Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Štípače palivového dřeva Palax pro příležitostné i profesionální využití nabízí mnoho chytrých řešení

Zveřejněno: 18. 2. 2021

Popularita dřeva jako topného paliva se trvale zvyšuje. Právě proto se dnešní nabídka dřevoobráběcích strojů, konkrétně automatů na palivové dřevo Palax, vyznačuje velkou rozmanitostí.

Štípač s pilovou lištou PALAX D360. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Dřevo je stále velmi oblíbeným druhem paliva, přičemž štípání dřeva je jedna ze základních operací při jeho zpracovávání. Jedná se o dělení větších špalků dřeva na menší kusy, které jsou vhodnější pro topení v kotlech, krbech či grilech. Mezi nevýhody použití ručních nástrojů se řadí vysoká náročnost, nízká produktivita a v neposlední řadě také bezpečnostní riziko, kterému je člověk při této aktivitě vystaven. Zpracování dřeva je fyzicky náročné, a proto jsou konstruovány stroje, které tuto práci částečně či zcela ulehčí. Současná velká konkurence v oboru navíc přispívá k výraznému zvyšování účinnosti štípacích strojů. Jelikož však zefektivňování v rámci standardní mechanizace již naráží na své limity, dalším krokem v oblasti vývoje průmyslových štípacích strojů je nevyhnutelně automatizace strojů. Pokročilou automatizaci nabízí štípače Palax, známé svojí kvalitou, dlouhou životností, bezúdržbovým provozem, snadnou ovladatelností, vysokou mobilitou a přesností. Cílem je eliminovat náročnou práci a zcela ji přenést na stroj. Při výběru štípače je třeba zvážit parametry stroje. S orientací v nabídce finských štípačů Palax, které na český trh dodává firma P&L, pomůže tento článek.

Jaké jsou výhody kotoučové a řetězové pily

Vybírat lze ze široké škály štípačů palivového dřeva Palax a originálního příslušenství. Vyráběny jsou malé základní štípače pro příležitostné použití až po štípače s vyšší kapacitou pro profesionály. Štípače Palax, které mají 60letou tradici, se dělí na dvě modelové řady: zatímco řada C zahrnuje automaty s kotoučovou pilou, řada D nabízí automaty s řetězovou pilou. Štípače mohou být poháněny traktorem, elektromotorem, nebo spalovacím motorem. Všechny modely disponují robustním řetězovým vyvážecím dopravníkem.

Štípače Palax, které mají 60letou tradici, se dělí na dvě modelové řady: zatímco řada C zahrnuje automaty s kotoučovou pilou, řada D nabízí automaty s řetězovou pilou. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Štípače Palax, které mají 60letou tradici, se dělí na dvě modelové řady: zatímco řada C zahrnuje automaty s kotoučovou pilou, řada D nabízí automaty s řetězovou pilou. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Mezi výhody kotoučové pily patří rychlost, bezúdržbový chod a vznik pouze malého množství čistých pilin bez oleje. Pila obsahuje břity ze slinutého karbidu pro rychlé a spolehlivé řezání dřeva, stroj se navíc tolik neopotřebovává v případě zpracování znečištěného dřeva. Štípací nůž lze vyměnit pomocí rychloupínáku během několika sekund. Naproti tomu řetězová pila nabízí větší řezný průměr, a proto se hodí tam, kde je zpracovávána kulatina s různou tloušťkou. Všechny řetězové pily Palax jsou vybaveny automatickým mazáním řetězu a rychlým uvolněním štípacího klínu.

Zpracování silných kmenů, robustnost, rychlost a nejprodávanější model

Řada C zahrnuje čtyři modely štípačů s průměrem řezných kotoučů od 700 do 1000 milimetrů schopné zpracovat kulatinu o průměru maximálně od 25 do 40 centimetrů a délce od 25 do 60 centimetrů. Štípací síla činí 4 až 16 tun.

Robustní automat Palax C1000.2 patří podle výrobce k nejproduktivnějším a nejvýkonnějším automatům pro silnější kulatinu ve své třídě. Jeho ovládání je plně hydraulické. Disponuje vstupním dopravníkem a 4,3 metry dlouhým řetězovým výstupním dopravníkem s regulací rychlosti. Jako volitelná výbava jsou k dispozici štípací klíny s počtem břitů 2/0 až 2/12. Za štípacím klínem se nachází čisticí rošt. K dispozici je patentovaný systém Palax Optimi, který automaticky upravuje délku štípacího válce tak, aby byla délka zdvihu v souladu s délkou řezu. Štípání je velmi rychlé, ale kdyby přesto nepostačovalo, lze zvolit model Pro + se speciálním válcem PowerSpeed pro další zvýšení rychlosti.

Všechny ovládací páky jsou smontovány
na jednom místě, čímž umožňují snadnou obsluhu. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Všechny ovládací páky jsou smontovány na jednom místě, čímž umožňují snadnou obsluhu. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Další v nabídce je model Palax C900.2, který patří podle firmy P&L mezi nejprodávanější a univerzální typy vhodné pro poskytovatele služeb nebo půjčovny. Disponuje uživatelsky přívětivým hydraulickým ovládáním, přičemž panel s veškerými ovládacími pákami lze nastavovat podle výšky uživatele. Stroj je vybaven hydraulickým upínačem na dřevo a výstupním dopravníkovým pásem s nastavitelnou rychlostí. Součástí stroje je také systém Palax Optimi a rychlospojky pro manipulační stůl.

Zarážka délky dřeva je robustní a odolná. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Zarážka délky dřeva je robustní a odolná. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Pro rychlé zpracování kulatiny je určen model Palax C750.2, který patří mezi nejrychlejší na trhu, přičemž uřízne kulatinu až do průměru 30 cm. Konstrukce zadní části stroje je mechanická, takže neblokuje tok materiálu. Úlomky ze dřeva sbírá odpadní mřížka štípacího kanálu, aby bylo dřevo vždy čisté pro snazší sušení.

Globálně nejprodávanějším automatem je model Palax C700 Combi, který lze použít také na mobilní přívěs s povolením pro pojezd po veřejných komunikacích. Zpracuje kulatinu do průměru maximálně 25 centimetrů. Klínové řemeny stroje se napínají automaticky, což významně prodlužuje jejich životnost.

Dobře chráněné připojení příslušenství. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Dobře chráněné připojení příslušenství. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Pro kulatinu všech velikostí, univerzální použití a nejmenší štípač Palax

Řada D zahrnuje čtyři modely štípačů s délkou řetězové pily od 33 do 51 cm schopné zpracovat kulatinu o průměru od 27 do 45 centimetrů a délce od 25 do 60 centimetrů. Štípací síla činí 4 až 18 tun.

Hydraulické upínání kulatiny je automatizované a zlepšuje ovládání kulatiny. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Hydraulické upínání kulatiny je automatizované a zlepšuje ovládání kulatiny. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Pro zpracování kulatiny všech velikostí je vhodným kandidátem model KS 45S. Na rozdíl od ostatních strojů podobného typu tento model vyniká hydraulicky poháněným upínáním kulatiny a shozem, který zkrácenou kulatinu směruje na správné místo ke štípacímu klínu. Pro zpracování malých polen slouží patentovaný třírychlostní válec.

Nastavitelný štípací klín je snadno vyměnitelný. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Nastavitelný štípací klín je snadno vyměnitelný. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Model Palax D410 s optimalizovanou rychlostí štípání a systémem řezání byl vyvinut pro zpracování velké kulatiny tak, aby se obsluha příliš nenadřela. Konstrukce štípače je taková, aby obsluze nebránila ve výhledu do štípacího kanálu. Uživatele potěší i dostupnost dvanáctidílného štípacího klínu pro zpracování měkkého dřeva.

Jako univerzální stroj se jeví model Palax D360, kterého výrobce označuje jako špičku ve své třídě. Disponuje všemi vlastnostmi, jež byly popsány u předchozího typu. Navíc má k dispozici vylepšené nastavitelné upínání kulatiny a zarážku délky dřeva, snadnější je i údržba řetězu. Model disponuje automatickým mazáním pilového řetězu během procesu řezání, aby byla za každých okolností zachována vysoká pracovní rychlost. Kromě toho je stroj standardně vybaven vysokorychlostním ventilem, který umožňuje štípat malou kulatinu rychle a zpomaluje pouze velkou kulatinu během počáteční fáze štípání, kdy je vyžadována větší síla.

Masivní zadní deska podávacího dopravníku usnadňuje zpracování kulatiny. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Masivní zadní deska podávacího dopravníku usnadňuje zpracování kulatiny. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Nejmenším modelem výrobce je Palax D270 Active se čtyřtunovým štípacím válcem. Je snadno přenosný a podvozky pro přepravu na silnici i mimo ni jsou k dispozici jako volitelná výbava.

Výbava na přání Palax: automatická úprava štípacího klínu, manipulační stůl a čisticí dopravník

Některé modely štípačů Palax lze na přání vybavit systémem X-Aim pro monitorování průměru kulatiny a automatickou úpravu štípacího klínu do optimální výšky.

Tento systém zvyšuje efektivitu výroby palivového dřeva díky automatizovanému štípání různých průměrů kulatiny. Obsluha se proto nemusí soustředit na nastavení výšky štípacího klínu v případě, kdy zpracovává různé průměry kulatiny. O to se postará X-Aim, který měří nový průměr kulatiny před každým řezáním a nastaví štípací klín do požadované výšky. Lze také nastavit požadovanou minimální tloušťku pro strom, pod kterým bude štípací klín automaticky zvednutý a malé kmeny budou rozděleny pouze na polovinu. Systém obsluhu informuje také o produktivitě práce v reálném čase, protože takzvaný dotykový enkodér zaznamenává potřebná data a zpravuje uživatele o zpracovaných krychlových metrech, hodinách provozu, počtech pracovních cyklů i ploše jednotlivých řezů.

Palax ke štípačům nabízí rovněž manipulační stůl v těžkotonážním a lehkém provedení. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Palax ke štípačům nabízí rovněž manipulační stůl v těžkotonážním a lehkém provedení. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Palax ke štípačům nabízí rovněž manipulační stůl v těžkotonážním a lehkém provedení. Do prvně jmenované kategorie spadá manipulační stůl Palax Mega s kapacitou až 12 metrů krychlových, který je vybaven mimoúrovňovým podavačem a také 4 metry dlouhým řetězovým závěsem. Pro malé a střední štípače se hodí hydraulický podávací stůl Palax Midi ovládaný řetězem a otočnými podavači dřeva. Šířku stolu lze nastavit v rozmezí od 1,7 do 2,3 metrů. O podávání kulatiny do automatu se starají dva hydraulické válce a volně otáčející se podpůrný válec. Přidáním řetězového závěsu lze navíc základní kapacitu stolu navýšit až o 8 metrů krychlových.

Čistič Palax snižuje dřevní odpad na minimum. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Čistič Palax snižuje dřevní odpad na minimum. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Lehký manipulační stůl Palax Deck (kapacita až 6 metrů krychlových) lze přes snadno sestavitelný stoj nastavit na správnou výšku pro řezání. Stůl může být na přání opatřen podávacím válcem pro snazší manipulaci s dlouhou kulatinou. Tento stůl se hodí pro malé automaty na palivové dřevo se vstupním dopravníkem.

Válečkový čisticí dopravník Palax. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy
Válečkový čisticí dopravník Palax. Zdroj foto - tisková zpráva Palax / TP Silva Oy

Na kvalitě dřeva se mimo jiné podepisuje jeho čistota. A proto v portfoliu Palax najdeme i dva čisticí dopravníky. Válečkový čisticí dopravník Palax Roller je pro tuto činnost stvořen. Je složen z vibrujících válců různých velikostí, kterým nevadí tvrdé dřevo ani hrubé zacházení. Roller je vhodný pro vytřídění dřeva až do délky 40 centimetrů. Dalším typem je Palax Cleaner, který je sestaven z otáčejícího se rotačního příčkového válce. Umožňuje účinné odstraňování zbytků dřeva hned po řezání a štípání dřeva. Do volitelné výbavy patří nástavec dopravníku nebo plnící adaptér pro dva pytle.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Palax / TP Silva Oy

1) z podkladů Palax

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.