50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Zetor tak trochu jinak. Mistrál 2000 byl odpovědí na italské samojízdné rosiče

Zveřejněno: 24. 12. 2021

Stroje na ochranu chmele byly ještě v roce 1988 v Československu velkou bolestí. Do ČSSR se dovážely převážně italské samojízdné rosiče Tifone. V tuzemsku se výrobou samojízdných rosičů zabývalo JZD Blšany. Zde vyvinuli postřikovač Mistrál 2000 určený do sadů a chmelnic.

Postřikovač Mistrál 2000 využívá kabinu, motor, přední masku a nápravy traktorů Zetor unifikované řady I.

Stroje na ochranu chmele byly ještě v roce 1988 v Československu velkou bolestí. Chmel je velice náročnou plodinou a přípravky k jeho ochraně jsou zařazovány do kategorie zvlášť nebezpečných jedů. Stroje tak musí zdravotně a hygienicky chránit obsluhu a zajistit kvalitní ochranu rostlin.

Do ČSSR se dovážely italské samojízdné rosiče Tifone. V tuzemsku se výrobou samojízdných rosičů zabývalo JZD Blšany. Zde vyvinuli postřikovač Mistrál 2000 určený do sadů a chmelnic. V roce 1987 vyrobili prvních 10 kusů. První kusy se osvědčily a dosahovaly kvalit srovnatelných se zahraniční obdobnou technikou.

Mistrál 2000 z JZD Blšany.
Mistrál 2000 z JZD Blšany.

Autory samojízdného postřikovače Mistrál 2000 (typ RP 6-012) z produkce JZD ČSSP Blšany jsou Lubomír Vent, Josef Turek a Petr Rüt.

Postřikovač Mistrál 2000 využívá kabinu, motor, přední masku a nápravy traktorů Zetor unifikované řady I. Postřikovač je určen k ochraně rostlin ve chmelnicích, sadech, vinicích a v dalších kulturách vysokého vzrůstu. Stroj lze využít k pásovému i k plošnému postřiku. Se zapojeným axiálním ventilátorem pracuje Mistrál 2000 jako rosič. Vybaven může být přídavným rámem pro plošný postřik se záběrem až 18 metrů. Pracovní rám pro pásový i plošný postřik do šířky 9 metrů je čelně nesený. Pracovní záběr vertikální činí 9 metrů, zatímco horizontální 10 metrů.

Nádrž na postřikovou kapalinu má objem 2000 litrů. (Foto: tossy.rajce.idnes.cz)
Nádrž na postřikovou kapalinu má objem 2000 litrů. (Foto: tossy.rajce.idnes.cz)

Postřikovač Mistrál 2000 pohání motor Zetor 7201 o výkonu 47,5 kW (umístěn je pod nádrží na postřikovou kapalinu). Stroj disponuje pohonem všech kol. Postřikovač vyniká obratností, protože má obě nápravy řiditelné.

Postřikovač Mistrál 2000 vyniká obratností, protože má obě nápravy řiditelné.
Postřikovač Mistrál 2000 vyniká obratností, protože má obě nápravy řiditelné.

Z traktoru Zetor 7245 je konkrétně převzat motor s převodovkou a přední náprava. Zadní traktorová náprava je nahrazena druhou přední nápravou téhož typu. Přední náprava je uchycena pevně, zadní kyvně. Opačný směr pohybu je dosaženo výměnou kuželového soukolí v rozvodovkách náprav. Řízení je hydrostatické, systém ORBITROL. Motor s převodovkou nemají žádné úpravy, pouze výstup z převodovky je upraven pro připojení dvou kloubových hřídelů pohonu náprav a je upraven vývodový hřídel pro připojení řetězky pohonu čerpadla.

Kabina je přetlaková s protichemickým filtrem s protiprašnou vložkou. Klimatizace byla na přání. Kabina je použita s menšími úpravami z traktoru Zetor 7245.

Trysky postřikovače jsou směrově nastavitelné.

Proud i množství vzduchu lze regulovat. Při plošné i pásové aplikaci je možno vyřadit ventilátor z činnosti. Axiální ventilátor má výkonnost 60 000 až 80 000 m3 vzduchu za hodinu. Výkonnost čerpadla je 200 l/min.

Nádrž na postřikovou kapalinu má objem 2000 litrů. Je vyrobena z plastické hmoty a v dolní části má vlastní rám, který je v zadní části uchycen čepy k ocelovému nosníku a uprostřed ke dvěma přímočarým hydromotorům, umožňujícím po nadzvednutí nádrže přístup k motoru. V dolní části nádrže jsou umístěny čtyři hydraulické míchací trysky.

Pracovní rychlost postřikovače je 5 až 7 km/h, dopravní rychlost 25 km/h. Výkonnost postřikovače je 1 až 2 ha/h.

Za své přednosti byl Mistrál 2000 oceněn Zlatým klasem výstavy Země živitelka v roce 1986. V současnosti je v aktivním provozu pravděpodobně už jen jeden kus.

Pokud vás zajímá, jaké mají zkušenosti se strojem současní provozovatelé, doporučujeme video níže (od 56:00 minuty).

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Archiv

1) z podkladů Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů.


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.