Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Ve Zkušební stanici v Dobřichovicích zajišťuje manipulaci s materiálem Dieci Mini Agri 20.4 Smart

Zveřejněno: 1. 4. 2024

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský provozuje v České republice šestnáct zkušebních stanic. Jedna z nich se nachází v Dobřichovicích ve Středočeském kraji, v okrese Praha – západ. Její hlavní pracovní náplní je odrůdové zkušebnictví. Manipulaci s materiálem na středisku zajišťuje nově pořízený teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart.

Dieci Mini Agri 20.4 Smart má ve Zkušební stanici v Dobřichovicích na starosti přihrnování kompostu a manipulaci s vaky.

Zkušební stanice se nachází v nadmořské výšce 206 m n. m. v řepařské výrobní oblasti, kde je dlouhodobý průměr teploty 8,9 °C a dlouhodobý průměrný úhrn srážek 522 mm.

Zkušební stanice se nachází v údolí řeky Berounky, na jejím levém břehu, a leží v záplavové oblasti Berounky. Na náplavové úrodné půdě se tvoří příznivé podmínky pro pěstování zeleniny. V minulosti se zkušební stanice na 20 ha věnovala odrůdovým pokusům okrasných rostlin, zeleniny a ovocných dřevin. V současné době Zkušební stanice Dobřichovice hospodaří na výměře 63,41 ha orné půdy, na níž se zakládají odrůdové pokusy různých plodin. Z polních plodin můžeme vyjmenovat pšenici jarní, pšenici ozimou, ječmen jarní, ječmen ozimý, silážní kukuřici, kukuřici na zrno, hořčici a hrachy. Ze zeleniny zmíníme například hlávkové zelí, kedluben, mrkev apod. Pěstuje se i řepa cukrová a krmná. Zkušební stanice se věnuje zkouškám užitné hodnoty a zkouškám odlišnosti, uniformity a stálosti.

Plocha pokusných polí představuje přibližně 9 ha, zbytek tvoří vyrovnávací plocha. V areálu stanice, kde jsou především odrůdové pokusy zeleniny, je sedmihonný osevní postup a tři mimohony. Na pozemcích v oblasti Karlíku (tvoří část obce) je šestihonný osevní postup.

Výška manipulátoru Dieci Mini Agri 20.4 Smart činí pouze 1,9 metrů, šířka 1,5 metrů a délka 3,5 metrů.
Výška manipulátoru Dieci Mini Agri 20.4 Smart činí pouze 1,9 metrů, šířka 1,5 metrů a délka 3,5 metrů.

Nízká výška dovoluje vjezd do skladů

Každý zemědělský podnik nebo farma potřebuje techniku k manipulaci s materiálem, jinak tomu není ani na Zkušební stanici v Dobřichovicích. V minulosti manipulaci s materiálem zabezpečovaly traktory Zetor Major nejrůznějších typů z minulého století. Traktory měly příznivé rozměry i pro pohyb v uzavřeném prostoru. Součástí areálu jsou totiž sklady s nízkou průjezdnou výškou, kde jsou uskladněny mimo jiné vaky s hnojivem. V roce 2018 byl zakoupen nový traktor s čelním nakladačem, který ale do zmíněných skladů díky svým větším rozměrům nemohl vjíždět. Manipulace s až tunovými vaky byla náročná. Ovládání traktoru s čelním nakladačem též nepřinášelo obsluze moc pohodlí. V roce 2023 tak byl pořízen teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart s kompaktními rozměry dovolující vjíždět do skladů. Jeho ovládání je snadnější a uzpůsobené pro manipulaci.

Dieci Mini Agri 20.4 Smart má ve Zkušební stanici v Dobřichovicích konkrétně na starosti přihrnování kompostu a již zmíněnou manipulaci s vaky. „Z bývalého zaměstnání vím, že teleskopické manipulátory nachází v podniku všestranné využití po celý rok. Teleskopický manipulátor je pro nás výhodnější než traktor s čelním nakladačem. Je k manipulaci s materiálem lépe přizpůsobený,“ uvedla vedoucí zkušební stanice Ing. Anna Kolínová.

Kabina manipulátoru Dieci Mini Agri 20.4 Smart je odhlučněna a uvnitř nalezneme nastavitelný volant, klimatizaci a sedadlo s mechanickým nebo vzduchovým odpružením.
Kabina manipulátoru Dieci Mini Agri 20.4 Smart je odhlučněna a uvnitř nalezneme nastavitelný volant, klimatizaci a sedadlo s mechanickým nebo vzduchovým odpružením.

Komfortní výbava stroje

Nejmenší varianta modelu Dieci Mini Agri 20.4 Smart dokáže zdvihnout 2 tuny do výšky 4,35 metru. Jeho robustní rám zajišťuje maximální tuhost a bezpečnost i v extrémně náročných podmínkách. Stroj je vybaven tříválcovým motorem Kubota s výkonem 50 koní, splňujícím emisní normu Stage V na základě katalyzátoru výfukových plynů a filtru pevných částic. Díky umístění motoru mezi nápravami a čepu uložení ramene výložníku vzadu má stroj vyšší nosnost. Hydrostatická převodovka s jedním převodem zajišťuje trakci a rychlost bez potřeby řazení, přičemž pojezdová rychlost dosahuje až 38 km/h. I přes svou kompaktní velikost disponuje manipulátor Inching pedálem pro plazivou rychlost, což umožňuje využití maximálního výkonu motoru pro pracovní hydrauliku a plné zdvihací síly bez potřeby intenzivního brzdění.

Výška manipulátoru činí pouze 1,9 metrů, šířka 1,5 metrů a délka 3,5 metrů. Stroj tudíž projede dvoumetrovými vraty. Stejně jako větší manipulátory Dieci i tento model disponuje třemi režimy řízení – řízení pouze přední nápravy, obou náprav nebo tzv. krabí chod, kdy stroj jede šikmo – to stroji propůjčuje maximální obratnost vycházející z minimálního poloměru otáčení 3,08 metrů.

Teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart je vybaven tříválcovým motorem Kubota s výkonem 50 koní.
Teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart je vybaven tříválcovým motorem Kubota s výkonem 50 koní.

Navzdory svým malým rozměrům se vyznačuje stroj Dieci Mini Agri 20.4 Smart velkou komfortní kabinou s dobrým výhledem ven. Kabina je odhlučněna a uvnitř nalezneme nastavitelný volant, klimatizaci a sedadlo s mechanickým nebo vzduchovým odpružením. Proporcionální joystick však není připevněn k sedadlu. Palubní počítač přehledně a v reálném čase zobrazuje všechny informace potřebné k obsluze. Velké okno poskytuje 360° výhled ven a boční dveře zlepšují výhled do stran.

I Dieci Mini Agri 20.4 Smart využívá patentovaná řešení firmy Dieci. Nejznámějším patentem je hydraulický paralelogram v hlavní pístnici zdvihu eliminující příčné tahy v hlavním rameni. Cílem je snížit počet mazacích míst a mechanické namáhání. Hydraulický paralelogram při zvedání neustále udržuje nářadí (paletizační vidle, lopatu) v rovnoběžné poloze s podložkou. Zvedací válec výložníku má důmyslný systém tlumení rázů. Odpružení se ovládá automaticky podle rychlosti a výšky. Ovládání ramene se provádí přes komfortní joystick.

Dieci Mini Agri 20.4 Smart dokáže zdvihnout 2 tuny do výšky 4,35 metru.
Dieci Mini Agri 20.4 Smart dokáže zdvihnout 2 tuny do výšky 4,35 metru.

Adaptéry a jejich rychlá výměna dělá teleskopický manipulátor Dieci Mini Agri 20.4 Smart všestranným strojem. Typů adaptérů, které Dieci nabízí, je nespočet. Vysoce účinné hydraulické čerpadlo o výkonu 60 l/min poskytuje rychlé manévrování a výrazné zkrácení pracovní doby.

Dalším patentovaným řešením je nastavitelné protizávaží v zadní části stroje pro možnost pohodlného a jednoduchého nastavení polohy těžiště s ohledem na manipulaci s různě těžkým břemenem. Konstrukce kapoty motoru umožňuje přístup k hydraulickým a mechanickým součástem stroje. Chladič lze pro snadnější přístup otočit o 90°.