Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

AGCO zveřejnilo výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2022

Zveřejněno: 14. 3. 2023

Společnost AGCO Corporation oznámila své výsledky za čtvrté čtvrtletí, které skončilo 31. prosince 2022. Společnost AGCO působí po celém světě v oblasti vývoje, výroby a distribuce traktorů a zemědělské techniky, jakož i řešení pro zemědělský průmysl.

Eric Hansotia, předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti AGCO.

Společnost AGCO Corporation vykázala za čtvrté čtvrtletí roku 2022 čisté tržby ve výši 3,9 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 23,6 % oproti čtvrtému čtvrtletí roku 2021.

„Naše rekordní výsledky v roce 2022, podtržené čistými tržbami ve výši přibližně 12,7 miliardy dolarů a upravenou provozní marží 10,3 %, jsou výsledkem pokračující realizace naší strategie,“ uvedl Eric Hansotia, předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti AGCO. „Naše výsledky byly podpořeny silnou poptávkou po našich špičkových produktech v oboru spolu s pokračující solidní celosvětovou poptávkou v průmyslu. Naše zaměření na zemědělce se projevilo ve výsledcích za čtvrté čtvrtletí, kdy jsme dosáhli nejen rekordních čistých tržeb a provozní marže, ale také jsme vygenerovali značný volný peněžní tok. Tyto výsledky jsou dalším důkazem toho, že po našich technologiích přesného zemědělství a špičkovém vybavení je vysoká poptávka a že zvyšují produktivitu našich zemědělců a zároveň nám poskytují příležitosti k růstu s vysokou marží.“

Pan Hansotia pokračoval: „V roce 2023 očekáváme další růst prodeje a zvýšení marží, protože poptávka v odvětví zůstává silná a naše strategie "farmáři v první řadě" se nadále prosazuje. Předpokládáme, že podmínky na globálním trhu zůstanou zdravé, protože příznivá ekonomika zemědělských podniků umožní zemědělcům pokračovat v investicích do nového produktivnějšího vybavení a modernizace technologií. I když se situace zlepšuje, očekáváme, že tlaky v dodavatelském řetězci budou přetrvávat a budou představovat výzvu po celý rok. Nadále se soustředíme na růst našeho podnikání v oblasti přesného zemědělství s vysokou marží, globalizaci celé řady našich výrobků značky Fendt a rozšiřování našeho podnikání v oblasti náhradních dílů a servisu. Budeme pokračovat v urychlování investic do prémiových technologií, inteligentních zemědělských řešení a rozšířených digitálních schopností, abychom podpořili naši strategii "farmář v první řadě" a zároveň pomohli udržitelně uživit svět.“

Čisté tržby společnosti AGCO za celý rok 2022 činily přibližně 12,7 miliardy dolarů, což je o 13,6 % více než v roce 2021. Po vyloučení nepříznivých dopadů měnových kurzů ve výši 8,5 % vzrostly čisté tržby za celý rok 2022 o 22,1 % oproti roku 2021.

Celoroční celosvětový maloobchodní prodej zemědělské techniky v odvětví v roce 2022 byl na některých klíčových trzích společnosti AGCO nižší, přičemž slabší prodej menší techniky byl částečně kompenzován vyšším prodejem větších strojů.

Maloobchodní prodej traktorů v průmyslu v západní Evropě, klesl za celý rok 2022 o 9 % ve srovnání s vysokou úrovní v roce 2021. Náladu zemědělců v tomto regionu negativně ovlivnil konflikt na Ukrajině, vyšší inflace.

Čisté tržby v regionu Evropa/Blízký východ vzrostly za celý rok 2022 o 18,5 % ve srovnání s rokem 2021, bez zahrnutí negativních dopadů měnových kurzů. Ke zlepšení přispěl zdravý růst na všech hlavních evropských trzích. Většinu růstu přinesl zvýšený prodej traktorů střední třídy a traktorů s vysokým výkonem a také náhradních dílů. Výnosy z provozní činnosti se za celý rok 2022 ve srovnání s rokem 2021 zvýšily o 28,7 milionu dolarů, a to díky vyšším čistým prodejům a objemům výroby, jakož i významné realizaci cen, které více než kompenzovaly vyšší náklady na materiál a technické náklady.