj. Obsluhu o provozních údajích stroje nově informuje LCD displej, který zobrazuje aktuální otáčky motoru, nastavení ručního plynu, teplotu hydraulické kapaliny, stav paliva v nádrži a chybové kódy. Topení, které směřuje přímo na nohy, se nachází v zadní části kabiny, kde je chráněno proti znečištění.

Obsluha nakladače Novotný je s novým modelem spokojena.
Obsluha nakladače Novotný je s novým modelem spokojena.

Nejnovější stroj Novotný má zatím odpracováno 400 motohodin. Výkon 43 kW mu nově dodává motor FPT typu F34 (Iveco). Motor vyhovuje nejnovější emisní normě Stage V. Obsahuje tedy filtr pevných částic a více elektronických součástí, které dovolují rychle zjistit případné příčiny poruch motoru. Podle Vladimíra Němečka nejsou s motorem ani vypalováním filtru pevných částic žádné problémy. Během údržby motorového prostoru přijde vhod doširoka výklopný chladič. Výfuk není umístěn daleko od motoru, takže nepřenáší tolik vibrací na ostatní komponenty. Nový nakladač Novotný se vyznačuje příznivým poměrem výkon/spotřeba paliva. Zatímco starší stroj provozovaný v ústavu měl spotřebu paliva 3,40 až 3,60 l/mth, nový stroj má spotřebu 3,0 l/mth. Při dnešních cenách nafty jde o značnou úsporu finančních prostředků.

Na farmě se nachází starší stáje, které jsou nízké, stísněné a mají úzké chodby. Z těchto důvodů na farmě dávají přednost smykem řízenému nakladači, který se vyznačuje vysokou manévrovatelností a kompaktními rozměry.
Na farmě se nachází starší stáje, které jsou nízké, stísněné a mají úzké chodby. Z těchto důvodů na farmě dávají přednost smykem řízenému nakladači, který se vyznačuje vysokou manévrovatelností a kompaktními rozměry.

Obsluha svěřenému stroji Novotný věnuje příkladnou péči. Vladimír Němeček vyzdvihl hlavně robustnost všech železných částí stroje. Například výložník ani ramena nebylo potřeba u staršího stroje nikdy opravovat. Výrobce na stroj poskytuje dva roky záruku a na rám stroje dokonce tři a půl roku. Stroje Novotný tak díky své robustnosti snesou i hrubé zacházení. Vítanou inovací je u nového stroje otočení hydraulických válců, což minimalizuje mechanické poškození hydraulických hadic. Při práci ve stáji se totiž může stát, že obsluha nedopatřením zavadí výložníkem o strop, pak by mohlo dojít k poškození hadic.

Během údržby motorového prostoru přijde vhod doširoka výklopný chladič.
Během údržby motorového prostoru přijde vhod doširoka výklopný chladič.

Podle obsluhy má nový nakladač Novotný větší trhací sílu a rychlejší pohyby. Vzhledem k tomu, že nakladač často přejíždí mezi různými středisky, proto obsluha oceňuje pojezdovou rychlost až 18 km/h.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.