Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Česká premiéra sklízeče cukrové řepy Grimme Rexor 6200 třetí generace proběhla v Bořitově

Zveřejněno: 14. 12. 2022

V Bořitově na Blanensku se uskutečnila na pozemcích místního družstva Zepo Bořitov česká premiéra nového samojízdného sklízeče cukrové řepy Grimme Rexor 6200 třetí generace. Stroj představil Ing. Daniel Trefil ze společnosti U+M Servis dodávající tyto stroje na český trh. Prakticky stroj předvedli zástupci firmy Grimme.

Zemědělcům se představil nejnovější sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 s objemem zásobníku 30 m³ a s novým vyorávacím agregátem.

Grimme vyrábí samojízdné sklízeče cukrové řepy ve dvounápravovém (Grimme Rexor 6200) a třínápravovém (Grimme Rexor 6300) provedení. Zemědělcům se představil nejnovější sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 s objemem zásobníku 30 m³ a s novým vyorávacím agregátem.

Prezentovaný samojízdný sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 byl osazen vyorávacím agregátem s novým kotoučovým vyorávacím ústrojím. Sklizeň probíhá tak, že vyoraná řepa je hřídelem vyhazovače předávána k čisticímu zařízení, tvořeným stolem se sedmi spirálovými válci a následně sítovými hvězdicemi velkých rozměrů a se zahnutými hřeby. Oběžný vynášecí elevátor řepu následně přemisťuje do zásobníku stroje.

ZEPO Bořitov, družstvo hospodaří na Blanensku. Družstvo se zabývá zemědělskou prvovýrobou zahrnující rostlinnou a živočišnou výrobu, služby, dále se zabývá provozem bioplynové stanice a jatek. Družstvo obhospodařuje přibližně 1 387 ha zemědělské půdy. Z toho je 1 275 ha orné půdy a 112 ha tvoří trvalé travní porosty. Na 30 ha pěstuje cukrovou řepu. Chov skotu je zaměřen na výrobu mléka. Krmivová základna je tvořena především z objemných krmiv, jako jsou kukuřičná siláž, vojtěšková senáž, cukrovarské řízky a luční seno. Veškerá krmiva jsou získávána z vlastních zdrojů. Bioplynová stanice o výkonu 526 kW byla spuštěna v září 2013.

Vyorávací agregát nově disponuje sedmi čisticími válci zajišťujícími výkonnější čištění bulev řepy. Díky novému vnějšímu rámu má obsluha stroje vždy neomezený výhled na stůl s válci a celé vyorávací zařízení. Vyorávací agregát s vibrační radlicí je vybaven bezúdržbovým pohonem a novým bezúdržbovým konstantním ořezávačem hlav, který pracuje díky své nižší hmotnosti podstatně pružněji a rychleji. Cepák je veden snímacími patkami, čímž lze vždy zajistit optimální odstraňování listů se sníženou měrou opotřebení. Vyorávací agregát nedisponuje pouze dvěma, ale dokonce čtyřmi snímači řepy, které se využívají také jako snímače výšky. Je proto možné zajistit ještě přesnější vedení vyorávacího agregátu v řádku a při optimální výšce. To ulehčuje práci obsluze a zlepšuje chování autopilota stroje při jízdě do zatáček. U tohoto nového konceptu výškového vedení výrobce upustil od hřídele pro snímací kola mezi drtičem a polderskou radlicí.

Vyorávací agregát nově disponuje sedmi čisticími válci zajišťujícími výkonnější čištění bulev řepy.
Vyorávací agregát nově disponuje sedmi čisticími válci zajišťujícími výkonnější čištění bulev řepy.

Na prezentovaném stroji Grimme Rexor 6200 třetí generace jsme měli možnost vidět vylepšenou verzi cepáku FM sestavenou ze dvou hřídelí se dvěma typy kladívek. První hřídel je složena z kovových a gumových kladívek a druhá z gumových kladívek. Druhá hřídel se točí obráceně ve srovnání s první hřídelí a je zde hlavně proto, aby odstranila poslední lístky na řepě. Tento ořezávač zanechává neseříznutou vrchní část bulvy (což zvyšuje výnos o 4 %). Cepák FM není vhodný pro použití v zapleveleném porostu řepy ‒ v tomto případě přijde vhod cepák s klasickými kovovými kladívky, který taktéž Grimme vyrábí.

Sítové hvězdice se zahnutými hřeby jsou velké.
Sítové hvězdice se zahnutými hřeby jsou velké.

Jak dvounápravová, tak třínápravová verze sklízeče Grimme Rexor 6200 GEN 3 je poháněna identickým motorem Mercedes-Benz o výkonu 653 koní. Narozdíl od předchozích typů zde neprobíhá pohon pojezdových částí sklízeče mechanicky, ale hydraulicky za pomoci hydraulických motorů. Společnost Grimme přistoupila k vývoji koncepce pohonu sklízeče jinak než její konkurenti. Využívá totiž hydromotory a koncové převody, které umístila přímo do kol. Toto řešení přináší výhodu v podobě širšího a vyššího stolu vpředu stroje. Sklízeč tak pojme více materiálu a také ho rychle dopraví do zadní části zásobníku. Překážku mu přitom netvoří ani tunel, který by prostor zužoval. Benefitem je také vyšší průchodnost stroje.

Na prezentovaném stroji Grimme Rexor 6200 třetí generace jsme měli možnost vidět vylepšenou verzi cepáku FM sestavenou ze dvou hřídelí se dvěma typy kladívek.
Na prezentovaném stroji Grimme Rexor 6200 třetí generace jsme měli možnost vidět vylepšenou verzi cepáku FM sestavenou ze dvou hřídelí se dvěma typy kladívek.

Samojízdný sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 disponuje sofistikovaným elektronickým systémem Speedtronic schopným snímat tlak v hydraulice. V důsledku zjištěných hodnot, jež se odvíjí od množství sklízeného materiálu a aktuálního zatížení dopravníků, pak k tomu určený systém zpomalí nebo zrychlí čištění a dopravu materiálu do zásobníku. Tímto způsobem je významně snižováno opotřebení komponentů stroje a spotřeba nafty. Provedení čisticích kol zůstalo nezměněno. Dodatečně lze namontovat/demontovat pomocí čtyř šroubů čisticí koše. Pro těžké sklizňové podmínky jsou určené koše s pružnými prsty, které bulvy čistí účinněji.

Vyskladňovací elevátor je zalamovací.
Vyskladňovací elevátor je zalamovací.

Vyskladňovací elevátor je zalamovací. Při vyprazdňování zásobníku do návěsu odvozního prostředku nebo na přechodnou přícestnou skládku si obsluha může vyskladňovací elevátor nastavit tak, aby eliminoval poškození řepy. Pás disponuje automatickou reverzací. Aby nedocházelo k poškození řepy během její přepravy do zásobníku stroje, je v něm umístěn aktivní deflektor. Řepu při padání shora na dno prázdného zásobníku brzdí gumová plachta, kterou je možné sklopit o 20° níže. Oproti předešlé generaci sklízeče Grimme Rexor 6200 se také zvětšil prostor mezi kabinou a zadní částí stroje, který spolu s optimalizovaným tvarem zásobníku zlepšuje viditelnost na vyskladňovací elevátor. Dopravníkový pás, čisticí sítové hvězdice se zahnutými hřeby a kruhový vynášecí elevátor byly celkově upraveny tak, aby byla doprava řepy do zásobníku co nejúčinnější.

Nový sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 je vybaven ovládacím terminálem ISOBUS CCI 1200 a video-systémem Grimme SmartView.
Nový sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 je vybaven ovládacím terminálem ISOBUS CCI 1200 a video-systémem Grimme SmartView.

Nový sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 je vybaven ovládacím terminálem ISOBUS CCI 1200 a video-systémem Grimme SmartView. Grimme Digital Interface (GDI) obsluze navíc umožňuje lepší přehled nad nastavovanými strojními parametry. Díky Grimme SmartView a funkcím, jako je „Slow-Motion“, si může uživatel nechat na kamerovém systému přehrát každý libovolný záznam ve zpomaleném režimu, aby mohl monitorovat aktuální pracovní výsledek. Pomocí funkce „Přiblížení“ si může uživatel sám nastavit, jaká oblast z celkového záběru se má zobrazit. Aby měl uživatel všechny důležité videozáznamy k dispozici najednou, má možnost nechat si zobrazit až 8 kamerových záběrů na 12palcovém dotykovém monitoru.

Sériově je nový sklízeč Grimme Rexor 6200 GEN 3 vybaven telemetrickou jednotkou, takže je možné vytvářet spojení s portálem pro koncové zákazníky myGRIMME. Modul „Live Information“ uživateli zobrazuje aktuální postup při práci na počítači, resp. na jiném mobilním koncovém zařízení. To je výhodné při plánování logistiky vyvážení nebo plánování dalších zakázek. Pomocí modulu „myJobs“ se automaticky dokumentují zakázky a chronologicky se ukládají. U každé zakázky se ukládají údaje o pracovní době, spotřebě a krocích v pracovním procesu. Navíc existuje možnost uložit po ukončení zakázky další údaje, jako např. jméno zákazníka a název pole. Vytvořená data lze později využít v systému správy farmy, poskytují tak optimální základ pro fakturaci. Díky spojení s myGRIMME je umožněno přímé rozhraní k zemědělskému softwaru AGRARMONITOR, což usnadňuje mzdovým oddělením a zemědělcům správu a dokumentaci zakázek.

Společnost U+M Servis dodává stroje na český trh 30 let. Historie společnosti Grimme sahá až do roku 1861. V současnosti zaměstnává 2 000 lidí. Je světovou jedničkou ve vývoji a výrobě techniky pro pěstování a skladování zeleniny. V roce 2004 společnost vstoupila na trh s technikou pro pěstování cukrové řepy. Společnost Grimme převzala legendárního výrobce secích strojů a strojů pro sklizeň řepy KLEINE.