AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

BEDNAR MULCHER MZ – mulčovač od českého výrobce Bednar

Zveřejněno: 5. 3. 2023

Třírotorový polonesený mulčovač s pracovním záběrem 4,5 – 5,8 metru je vhodný pro stroj o výkonu 150 – 200 koní. Mulčovač BEDNAR MULCHER MZ se řadí mezi velice populární provedení, které kombinuje vysoký plošný výkon s nízký požadavkem na tahový výkon traktoru.

BEDNAR MULCHER MZ při mulčování luk.

Mulčování je nezbytný pracovní proces při zpracování rostlinných zbytků. Mulčování trvalých travních porostů, luk či pastvin je ve velice vhodné pro rovnoměrný růst nadzemní hmoty. Nejen že zpracovává dobytkem nespasené píce horší kvality, ale také brání růstu plevelných rostlin na pozemku.

Mulčovač BEDNAR FMT kombinuje vysoký plošný výkon s nízkým tahovým výkonem na pracovní stroj. Robustní konstrukce mulčovače zaručuje maximální výkon i v těch nejtvrdších podmínkách zemědělského provozu.

BEDNAR MULCHER MZ v agregaci s traktorem New Holland T6.
BEDNAR MULCHER MZ v agregaci s traktorem New Holland T6.

V případě mulčování kukuřičného, řepkového či obilného strniště BEDNAR MULCHER MZ zbytky porostu nadrtí a rovnoměrně rozprostře po povrchu. Rozdrcené rostlinné zbytky pak snadno a kvalitněji zapravíme do půdy a tím dosáhneme rychlejšího rozkladu. Tento proces je také důležitý pro mechanickou prevenci chorob a zabránění rozmnožování škůdců, například zavíječe kukuřičného.

Zejména obhospodařovatelné pozemky jsou náchylné na plevelné rostliny a náletové dřeviny. Proto je zde mulčování velice důležitý krok pro snížení jejich výskytu a dalšímu nechtěnému rozšiřování plevelných rostlin.

V případě mulčování kukuřičného, řepkového či obilného strniště BEDNAR MULCHER MZ zbytky porostu nadrtí a rovnoměrně rozprostře po povrchu.
V případě mulčování kukuřičného, řepkového či obilného strniště BEDNAR MULCHER MZ zbytky porostu nadrtí a rovnoměrně rozprostře po povrchu.

Robustní mulčovač BEDNAR MULCHER MZ je navržen a zkonstruován pro náročnou práci. Stroj je žárově pozinkován, tím je zaručena vysoká odolnost při střetu s kameny, rostlinnými šťávami nebo proti povětrnostním vlivům.

Dokonalé narušení a nasekání materiálu při jediném přejezdu zde zajišťují dva páry vyhnutých nožů upevněných na rotoru. K dispozici jsou dva druhy nožů - travní a kukuřičné. Vysoká obvodová rychlost a velký průměr rotoru je předpokladem pro kvalitní mulčování.

BEDNAR MULCHER MZ lze vybavit krycími deskami hlavního rámu. Desky jsou vyrobeny z hladkého povrchu, tudíž zabraňují zachycování jakéhokoli materiálu na samotném mulčovacím stroji. Plazy na bocích mulčovače slouží k perfektnímu dodržení nastavené pracovní výšky.

BEDNAR MULCHER MZ lze vybavit krycími deskami hlavního rámu. Desky jsou vyrobeny z hladkého povrchu tudíž zabraňují zachycování jakéhokoli materiálu.
BEDNAR MULCHER MZ lze vybavit krycími deskami hlavního rámu. Desky jsou vyrobeny z hladkého povrchu tudíž zabraňují zachycování jakéhokoli materiálu.

Individuálně lze mulčovač BEDNAR MULCHER MZ vybavit také krokovým systémem střední nápravy, díky tomu stoj mnohem lépe kopíruje nerovnosti terénu a zároveň dodržuje nastavenou pracovní výšku. Mulčovač lze kombinovat s tandemovými bočními nápravami pro ještě lepší kvalitu a efekt.

Převodová část mulčovače BEDNAR MULCHER MZ je chráněna třecí spojkou, která automaticky zastaví všechny převodové části v případném střetu s kamenem či jiným předmětem. BEDNAR FMT využívá spojovací hřídele pro výrobu mulčovačů od dodavatele Walterscheid, které jsou velmi vysoké kvality.

BEDNAR MULCHER MZ je navržen tak, že jeho boční křídla mohla pracovat i ve zdvižené poloze. Tato poloha křídla je vhodná pro mulčování náletových dřevin na okrajích polí či cest. Křídla mulčovače jsou upevněna na kyvném rameni, proto stroj dokonale kopíruje nerovnosti pozemků od -15° do +45°.

BEDNAR MULCHER MZ je navržen tak, že jeho boční křídla mohla pracovat i ve zdvižené poloze.
BEDNAR MULCHER MZ je navržen tak, že jeho boční křídla mohla pracovat i ve zdvižené poloze.

Jednou z hlavních částí stroje je zařízení pro čištění TRASH-FAN, je umístěno centrálně na stroji. Jeho úkolem je vytvářet proud vzduchu, který je následně přes usměrňovací klapky hnán na rizikové části povrchu mulčovače BEDNAR MULCHER MZ. Zařízení tak zabraňuje rostlinným zbytkům a nečistotám usazovat se na částech stroje. Zvyšuje také bezpečnost a výkonnost mulčovače. Díky systému TRASH-FAN obsluha stroje nestráví zbytečné hodiny čištěním.

Jednou z výbav pro maximální kvalitu práce a zvýšení efektu drcení je protiostří v přední části stroje, které dosekává mulčovaný materiál. Dokonale rozmístěný materiál po mulčovaném pozemku zajišťují protiřádkovací clony, díky kterým se rostlinné zbytky neshlukují na jednom místě. BEDNAR MULCHAR MZ je také vybaven výměnnými pancéřovanými plechy, které chrání rám před poškozením. Každý z rotorů je zvlášť chráněn krytem, který umožňuje práci i v extrémně nízké poloze nad mulčovaným pozemkem.

BEDNAR MULCHER MZ lze jednoduše zapřáhnout do dolního či horního závěsu traktoru. Je zde také možnost zapřažení do závěsu K80.