Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Teagle Tomahawk C12 rozdruží a nařeže pícniny, slámu a energetické plodiny během chvilky

Zveřejněno: 17. 1. 2023

Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 zvládne rozdružit a nařezat až 25 suchých hranatých balíků za hodinu. Poradí si s materiálem s obsahem vlhkosti do 20 % včetně pícnin, slámy a energetických plodin. Mezi klíčové přednosti stroje patří schopnost dodržet konzistentní délku řezanky. Stroj je navíc odolný a na obsluhu jednoduchý.

Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 disponuje hydraulicky skládacím vynášecím dopravníkem.

Vzhledem k tomu, že stále více chovatelů skotu vyžaduje nařezání slámy ještě před jejím zařazením do krmné dávky, sílí poptávka po velkokapacitních rozdružovačích s řezacím rotorem. Tyto stroje jsou schopné zpracovat slámu na relativně jemný materiál konstantní délky, který je vhodný použít do krmiva pro skot. Rozdružovač s řezacím rotorem je také možné využít při zpracování sena do krmné dávky, pro hrubé řezání slámy na podestýlku a jemné mletí obilných a kukuřičných zrn.

Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 s řezacím rotorem má ve své nabídce britská společnost Teagle Machinery. V České republice ji zastupuje firma Vitaltech. V roce 2017 přišla na trh se strojem Teagle Tomahawk C12, který si blíže představíme v tomto článku.

Tento tažený rozdružovače Teagle Tomahawk C12 je podstatně větší než kterýkoli jiný rozdružovač balíků slámy či sena na trhu. Určen je pro poskytovatele služeb a velké zemědělské podnik s více než 600 kusy skotu. Jde o stroj s horním plněním, který může zpracovávat kulaté i hranaté balíky – přitom je možné volit délku řezanky.

Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 disponuje hydraulicky skládacím vynášecím dopravníkem. Jakmile se stroj rozběhne na 1 000 ot/min, materiál (seno, sláma atd.) je potřeba nakladačem se shora naložit do rotující balíkové komory ve tvaru kosočtverce, která během několika minut pohodlně pohltí celý kulatý nebo hranatý balík. Balíková komora je uložena na vodících válečkách velkého průměru a pohání ji robustní dvojitý řetězový pohon.

Velký řezací rotor (2 000 ot/min) je umístěn uprostřed ve spodní části komory a je v něm umístěno 56 kladiv z bórové oceli s ostřím ARMATECH PLUS.
Velký řezací rotor (2 000 ot/min) je umístěn uprostřed ve spodní části komory a je v něm umístěno 56 kladiv z bórové oceli s ostřím ARMATECH PLUS.

Velký řezací rotor (2 000 ot/min) je umístěn uprostřed ve spodní části komory a je v něm umístěno 56 kladiv z bórové oceli s ostřím ARMATECH PLUS. Každé kladivo má 4 břity a je uloženo v kaleném pouzdře. Těžká 15mm kladiva se otáčejí v tvrzených pouzdrech, aby byla zajištěna odolnost odnímatelných pojistných tyčí. Opotřebování a provozní hluk minimalizují antivibrační držáky. Otáčky řezacího rotoru jsou monitorovány a otáčení balíkové komory je automaticky ovládáno tak, aby se optimalizoval výkon rozdružovače v závislosti na výkonu traktoru. Na rozdíl od jiných podobných rozdružovačů na trhu u Teagle Tomahawk C12 nejsou pod řezacím rotorem žádné šneky, protože materiál padá přímo na vynášecí dopravník. Obsluhu stroje varuje před přetížením řezacího rotoru maják, který signalizuje nízké otáčky řezacího rotoru a varuje před vstupem nebo nakládáním většího množství materiálu do balíkové komory. Tlačítko zastavení chodu je umístěné na dostupném místě a slouží k okamžitému zastavení dopravníku a otáčení balíkové komory.

Délku řezanky určují dvě síta, která tvoří půlkruh kolem spodní poloviny rotoru.
Délku řezanky určují dvě síta, která tvoří půlkruh kolem spodní poloviny rotoru.

Pohonný systém stroje Teagle Tomahawk C12 je vybaven hnací hřídelí se střižnými čepy, ochranou proti přetočení a také robustním systémem pohonu s 8 řemeny. Hydraulický olej traktoru lze ochránit před přehřátím a znečištěním pomocí nezávislého olejového systému o objemu 150 litrů s chladicím ventilátorem s automatickým reverzací. Údržbu stroje usnadňují žebřík, plošina, výklopné kryty pro údržbu a centrální systém mazání hnacího ústrojí.

Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 s řezacím rotorem je možné využít při zpracování sena do krmné dávky, pro hrubé řezání slámy na podestýlku a jemné mletí obilných a kukuřičných zrn.
Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 s řezacím rotorem je možné využít při zpracování sena do krmné dávky, pro hrubé řezání slámy na podestýlku a jemné mletí obilných a kukuřičných zrn.

Délku řezanky určují dvě síta stroje Teagle Tomahawk C12, která tvoří půlkruh kolem spodní poloviny rotoru. Jak je materiál protahován rotorem, je tlačena proti sítům. Síta mají jednoduchou konstrukci s rovnoměrně velkými otvory v řadách po celé šířce. Když materiál narazí na jeden z otvorů, je rozřezán na polovinu. Rozdrcený materiál následně putuje na pásový dopravník, který ho přesune zpod lisovací komory na hromadu nebo do návěsu (do výšky až 4,2 metru). První síto zpracuje většinu materiálu, přičemž velká část materiálu pak propadne druhým sítem. Výměna síta se provádí z úrovně země ze zadní části stroje, aniž by bylo nutné vstupovat do balíkové komory. Vyměnitelná síta se skládají ze dvou čtvrtkruhových částí, které lze po opotřebování obrátit, aby se zachoval výkon drcení. Síta jsou k dispozici s velikostí otvorů 100 mm, 75 mm, 60 mm, 40 mm, 30 mm a 20 mm. 4 síta si lze vozit s sebou uložená ve schránce stroje.

Stroj Teagle Tomahawk C12 se ovládá přes dálkový ovládací panel.
Stroj Teagle Tomahawk C12 se ovládá přes dálkový ovládací panel.

Stroj Teagle Tomahawk C12 se ovládá přes dálkový ovládací panel s připojením Bluetooth (s dosahem až 50 metrů). Ovládací panel může zastavit, pozastavit nebo obrátit otáčení komory na balíky.

Rozdružovač Teagle Tomahawk C12 je homologován pro rychlosti do 40 km/h. Bezpečnost při provozu zajišťuje kombinace pneumatických a hydraulických brzd. K pohonu rozdružovače je zapotřebí traktor o výkonu od 120 do 215 koní.