Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Amazone nabízí k secímu stroji Amazone Cirrus 6003-2 nožový válec. Jaké výhody přináší?

Zveřejněno: 11. 3. 2022

Společnost Amazone začala nabízet čelní nožový válec pro secí stroj Amazone Cirrus 6003-2. Nožový válec zajišťuje dodatečné drobení na hrudkovitých půdách a intenzivní drcení rostlinných zbytků. Meziplodiny a vysoké strniště jsou řezány v pravém úhlu ke směru jízdy. Je tak uskutečněno několik pracovních operací v jednom přejezdu. To šetří čas a omezuje odpařování nedostatkové podzemní vody.

Nožový válec zajišťuje dodatečné drobení na hrudkovitých půdách a intenzivní drcení rostlinných zbytků.

V případě setí obilovin po slunečnici je nutné zpracovat vysoké slunečnicové strniště. Zpracování tohoto strniště v pravém úhlu a jeho zarovnání v podélném směru zajišťují disky Minimum-TillDiscs. Přesnost uložení osiva se tím výrazně zvyšuje, protože secí botky nejsou nadzvedávány zbytky plodin.

Rovnoměrné drcení a zapravení kukuřičného strniště zase podporuje dobrou hygienu na poli po sklizni kukuřice. Díky použití nožového válce u secího stroje u Amazone Cirrusu 6003-2 není nutné před setím strniště zpracovat mulčovačem, válcem nebo diskovým podmítačem.

Vlevo - drcení nožovým válcem; vpravo - utužování pneumatikovým pěchem T-Pack.
Vlevo - drcení nožovým válcem; vpravo - utužování pneumatikovým pěchem T-Pack.

Nožový válec umožňuje přímé setí do stojící meziplodiny. Meziplodina je intenzivně zpracována jedním přejezdem a v případě potřeby zapravena do půdy.

Nožový válec se vyznačuje mimořádnou robustností. Robustní uložení ložisek a nožů z bórové oceli zajistí dlouhou životnost. Díky ložiskům a těsnění je nožový válec absolutně bezúdržbový. Oboustranně broušené nože snižují náklady na opotřebení na polovinu. Jedinečnou předností nožového válce je uspořádání nožů ve tvaru písmene "V". Díky tomuto speciálnímu uspořádání nožů je eliminován boční tah. Nožový válec je možné hydraulicky přizpůsobit terénu. Díky tomu stroj Amazone Cirrusu 6003-2 pracuje rovnoměrně v celé pracovní šířce, a to i na zvlněné půdě.