Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Vítězové DLG-Agrifuture Concept Winners: Zajímavé vize budoucnosti v zemědělské oblasti

Zveřejněno: 15. 2. 2022

DLG-Agrifuture Concept Winners oceňuje vizionářské koncepty - pět vítězů bylo oceněno na slavnostním předávání digitálních cen v rámci programu "Agritechnica digital".

Vítězové DLG-Agrifuture Concept Winners: Zajímavé vize budoucnosti v zemědělské oblasti.

Německá zemědělská společnost (DLG) dnes vyhlásila pět vítězů nového ocenění "DLG-Agrifuture Concept Winner", které oceňuje průkopnické úspěchy a vize budoucnosti v oblasti zemědělské techniky. Porota složená z nezávislých mezinárodních odborníků jmenovaných DLG vybrala z užšího výběru 10 kandidátů pět vítězů, kteří byli oceněni na slavnostním předávání digitálních cen v rámci programu "AGRITECHNICA digital".

DLG-Agrifuture Concept Winners

Controlled Row Farming

Firma: Amazonen-Werke H. Dreyer SE & Co. KG ve spolupráci s AGRAVIS Raiffeisen AG a Schmotzer Hacktechnik GmbH.

Koncept "Controlled Row Farming"
Koncept "Controlled Row Farming"

Koncept "Controlled Row Farming" je nová zemědělská metoda, při níž se provádí pěstování plodin v pevně stanovených a rovnoměrných řádcích s roztečí 50 cm (obilí ve dvouřádcích). Tím se dosahuje optimalizace výnosů. Možností je i založení další plodiny mezi řádky – pro např. snížení výparu vody a eroze.

Spot farming

Společný vývoj: Technická univerzita Braunschweig, Institut Johanna Heinricha von Thünena a Institut Julia Kühna.

Koncepce "Spot Farming"
Koncepce "Spot Farming"

Koncepce "Spot Farming" staví do centra pozornosti životní a růstové podmínky jednotlivých pěstovaných rostlin na úrovni pole a okolní krajiny. Na tomto základě se snaží optimalizovat tyto body: Vybrat optimální plodiny nebo odrůdy pro příslušné stanovištní podmínky, zlepšit prostorové a časové postupy hospodaření a zvýšit účinnost agrochemikálií.

Automatizovaný systém sběru ovoce

Firmy: Kubota Germany GmbH a Tevel Aerobotics Technologies.

Automatizovaný systém sběru ovoce
Automatizovaný systém sběru ovoce

Sklizňové stroje využívají inovativní kombinaci dronů a odpovídajících řešení pro logistiku. Drony jsou vybaveny systémem pro kompenzaci větru, který zajišťuje bezpečný a efektivní provoz za většiny povětrnostních podmínek. Drony, které dosáhnou téměř ke každému plodu a sklízejí bez jakéhokoliv poškození, detekují a třídí jednotlivé plody v reálném čase, což umožňuje předběžné třídění a selektivní sklizeň. Informace jsou přenášeny do logistického systému. Tento sběr plodů lze i plně automatizovat. Koncept lze integrovat do stávajících sklizňových operací a pracovních procesů. Výhody: Méně plýtvání potravinami a zvýšení výnosů o 20 %.

Integrated Drift Management

Firma: Divize Crop Science společnosti Bayer AG.

Integrated Drift Management
Integrated Drift Management

Divize Crop Science společnosti Bayer AG vyvinula speciální systém, který zamezuje úletu postřiku během aplikace. Bere v úvahu nejrůznější zóny a počasí (v reálném čase zaznamenává směr a rychlost větru).

H2 – Agrar Project

Firma: AGCO Fendt GmbH

H2 – Agrar Project
H2 – Agrar Project

V souvislosti s diskusí o změně klimatu jsou alternativní koncepty mobility na prvním místě. Cílem projektu H2 – Agrar Project je zjistit potenciál a perspektivy využití vodíku v zemědělství.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.