Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nový software a modernizace secích strojů BEDNAR OMEGA

Zveřejněno: 25. 11. 2022

Univerzální secí stroje BEDNAR OMEGA OO našly oblibu na mnoha světových trzích. Šikovná konstrukční řešení se podílí na kvalitním zakládání porostu, například paralelogram secích botek nebo přetlakové provedení zásobníku. BEDNAR OMEGA OO nabízí nejširší možnosti výbavy na trhu jednotlivých pracovních sekcí a velkou variabilitu jejich provedení. Značka BEDNAR FMT vyvinula už dvě modelové řady strojů OMEGA. Jednokomorové provedení BEDNAR OMEGA OO_L s pracovním záběrem 3 až 9 metrů a dvoukomorové provedení BEDNAR OMEGA OO_FL se záběrem 4 až 9 metrů.

Na secím stroji BEDNAR OMEGA OO proběhly i dílčí konstrukční změny, které přispívají k vyšší kvalitě práce a snadnější obsluze.

„Pro rok 2023 jsme secí stroje BEDNAR OMEGA OO_L a OO_FL vybavili novým řídicím softwarem vlastního vývoje. Věřím, že řada nových funkcí, které tento software nabízí, přispěje k ještě větší oblibě secích strojů BEDNAR OMEGA u zákazníků. Kromě nového software jsme zapracovali i na dílčích změnách s cílem zvýšení kvality práce a zjednodušení obsluhy,“ popisuje vývoj Jan Bednář, obchodní ředitel společnosti.

Nový software přináší nový design uživatelského rozhraní s množstvím přehledných a jednoduše rozpoznatelných ikon. Základní pracovní obrazovka představuje rozcestník, který přehledně zobrazuje danou konfiguraci stroje BEDNAR OMEGA OO.

Nový software secího stroje BEDNAR OMEGA OO přináší nový design uživatelského rozhraní s množstvím přehledných a jednoduše rozpoznatelných ikon.
Nový software secího stroje BEDNAR OMEGA OO přináší nový design uživatelského rozhraní s množstvím přehledných a jednoduše rozpoznatelných ikon.

Výsevní jednotka ALFA DRILL je integrována do řídicího softwaru secího stroje (ovládání výsevní jednotky ALFA DRILL je součástí jednoho pracovního terminálu. Není již nutné pro ovládání secí jednotky ALFA DRILL využívat druhý terminál, jako tomu bylo u předchozích verzí). Software také podporuje průtokové senzory pro výsevní jednotku ALFA DRILL. Jednotlivé senzory lze individuálně zapínat nebo vypínat v závislosti na požadavcích.

Nový software secího stroje BEDNAR OMEGA OO také zjednodušil proces kalibrace s možností využití dat z knihovny osiv. Využitím uložených hodnot již kalibrovaného osiva z knihovny osiv dojde k zjednodušení dalších kroků kalibrace (výsevek lze nastavit v dávce kg/ha nebo počtů jedinců na m2).

Software secího stroje BEDNAR OMEGA umožňuje i nastavení směřování vysévaného materiálu (osivo, hnojivo, meziplodina) do secích nebo přihnojovacích botek v případě, že má stroj příslušnou výbavu (například FERTI coultery).

Software také podporuje funkce precizního zemědělství: Section control = hlavní předností systému je automatické zapnutí nebo vypnutí poloviny pracovního záběru stroje. Variable Rate Control (variabilní dávkování) na základě předpisových map pro variabilní zakládání porostu.

Novinky u secích strojů BEDNAR OMEGA

Na secím stroji BEDNAR OMEGA proběhly i dílčí konstrukční změny, které přispívají k vyšší kvalitě práce a snadnější obsluze.

Nový software a modernizace secích strojů BEDNAR OMEGA.
Nový software a modernizace secích strojů BEDNAR OMEGA.

Secí stroj BEDNAR OMEGA má nové provedení sít zásobníku. Síto je hlubší a umožnuje komfortnější plnění zásobníku bez ztrát osiva vypadáváním. Uvnitř zásobníku se nachází schůdky, které lze využít například pro kvalitní vyčištění vnitřního prostoru zásobníku po sezóně.

K dispozici je také vnější senzor pro kontrolu tlaku v zásobníku. Na secím stroji BEDNAR OMEGA můžeme nalézt nové umístění zavěšení váhy. Zavěšení se již nenachází na samotném držáku pytle v místě otvoru pro kalibraci, ale v jeho těsné blízkosti.