Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Yanmar po letech prozradil, jaká byla reakce na jeho koncept a co doopravdy zajímá traktoristy

Zveřejněno: 5. 1. 2018

V roce 2013 veřejnosti japonský Yanmar ukázal nový koncept traktoru. Byl poněkud odvážný, co se designu týče. Traktor nesl označený YT01 - Y-koncept Advanced traktor. V nově zveřejněném videu zástupce společnosti Yanmar prozrazuje, jaká byla reakce lidí na tento koncept a co zákazníci především preferují.

Ken Okuyama

Koncept traktoru YT01 se v roce 2015 dočkal sériové výroby, dnes je známý pod řadou s označením YT. Řada YT zahrnuje tři modely. Jak je možné vidět, design traktoru byl pozměněn – a mělo to důvod.

Traktory řady YT jsou především určeny pro japonský trh. Řada nabízí "pokročilou technologii" i pro traktory kompaktní velikosti. Za designem traktoru stojí světově proslulý průmyslový designér Ken Okuyama.

Ken Okuyama poznamenal, že koncept vyvolal velkou reakci. Počáteční dojmy veřejnosti byly negativní. Mnoho lidí si myslelo, že koncept je nereálný a moc drahý. Zároveň prý posloužil jako výborný nástroj pro marketing – oslovil širokou veřejnost s kladnými a negativními názory.TIP: Plně elektrický Farmtrac dorazí na trh už příští rok

Yanmar si totiž koncept postavil „podle svého“, požadavky zemědělců (na ergonomii, vzhled) byly jiné. Proto se při přípravě sériového modelu už vycházelo z přání zemědělců. Japonský zemědělec tráví 8 až 12 hodin v traktoru, je pro něj traktor tedy něco jako kancelář. Motorizace a funkce traktoru měl Yanmar už dané, bylo potřeba vyřešit ergonomii a tak se provedl mezi zemědělci průzkum. Řada zemědělců se svěřila, že je důležité mít dobrou klimatizaci, poslouchat hudbu při práci a mít snadno přístupné místo k pití a telefonu. Sériový model YT má větší vzduchové ventilační otvory a dva držáky nápojů. Při vývoji byly prováděny také pokusy s přepínači a tlačítky. Našla se tak vhodná pozice, aby v případě zavřených očí, věděl řidič instinktivně, kde má šáhnout.

Při vývoji sériového traktoru YT se maximálně vycházelo z požadavků zemědělců, kteří denně používají traktory. Dnes se traktory YT prodávají na různých trzích po celém světě.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Yanmar

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.