Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Vstříc nové sezóně precizněji než kdy dříve? S novými rozmetadly Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC to půjde snadno!

Zveřejněno: 26. 2. 2024

S nadcházející sezóna ochrany a výživy rostlin už nezadržitelně klepe na dveře. Společnost Kverneland si připravila pro zemědělce horkou novinku v podobě neseného rozmetadla průmyslových hnojiv Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC. Že vám je název rozmetadla povědomý? Ano – toto rozmetadlo je totiž nástupcem již známého a mezi zemědělci a farmáři velmi oblíbeného Kverneland Exacta TL GEOSPREAD, což potvrzují i počty prodaných kusů.

Rozmetadlo Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC je oproti svému předchůdci vybaveno kompletním centrálním hydraulickým pohonem rozmetacích kotoučů.

Rozmetadlo Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC je oproti svému předchůdci vybaveno kompletním centrálním hydraulickým pohonem rozmetacích kotoučů. Po zavěšení rozmetadla na traktor tak řešíte pouze připojení hadic do hydraulických okruhů. Rozdělení hydraulického pohonu mezi kotouče zajišťuje hydraulický rozvaděč, jenž je schopen vnímat zátěž jednotlivých hydromotorů a pomocí Load-sensingové větve dávat informaci traktoru o aktuální potřebě průtoku oleje. Na základě toho nedochází k přetěžování hydraulického čerpadla traktoru ani k nadměrné degradaci, namáhání a přehřívání hydraulického oleje. Tím pádem může traktor fungovat i v nižších spektrech otáček motoru a šetřit palivo a opotřebení stroje. Taktéž je tato vlastnost příjemnější a komfortnější pro obsluhu.

Jak už zkratka iDC = „intelligent Disc Control“ napovídá, hlavním benefitem tohoto rozmetadla je možnost ovládání otáček levého i pravého kotouče nezávisle na sobě. Regulaci otáček kotoučů automaticky zajišťuje funkce AutosetApp. Těchto vlastností lze skvěle využít při rozmetání na hranicích pole a souvratí, kdy vnější kotouč sníží a optimalizuje otáčky tak, aby společně s natáčením výpadového otvoru (CentreFlow) a nastavením limiteru hraničního rozmetání ExactLine zajistil dokonalou přesnost rozhozu hnojiva za všech podmínek a zároveň garantoval ideální rozmetací obrazec. S použitím těchto funkcí nedochází k nedohnojení ani k přehnojení hranic pole. Díky tomu lze očekávat dobrý výnos i na hranicích pole, což bylo dodnes téměř běžným a špatně řešitelným problémem. Při hraničním rozmetání přináší systém iDC ještě další benefit – jelikož vnitřní kotouč může nezávisle na vnějším stále dosahovat optimálních otáček, rozmetáme na vnitřní straně rozmetadla v plné možné šíři, což nebylo dříve možné, jelikož se otáčky v případě potřeby snižovaly na obou kotoučích zároveň. Tím, že nemusíme navazující linie okolo hranic pole znovu přejíždět, šetříme palivo i čas. Systém iDC je tak ideální volbou pro každého farmáře – především pro toho, kdo má drobnější jednotlivé pozemky a velkou členitost polí. Čím členitější obhospodařovaná pole jsou, tím větší jsou úspory. Koupě rozmetadla Kverneland se tak může hravě stát rychle návratnou investicí.

Benefitem tohoto rozmetadla Kverneland je možnost ovládání otáček levého i pravého kotouče nezávisle na sobě.
Benefitem tohoto rozmetadla Kverneland je možnost ovládání otáček levého i pravého kotouče nezávisle na sobě.

Rozmetadlo Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC je také vybaveno novým uživatelským rozhraním třetí generace, které je maximálně přívětivé pro obsluhu. Je zcela intuitivní díky logické struktuře. Jednoduše si v nabídce vyberete úkon, který chcete provádět, a zobrazí se vám především potřebné funkce pro daný úkon. Taktéž si nově můžeme uložit často užívané druhy hnojiv. Dále je rozmetadlo možno vybavit širokou škálou příslušenství, v němž si každý najde to pravé pro své pohodlí. Rozmetadlo lze vybavit mechanickým i elektrickým víkem, nástavkami pro zvýšení objemu násypky, schůdky z obou stran rozmetadla, systémem rychlého vyprazdňování, sadou parkovacích koleček, sensory nízké hladiny, blatníky, ale i přídavným závěsným rámem pro uchycení rozmetadla do ramen kategorie III/IV.

Rozmetadlo Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC je také vybaveno novým uživatelským rozhraním třetí generace.
Rozmetadlo Kverneland Exacta TL GEOSPREAD iDC je také vybaveno novým uživatelským rozhraním třetí generace.

Komu by nedostačoval průtok hnojiva 320 kg/min, může sáhnout i po „větším bráškovi“ v podobě Kverneland Exacta TLX GEOSPREAD iDC nabízejícím stejné funkce, ale průtok hnojiva je díky větším dávkovacím otvorům a vyššímu profilu lopatek zvýšen až na cca 500 kg/min (dle použitého druhu hnojiva).

Rozmetadla Kverneland jsou proto ideální volbou pro toho, kdo přemýšlí nad tím, jak snížit náklady a zároveň i zlepšit výnosy svého hospodaření. V dnešní nelehké době je snižování nákladů důležitým faktorem efektivního a precizního zemědělství. To bude mít v budoucnu stále větší váhu a důležitost. Proto se v případě jakýchkoliv dotazů obraťte na svého dealera strojů Kverneland, který Vám zodpoví Vaše dotazy a pomůže nalézt ideální řešení Vašeho rozmetání.