Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II

Zveřejněno: 26. 2. 2023

Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II je novou vlajkovou lodí secích strojů Kverneland. Kverneland do něj vložil několik let vývoje a zkušeností. Pracovní záběr 9 nebo 12 metrů a zásobník o objemu 6 000 litrů umožňuje secímu stroji zasetí až 140 ha za den.

Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II.

Tažený široko záběrový secí stroj Kverneland DG II je dostupný v záběrech 9 či 12 metrů se zásobníkem o objemu 6 000 litrů. Stroj je vhodný pro větší farmy a umožňuje zasít až 140 ha za den. Kverneland DG II je velice snadný a praktický pro jeho obsluhu a zároveň kombinován s vysokým výkonem. Stroj je flexibilní, proto je osivo uloženo přesně bez ohledu na předseťové zpracování půdy. Díky velké rozteči kol je rozložena hmotnost stroje tak, aby zabraňovala zbytečnému utužení půdy.

Rám stroje Kverneland DG II je perfektně navržen tak, že je celá jeho váha rovnoměrně rozložena mezi pojezdová kola a rám. Secí stroj je vybaven nízkotlakými pneumatikami o rozměru 800/45 x 26.5, které tak zajišťují bezpečnou přepravu stroje a nízký tlak na půdní profil. Na stranách secí lišty jsou podpůrná kola pro secí sekce. Tímto způsobem je zajištěno přesné kopírováni terénních nerovností a přesné hloubkové nastavení.

Secí stroj Kverneland DG II je vybaven dvoukotoučovými botkami s roztečí 12,5 cm, které jsou navrženy jak pro setí do zpracované půdy, tak i do mulče. Jejich úzký profil a řezný uhel je tak schopen snížit požadavek na tahovou sílu a s ní je šetřena i spotřeba paliva. Secí stroj Kverneland DG II má velice nízký odpor při vnikání do půdního profilu. Zde je možnost přenést přítlak secí botky (až 80 kg plynule nastavitelným přítlakem) na hloubkové kolo. Tímto krokem docílíme perfektního kontaktu osiva s půdou i přes její suchost.

Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II ve 12metrovém provedení.
Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II ve 12metrovém provedení.

Na secím stroji Kverneland DG II jsou botky rozmístěny ve dvou řadách se vzdáleností 17,5 cm. Díky ISOBUS terminálu lze nastavovat hloubku a přítlak jednotlivých botek snadně a pohodlně z kabiny traktoru.

ELDOS je dávkovač osiva s elektronickým pohonem, který je plně kompatibilní s ISOBUS terminálem. Požadovaný výkon dávkovače může být řízen také GEOCONTROL a GPS signálem, čímž je řízeno přesévání na souvrati a díky tomu úspora osiva. Výsevek 1 – 400 kg/ha zajišťuje dávkovač ELDOS v závislosti na pracovní rychlosti a druhu osiva. Čidla rozmístěna po celém stroji včetně dávkovače tak umožňují díky ISOBUS terminálu perfektní přehled z kabiny traktoru.

Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II v přepravní poloze.
Široko záběrový pneumatický secí stroj Kverneland DG II v přepravní poloze.

Při kalibraci secího stroje Kverneland DG II má obsluha za úkol zadat druh osiva, požadovaný výsevek do terminálu a spustit kalibraci. Následně zváží kalibrované osivo a zadá tak jeho hmotnost do terminálu. Secí stroj je po tomto kroku schopný nastavovat otáčky dávkovače. Kalibraci lze také provádět stisknutím tlačítka na boku dávkovače.

Active-on je systém díky kterému lze docílit přítlaku na jednotlivé botky až 80 kg. Spolu s vlastním přítlakem na jednotlivé secí botky pracuje již zmiňovaný systém Active-on, založený na hydraulickém dotížení celé secí sekce. Dojde-li k vysokému přítlaku na secí botky, dojde ke zvýšení přítlaku na celou secí lištu. Tato funkce zajišťuje stejný pohyb botky v půdě i při vyšší pracovní rychlosti. Dotížení celého secího stroje lze jednoduše nastavit z kabiny traktoru skrze ISOBUS terminál. Pomocí senzorů je systém Active-on nepřetržitě regulován tak, aby stroj dodržel nastavenou hloubku setého osiva i přes nerovný povrch. Při otáčení na souvratích je systém Active-on automaticky vypnut, tím pádem nedochází ke zbytečnému zatěžování pojezdových kol na secím stroji Kverneland DG II. Po následném spuštění stroje do pracovní polohy je zpět dotížen na nastavenou hodnotu.

Hadice, které rozvádí osivo do výsevních sekcí.
Hadice, které rozvádí osivo do výsevních sekcí.

Secí stroj Kverneland DG II je navržen i pro provoz po pozemních komunkacích, díky čemuž není nutno žádat o povolení či opatření při jeho přepravě. Secí stroj Kverneland DG II je navržen v souladu s veškerými Evropskými předpisy. Brzdy je možné volit dle individuálních požadavků, v nabídce jsou dvouokruhové vzduchové nebo hydraulické brzdy. Díky pevné nápravě a širokým pojezdovým kolům se stroj může po silnici pohybovat až rychlostí 40 km/h. Složení secího stroje Kverneland DG II probíhá velmi rychle. Stroj lze díky rychlému složení a výborné dobré manévrovatelnosti využívat i pro setí na menších polích.