Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Kverneland navyšuje výrobu a masivně investuje do svých závodů a vývoje mechatroniky

Zveřejněno: 3. 12. 2022

Kverneland Group na výroční konferenci nedaleko Milána v Itálii novinářům prezentoval výsledky hospodaření za loňský rok. Dozvěděli jsme se, do čeho Kverneland Group a Kubota Corporation aktuálně nejvíce investují.

Kverneland se skládá ze dvou divizí s 10 výrobními závody v 8 státech.

Na výroční tiskové konferenci firmy Kverneland vystoupil před novináře Yasukazu Kamada, který od letošního roku zastává nově pozici CEO & President Kverneland Group. Kamada nastoupil do společnosti Kubota Corporation v roce 1983 a pracoval pro ni téměř 40 let na různých manažerských pozicích v Japonsku a ve Spojených státech. Ve své poslední pozici byl výkonným ředitelem a generálním ředitelem divize motorů.

Kverneland zaměstnává 2 620 zaměstnanců a je součástí společnosti Kubota Corporation. Prodeje strojů Kverneland (a Great Plains) za loňský rok činily 1 040 milionů eur. Obrat značky Kubota za loňský rok činil 16,5 miliardy eur, přičemž 73 % příjmů pocházelo ze zahraničí. Zaměstnává 43 300 zaměstnanců.

Kubota se zaměřuje na oblast zemědělské a stavební techniky a vodohospodářství. V prvně jmenované oblasti se věnuje výrobě zemědělské a stavební techniky. Dále vyrábí motory, vážicí, měřicí a řídicí systémy. Kubota v Evropě prodává nejvíce stavební techniky (33 %), následují traktory (22 %), závěsná technika (22 %), motory (16 %) a náhradní díly (6 %).

Zástupci společnosti Kverneland Group na výroční konferenci v Itálii. Druhý zleva je Yasukazu Kamada.
Zástupci společnosti Kverneland Group na výroční konferenci v Itálii. Druhý zleva je Yasukazu Kamada.

Kubota letos investovala nemalé prostředky do výzkumu a vývoje. Jejím cílem je zajistit součinnost mezi traktorem, závěsnou technikou a systémy precizního zemědělství. První stroje značek Kubota a Kverneland začínají být kompatibilní se systémem TIM, který je podle výrobce prvním krokem ke komercializaci poloautonomních strojů. Kverneland také vyvíjí vlastní digitální systém, telematiku a tzv. IsoMatch FarmCentre. Mechatronika je podle výrobce nedílnou součástí zemědělských strojů.

Kverneland se skládá ze dvou divizí s 10 výrobními závody v 8 státech. Každý výrobní závod se specializuje na výrobu určitého druhu zemědělské techniky a má vlastní vývojové a výzkumné středisko s produktovým a marketingovým managmentem.

Jednou z divizí je zpracování půdy a ochrana rostlin. Pluhy a válce se vyrábí v Kleppu v Norsku. Podmítače a kultivátory ve Francii, secí stroje v německém Soestu. V Nizozemsku se vyrábí postřikovače a rozmetadla hnojiv. Druhá divize zastřešuje závody na výrobu sklizňové techniky. Ve dvou výrobních závodech v Německu se vyrábí žací stroje, obraceče a shrnovače Kverneland. V italské Ravenně se zase vyrábí mulčovače, lisy a ovíječky. V italské Rimini pásové shrnovače pod značkou ROC. O těchto italských závodech bude pojednávat samostatný článek.

Kverneland se potýká s rostoucím zájmem po zemědělské technice. Zároveň jej trápí problémy s dodávkami komponentů a rostoucí náklady na výrobu – ocel, elektronika, hydraulika a energie. Kverneland plánuje navýšit výrobní kapacity v příštích letech až o 100 %. Masivně investuje do modernizace výrobních závodů a strojů. Nejdůležitějším trhem pro Kverneland je Evropa.

Na výroční konferenci bylo také oznámeno, že Kubota vstupuje do rodinné firmy ROC, která se specializuje na vývoj a výrobu pasových shrnovačů. Shrnovače budou zatím vyráběné nadále pod značkou ROC a postupně se začlení do distribuční sítě skupiny Kverneland. Kverneland také plánuje rozvíjet výrobní kapacity firmy ROC. Hlavní výhodou pásového shrnovače je čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí, a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů sklizňových strojů. Díky šetrnému zacházení s hmotou pak není ve výsledném krmivu tolik popelovin. Mezi další přednosti pásového shrnovače patří variabilita odkládání řádku, jednodušší konstrukce ve srovnání s vícerotorovými shrnovači a vyšší pracovní rychlost.

Kubota také investuje do nejrůznějších zemědělsky zaměřených startupů, které vyvíjí roboty pro sklizeň ovoce a analýzu stromů v sadech a pasti pro odchyt, fotografování a analýzu škůdců.