Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Limitovaná edice oslavuje 25. výročí sériové výroby traktoru CLAAS XERION

Zveřejněno: 4. 8. 2022

CLAAS před 25 lety uvedením traktoru CLAAS XERION stanovil nová měřítka v oblasti multifunkčnosti a všestrannosti velkých traktorů. CLAAS nyní slaví toto významné výročí limitovanou edicí traktoru CLAAS XERION.

CLAAS XERION oslavuje 25. výročí limitovanou edicí.

Rok 1997 znamenal milník nejen v konstrukci traktorů, ale také pro společnost CLAAS. Model CLAAS XERION 2500, poprvé představený v roce 1993, byl nejuniverzálnějším velkým traktorem a zároveň prvním traktorem v sortimentu společnosti CLAAS od dob nosiče nářadí "Huckepack".

Po více než 20 letech vývoje založil první sériově vyráběný CLAAS XERION s šestiválcovým motorem Caterpillar o výkonu 250 koní a plynulou převodovkou CLAAS HM08 nový segment. CLAAS XERION byl od té doby v mnoha oblastech jedinečný. Nabídl čtyři přípojné a montážní prostory, obrovské užitečné zatížení, otočnou kabinu, dvě řízené nápravy se stejně velkými koly, stálý pohon všech kol a plynulou převodovku s rozdělovačem výkonu. CLAAS XERION se postupně uplatňoval v mnoha oblastech – při práci s cisternou, sklízečem řepy, žacími stroji nebo secím strojem.

Limitovaná edice bude vystavena na veletrzích a bude k dispozici výhradně věrným zákazníkům modelu CLAAS XERION.
Limitovaná edice bude vystavena na veletrzích a bude k dispozici výhradně věrným zákazníkům modelu CLAAS XERION.

V roce 2004 přišel na trh CLAAS XERION 3300 s bezstupňovou převodovku ZF. Od té doby byl CLAAS XERION také synonymem pro tažnou sílu – od té doby na trh přicházely také kypřiče pro intenzívní zpracování půdy a krátké velkoplošné diskové podmítače. V roce 2007 přišel na trh CLAAS XERION 3800 s výkonem 379 koní. Díky prostoru za kabinou mohla být k traktoru připojena cisterna přes tzv. labutí krk, který rovnoměrně rozkládá veškerou zátěž na obě hnací nápravy traktoru. Současně modelovou řadu doplnila varianta CLAAS XERION CLAAS SADDLE TRAC s kabinou umístěnou nad motorem.

Model CLAAS XERION 2500, poprvé představený v roce 1993, byl nejuniverzálnějším velkým traktorem a zároveň prvním traktorem v sortimentu společnosti CLAAS od dob nosiče nářadí "Huckepack".
Model CLAAS XERION 2500, poprvé představený v roce 1993, byl nejuniverzálnějším velkým traktorem a zároveň prvním traktorem v sortimentu společnosti CLAAS od dob nosiče nářadí "Huckepack".

V roce 2009 na veletrhu Agritechnica byla představena velká modelová řada CLAAS XERION 4500 a CLAAS XERION 5000 ve verzi TRAC a TRAC VC s otočnou kabinou. Tyto dvě vlajkové lodě se používaly téměř výhradně pro těžké práce. Traktory se uplatňovaly i v agregaci se štěpkovači.

V roce 2013 došlo na generační obměnu a traktory CLAAS XERION 4000, CLAAS XERION 4500 a CLAAS XERION 5000 obdržely motor Daimler Benz/MTU. Od roku 2014 je CLAAS XERION nabízen také v Severní Americe. V roce 2019 byly v rámci emisní normy Stage V na trh uvedeny nové modely CLAAS XERION 4200, 4500 a 5000. Dva nejvýkonnější stroje CLAAS XERION jsou také k dispozici ve verzi TRAC TS se čtyřmi trojúhelníkovými pásy.

Rok 2020 byl zajímavý tím, že se CLAAS XERION projel po trati Nordschleife. Závodník Christian Menzel absolvoval legendární 20,6 km dlouhou trať na Nürburgringu za 25 minut a 50 sekund, a to při couvání s otočenou kabinou.

Limitovaná výroční edice CLAAS XERION

V současné době sjíždí z montážní linky až 400 strojů CLAAS XERION ročně – za poslední tři roky se jejich prodej zdvojnásobil. Traktory CLAAS XERION pracují pro zemědělce a poskytovatele služeb v srdci Evropy, v nekonečných černozemních oblastech Kazachstánu, v prérijní krajině Severní Ameriky, na obřích farmách v Austrálii, na vznikajících farmách v Asii a dokonce i v Jižní Americe a Jižní Africe. Žádný jiný traktor dodnes nekombinuje všestrannost, efektivitu, ochranu půdy a výkonnost tak dokonale jako CLAAS XERION, což vede i k velké poptávce po použitých strojích.

U příležitosti tohoto výročí vyrobí CLAAS pro hlavní trhy limitovanou speciální edici modelu CLAAS XERION v retro vzhledu, který vychází z barevného provedení prvního modelu CLAAS XERION 2500 z roku 1997. Limitovaná edice bude vystavena na veletrzích a bude k dispozici výhradně věrným zákazníkům modelu CLAAS XERION. Všechny traktory CLAAS XERION vyrobené od srpna 2022 do srpna 2023 navíc dostanou výroční nálepky na obě strany kabiny.