Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

CLAAS XERION prošel modernizací. Vyzkoušeli jsme si kolové a polopásové traktory CLAAS na jednom poli

Zveřejněno: 10. 1. 2023

Společnost CLAAS na farmě nedaleko Paderbornu nám umožnila vyzkoušet si traktory nejrůznějších koncepcí při zpracování půdy po sklizni cukrové řepy.

Společnost CLAAS na farmě nedaleko Paderbornu nám umožnila vyzkoušet si traktory nejrůznějších koncepcí.

CLAAS je výrobce kolových, pásových a polopásových traktorů různých koncepcí. Kolové traktory reprezentují modelové řady CLAAS XERION, CLAAS AXION, CLAAS ARION, CLAAS ELIOS a CLAAS NEXOS, pásové traktory reprezentuje model CLAAS XERION TRAC TS a polopásové traktory model CLAAS AXION TERRA TRAC. Zatímco kolové traktory mají všestrannější uplatnění například při zpracování půdy, sklizni a práci na silnici, pásové traktory jsou naopak vhodnější ve spojení s technikou na zpracování půdy a setí. Polopásové traktory se zase uplatňují tam, kde je vhodné kombinovat výhody kolových a pásových traktorů.

CLAAS XERION s nejvýkonnějším hydraulickým systémem

Na poli bylo možné si ve spojení s radličkovým kypřičem vyzkoušet výkonný polní tahač CLAAS XERION 4200 TRAC VC o maximálním výkonu 462 koní. Traktory CLAAS XERION nedávno prošly významnou modernizací.

Traktory CLAAS XERION je možné optimálně dotížit pro rozložení hmotnosti v poměru 50:50.
Traktory CLAAS XERION je možné optimálně dotížit pro rozložení hmotnosti v poměru 50:50.

Traktory CLAAS XERION jsou osazené moderním šestiválcovým motorem Mercedes-Benz, který poskytuje vysoký točivý moment i při nízkých otáčkách, takže maximální točivý moment 2 200 (CLAAS XERION 4200) až 2 600 Nm (CLAAS XERION 5000) je dostupný již při 1 200 ot/min. Většinu práce lze proto vykonávat v efektivním a tichém rozsahu otáček 1 150 až 1 300 ot/min.

Od roku 2023 nahradí plynulé převodovky ZF Eccom 5.0 a Eccom 4.5 nová převodovka s označením Eccom 5.5. Nová převodovka má optimalizovanou mechanickou část. Maximální rychlosti vpřed 40 nebo 50 km/h lze dosáhnout při úsporných 1 246 nebo 1 558 ot/min. Pohon přední a zadní nápravy je vzájemně pevně spojen, takže není nutný podélný diferenciál.

Od roku 2023 nahradí plynulé převodovky ZF Eccom 5.0 a Eccom 4.5 nová převodovka s označením Eccom 5.5.
Od roku 2023 nahradí plynulé převodovky ZF Eccom 5.0 a Eccom 4.5 nová převodovka s označením Eccom 5.5.

Přechod na novou převodovku umožnil navýšit kapacitu pracovní hydrauliky. Pro externí hydraulické okruhy je k dispozici průtok oleje až 422 l/min, a to i při nízkých otáčkách motoru. K dispozici je tak dostatečný objem hydraulického oleje i pro připojené stroje, jako jsou velké secí stroje. Prostřednictvím dotykového terminálu CLAAS CEBIS lze upřednostnit až tři hydraulické okruhy pro pohon důležitých komponentů u připojeného stroje – například dávkovací zařízení secího stroje. Pro další připojené příslušenství, jako je například čelně nesené nářadí, je k dispozici samostatný a optimalizovaný hydraulický systém o výkonu 90 kW s průtokem 250 l/min při tlaku 260 barů. Pro další zvýšení komfortu obsluhy bylo menu nastavení hydrauliky v terminálu CLAAS CEBIS zpřehledněno. Na první pohled je tak jasné, které čerpadlo zásobuje dostupné hydraulické okruhy olejem a jaké maximální průtoky jsou zrovna k dispozici. Rychle a intuitivně lze také přiřadit jednotlivé okruhy funkčním tlačítkům na joysticku CMOTION.

Traktory CLAAS XERION je možné optimálně dotížit pro rozložení hmotnosti v poměru 50:50, což se pozitivně projeví při tahově náročných pracích. Do prostoru za kabinou traktoru lze pomocí koncepce inteligentního systému závaží s přídavnými zátěžovými deskami o hmotnosti 400 kg a předním závažím na CLAAS XERION naložit až 7 000 kg dodatečné zátěže.

Prostřednictvím dotykového terminálu CLAAS CEBIS lze upřednostnit až tři hydraulické okruhy pro pohon důležitých komponentů u připojeného stroje.
Prostřednictvím dotykového terminálu CLAAS CEBIS lze upřednostnit až tři hydraulické okruhy pro pohon důležitých komponentů u připojeného stroje.

Traktory CLAAS XERION TRAC a TRAC VC mají nově ve výbavě nový terminál CEMIS 1200 s přijímačem SAT 900 a GPS PILOTem nejnovější generace pro automatické řízení, správu strojového parku a dokumentaci. Terminál CEMIS 1200 má kromě online správy úloh a dokumentace s exportem dat, např. prostřednictvím TELEMATICS nebo USB flash disku, také 12palcovou obrazovku, 2D nebo 3D displej s rozdělenou obrazovkou. Při automatickém řízení umožňuje přijímač SAT 900 používat všechny korekční signály a umožňuje používat také globální družicový polohový systém GPS, GLONASS, Galileo a BEIDOU. Dokumentace probíhá prostřednictvím online přenosu souborů přes portál CLAAS TELEMATICS nebo prostřednictvím přímých rozhraní přes externí služby 365FarmNet OMNIA, Dacom a xFarm.

CLAAS AXION 960 TERRA TRAC ‒ plně odpružený polopásový traktor

Ve spojení s dalším kypřičem jsme si vyzkoušeli polopásový traktor CLAAS AXION 960 TERRA TRAC.

Pokud je terén mokrý, je důležité použít pásový nebo polopásový podvozek zlepšující schopnost průjezdu terénem nejen při obtížných polních podmínkách. Od roku 2017 se CLAAS zabývá vývojem a výrobou polopásových podvozků pro traktory CLAAS AXION, u nichž uplatňuje své dlouholeté zkušenosti z oblasti konstrukce pásových jednotek. Tímto způsobem reaguje na požadavky farmářů, kteří shánějí traktor s lepší flotací a ovladatelností.

Ve spojení s dalším kypřičem jsme si vyzkoušeli polopásový traktor CLAAS AXION 960 TERRA TRAC.
Ve spojení s dalším kypřičem jsme si vyzkoušeli polopásový traktor CLAAS AXION 960 TERRA TRAC.

Přední pneumatika traktoru CLAAS AXION tvoří širší stopu než standardní typy a snižuje zhutnění půdy váhou přední části traktoru. Pneumatika také zajišťuje lepší ovladatelnost a stabilnější jízdu. Polopásový CLAAS AXION 960 TERRA TRAC nabízí výkon typický pro traktory s pohonem všech čtyř kol, přičemž stále zajišťuje maximální trakci typickou u pásových traktorů a v neposlední řadě snižuje zhutnění půdy. Zároveň odpadá drsná jízda po silnici. Díky odpružení přední a zadní nápravy, sedačky a odpružení kabiny ani nepoznáte, že jedete po silnici s traktorem s pásovými jednotkami. Jde o jediný, plně odpružený polopásový traktor na trhu.

Kromě gumových pásů traktoru CLAAS AXION 960 TERRA TRAC o šířce 635 mm, 735 mm a 890 mm je možné pořídit i úzké pásy o šířce 457 mm. U všech variant však celková šířka stále zůstává pod tři metry. Pásy jsou ideální pro další snížení poškození a zhutnění půdy na polích a pastvinách. Přední náprava prezentovaného traktoru byla vybavena systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC. Tlak reguluje vzduchový kompresor, který je určen také pro vzduchový brzdový systém stroje. Traktor byl vybaven systémem CEMOS, který umožňuje úpravu tlaku pouze v předních pneumatikách a nabízí řešení v oblasti správného dotížení traktoru. Předchází se tak nadměrnému zatížení, jež by vedlo ke zbytečně vysokému utužování půdy. Zároveň umožňuje dosažení optimální trakce a zabraňuje tak prokluzu.

Kromě gumových pásů o šířce 635 mm, 735 mm a 890 mm je možné pořídit i úzké pásy o šířce 457 mm. Přední náprava prezentovaného traktoru byla vybavena systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC.
Kromě gumových pásů o šířce 635 mm, 735 mm a 890 mm je možné pořídit i úzké pásy o šířce 457 mm. Přední náprava prezentovaného traktoru byla vybavena systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC.

CLAAS AXION 870 s výbavou pro maximální ochranu půdy

Systém CLAAS CTIC a CEMOS nám byl blíže představen na kolovém traktoru CLAAS AXION 870 s kypřičem. Pokud je odpovídajícím způsobem systém CTIC naprogramován, je možné přepínat mezi polem, loukou a silnicí stisknutím tlačítka na loketní opěrce nebo na ovládací páce CMOTION. CTIC je možné integrovat do systému CEMOS. Systém automaticky nastavuje traktor a nářadí pro co nejefektivnější práci. Systém je založený na dialogu s obsluhou, kterou krok za krokem vede k optimálnímu nastavení. Skládá se ze tří základních kroků – Nastavení na farmě, Nastavení na začátku práce na poli a Optimalizace během práce. Propojením obou systémů bude dosaženo inteligentního dynamického nastavení tlaku v pneumatikách na základě interakce s údaji zaznamenanými senzory traktoru. Díky tomu se sníží prokluz kol, škodlivé účinky na půdu, sníží se i spotřeba paliva a zároveň se zvýší výkonnost.

Systém CTIC a CEMOS nám byl blíže představen na kolovém traktoru CLAAS AXION 870 s kypřičem.
Systém CTIC a CEMOS nám byl blíže představen na kolovém traktoru CLAAS AXION 870 s kypřičem.

Traktor CLAAS AXION 870 byl vybaven nejvýkonnějším systém CLAAS CTIC 2800, který nabízí průtok vzduchu až 2 800 l/min. U pneumatik (600/70 R28 a 710/70 R38) je čas pouze 1 minuta a 20 sekund. Tento čas je potřeba k vytvoření tlaku od 0,8 do 1,8 baru. Jednotlivé hodnoty tlaku lze ukládat do paměti. U systému CTIC 2800 se montuje výkonný kompresor přímo na traktor.

Součástí systému CLAAS CEMOS je i nástroj pro ochranu půdy. Nástroj umožňuje ještě více se zaměřit na ochranu půdy během správného nastavování traktoru. Vypočítává a vizualizuje riziko škodlivého utužení půdy. V systému CEMOS jsou algoritmy kombinovány s aktuálními dostupnými parametry, jako je typ a stav půdy, pracovní hloubka během zpracování půdy, stav pole (neobdělávané, mělké nebo hluboké zpracování půdy), typ připojené závěsné techniky, pneumatik, závaží apod. Na základě informací získaných systémem CEMOS (např. statické a dynamické zatížení nápravy traktoru) je vypočítáno riziko zhutnění zvlášť pro tři vrstvy půdy. Na základě tohoto vyhodnocení může systém CEMOS poskytnout obsluze další doporučení pro optimalizaci hmotnosti traktoru a optimalizaci tlaku v pneumatikách tak, aby zbytečně nedocházelo při jízdě po poli k poškozování půdy.

Traktor CLAAS AXION 870byl vybaven nejvýkonnějším systém CLAAS CTIC 2800, který nabízí průtok vzduchu až 2 800 l/min.
Traktor CLAAS AXION 870byl vybaven nejvýkonnějším systém CLAAS CTIC 2800, který nabízí průtok vzduchu až 2 800 l/min.

CLAAS ARION 550 s automatickou brzdou pro stabilizaci návěsu

Měli jsme možnost projet se i traktorem CLAAS ARION 550 s tandemovým návěsem naplněným štěpkou. U této soupravy byla prezentována automatická brzda návěsu, která patří do příplatkové výbavy traktorů modelové řady CLAAS ARION 500/600 s plynulou převodovkou CMATIC. Systém dokáže automaticky aktivovat vzduchové brzdy návěsu, jakmile na traktor působí kritické síly vedoucí k potencionálnímu převrácení návěsu. Systém funguje pomocí snímačů v převodovce, které zaznamenávají točivý moment motoru a zatížení převodovky procházející hnacím ústrojím. Obsluha traktoru nám prakticky ukázala, jak se aktivně zvyšuje brzdný účinek jízdní soupravy při jízdě z kopce.

Měli jsme možnost projet se i traktorem CLAAS ARION 550 s tandemovým návěsem naplněným štěpkou.
Měli jsme možnost projet se i traktorem CLAAS ARION 550 s tandemovým návěsem naplněným štěpkou.