Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Chovatel se už nemusí starat o krmení zvířat. Krmný robot projektu Aura se o to postará

Zveřejněno: 24. 9. 2020

V posledních letech prošel francouzský chov významnou restrukturalizací – chovatelé mají stále konkrétnější očekávání. Jejich každodenní chléb je nedostatek pracovní síly, racionalizace a organizace práce. Firma Kuhn, lídr v oblasti řešení zaměřených na správu chovu hospodářských zvířat, představuje chovatelům novou a perspektivní odpověď v podobě projektu Aura.

Robota pohání vznětový motor o výkonu 42 kW - je k dispozici v hybridní verzi

Práce na projektu Aura byly zahájeny ve firmě Kuhn v roce 2015. Do své finální fáze dospěl v roce 2020. Projekt Aura byl veřejnosti představen 17. září během digitální akce Kuhn Virtual SPACE 2020. Jde zejména o výsledek práce kompletního týmu, kombinující neuvěřitelný souhrn dovedností, tak rozmanitých jako mechanika, hydraulika, elektrika, elektronika, robotika, bezpečnost nebo navigace.

Aura je řešení nové generace pro automatizaci krmení. Chovatelům přináší nový horizont a nabízí jim veškerou flexibilitu ať už po technické nebo ekonomické stránce, která dnes v tradičních robotech nemůže chybět.

Projekt Aura je svoboda

Chovatel bude zcela osvobozen od svých povinností krmit hospodářská zvířata. Robot Aura zajistí jedinečný proces pro dosažení přesně smíchané dávky od sila až po žlab. Pokud bude chtít chovatel využívat krmného robota Aura, nemusí upravovat hospodářské budovy a jejich okolí. Aura nabídne snadný pohyb a kompaktnost. Chovatel bude zcela osvobozen od ekonomického tlaku. Řešení Aura nevyžaduje ani minimální úpravy infrastruktury farmy. Aura je modulární a plně škálovatelné řešení, dle požadavků zemědělce.

Orientace přes satelitní navigaci a LIDAR technologii

Aura má dva režimy navádění – mimo budovy pomocí RTK GPS a uvnitř budov pomocí technologie LIDAR. Aura vyžaduje pouze jedno zmapování farmy před spuštěním.

Aura je také finančně dostupné řešení. Nákupní hodnota robota odpovídá pořizovací hodnotě řešení, u kterého nevznikají žádné další náklady. Podle firmy Kuhn tento robot oživí chov tím, že přinese výhodu přesného krmení.

Podívejte se, jaké novinky byly představeny na digitální akci Kuhn Virtual SPACE 2020.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Kuhn

1) z podkladů Kuhn


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.