Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Návštěva závodu, kde CLAAS vyrobil jubilejní 10 000. převodovku EQ

Zveřejněno: 26. 12. 2022

V německém Paderbornu sídlí společnost CLAAS Industrietechnik, která vyrábí převodovky, nápravy, hydraulické systémy, pásové jednotky a kabiny. CLAAS oznámil, že již vyrobil 10 000 převodovek EQ. Během této příležitosti jsme se mohli podívat, jak se takové převodovky vyrábí.

Po dokončení montáže je každá převodovka EQ testována na zkušební stolici.

Společnost CLAAS nedávno uvedla, že vyrobila jubilejní bezestupňovou převodovku CLAAS EQ 2XX s číslem 10 000. Bezestupňová technologie EQ je na trhu od roku 2015 (CLAAS ji vyvíjel od roku 2007). Tyto převodovky je možné nalézt v traktorech řady CLAAS ARION 500 CMATIC a CLAAS ARION 600 CMATIC. Zmíněné traktory jsou od roku 2021 také vybaveny automatickým systémem proti převrácení, který je založen na přesné koordinaci otáček motoru, vzduchové brzdy a převodového poměru.

Mechanicko-hydraulické převodovky CLAAS EQ s rozděleným výkonem se vyznačují jednoduchou konstrukcí se dvěma mechanickými hnacími rozsahy a následně vysokou, rovnoměrnou celkovou účinností v celém rozsahu otáček. Hnací oblasti se automaticky mění v závislosti na rychlosti jízdy a požadovaném zatížení a umožňují pracovat v různých režimech jízdy. Charakteristikou převodovek CLAAS EQ je inteligentní kombinace dvou planetových soukolí. Není nutný proces ručního řazení, což přináší bezproblémový a hladký proces řazení a žádné přerušení točivého momentu z 0 na 50 km/h.

V roce 2017 byly představeny převodovky CLAAS EQ 200 a EQ 220, které využívají tisíce traktorů řady CLAAS ARION po celém světě. Některé z nich mají odpracováno přes 10 000 provozních hodin. CLAAS také nedávno oznámil, že začal spolupracovat na vývoji převodovek s koncernem SDF. Cílem je integrovat převodovky CLAAS EQ 200, EQ 220 a EQ 260 do hnacího ústrojí TTV traktorů Deutz-Fahr.

Bezestupňová technologie EQ je na trhu od roku 2015 (CLAAS ji vyvíjel od roku 2007). Tyto převodovky je možné nalézt v traktorech řady CLAAS ARION 600 CMATIC.
Bezestupňová technologie EQ je na trhu od roku 2015 (CLAAS ji vyvíjel od roku 2007). Tyto převodovky je možné nalézt v traktorech řady CLAAS ARION 600 CMATIC.

Členové redakce Agroportal24h.cz si mohli výrobu a testování nejen převodovek prohlédnout v rámci návštěvy podniku. Během prohlídky závodu platil přísný zákaz focení, takže se s vámi podělíme o informace a ilustrační fotografie.

Bezchybná výroba převodovek CLAAS EQ

Výrobu převodovek má na starosti společnost CLAAS Industrietechnik (CIT). Sídlí v Paderbornu a provozuje v něm výrobní závod. Jde o dceřinou společnost skupiny CLAAS. Aby byla zajištěna kvalita převodovek, CIT si důležité komponenty vyrábí svépomocí. Obrábí si například skříně převodovek, vyrábí si odlitky hydromodulů a ozubená kola. Ozubená kola a hřídele se vyrábějí z odlitků a vhodně nařezaných kusů oceli, které se později zpracují na obráběcích strojích. Nově vytvořená součást se důkladně umyje a zabalí do plastových sáčků, aby byla chráněna před znečištěním a korozí. Na montážní lince se montují ozubená kola. Jde o ruční práci, která začíná u nejmenších komponentů sestavovaných do větších a větších celků. V jedné převodovce pracuje více než 700 mechanických a hydraulických dílů. Pracovníci obsluhují vyhrazený úsek linky. Pomáhají jim elektronické montážní pokyny zobrazované na monitoru. Každé stanici dominuje všudypřítomná elektronika. Všechny fáze montáže jsou monitorovány a jsou dodržovány řádně stanovené postupy.

Převodovka CLAAS EQ je složena z mnoha dílů. Díly musí mít špičkové vlastnosti.
Převodovka CLAAS EQ je složena z mnoha dílů. Díly musí mít špičkové vlastnosti.

Po dokončení montáže je každá převodovka CLAAS EQ testována na zkušební stolici EOL, která byla navržena pouze pro tento účel. Probíhá i kontrola funkčnosti převodovky při částečném zatížení. Během fáze vývoje a ověřování lze na různých zkušebních stolicích simulovat kompletní životnost převodovky. K dispozici je příkon až 700 kW, PTO brzda a možné testování reálných jízdních podmínek při přetížení. Montáž každé převodovky je prováděna počítačem řízenou linkou naprosto bez chyb. Převodovka je po montáži podrobena testování na dynamometru.

CIT je více než 60 let výrobcem převodovek, náprav, hydraulických systémů, pásových jednotek a kabin. V současné době 679 zaměstnanců vyrábí produkty nejen pro zemědělské stroje značky CLAAS, ale také pro zemědělské stroje, stavební stroje a komunální vozidla jiných výrobců. Tržby společnosti CIT za rok 2021 činily 253 milionů eur, z toho 5,1 % bylo investováno do výzkumu a vývoje.

Aby byla zajištěna kvalita převodovek CLAAS EQ, CIT si důležité komponenty vyrábí svépomocí.
Aby byla zajištěna kvalita převodovek CLAAS EQ, CIT si důležité komponenty vyrábí svépomocí.

Součástí závodu CLAAS Industrietechnik, který se rozkládá na ploše 10,4 ha, je administrativní budova, za níž se nachází testovací centrum s halou pro vozidla a dílnou o výšce 8 metrů a rozloze 2000 m². Železobetonová hala je orientována směrem ke kancelářskému komplexu.

Závod CLAAS Industrietechnik se rozkládá na ploše 10,4 ha.
Závod CLAAS Industrietechnik se rozkládá na ploše 10,4 ha.

CLAAS Industrietechnik (CIT) integruje mechanické, elektrické, hydraulické a elektronické komponenty a vytváří systémy pro nejrůznější stroje. Disponuje dlouholetými odbornými znalostmi a nejmodernějšími nástroji pro vývoj, výpočty, simulace a testování. Zároveň se snaží své výroby vyrábět bez chyb a s přesností až 2 µm (lidský vlas je 45krát silnější). Proto pravidelně investuje do výrobních zařízení a do kvalifikace zaměstnanců. Jedna z nejvýznamnějších investic se uskutečnila v roce 2012. Investice mířily do výroby (výroba skříní, montážní a testovací stanoviště) a logistiky (nové logistické centrum včetně výškového skladu malých dílů).

Výrobu převodovek CLAAS EQ obstarávají tři flexibilní výrobní systémy (FMS) a více než 100 strojů a obráběcích center. FMS je kombinací několika obráběcích center se skladem materiálu, nástrojů a dopravním systémem. Umožňuje automatické řízení nástrojů a toku materiálu. Používají se zde následující výrobní procesy: soustružení, frézování, protahování, vnější a vnitřní broušení, broušení boků zubů, honování a kalení. CIT pravidelně podstupuje interní i externí audity. To znamená, že definované požadavky na kvalitu a procesy jsou průběžně kontrolovány a je zajištěno jejich dodržování. Pomocí automatizovaného skladu malých dílů (AKL) lze efektivně a hospodárně skladovat zboží v malých objemech. Automatizovaná řízená vozidla (AGV) zase zvyšují flexibilitu logistiky.

Výrobu převodovek CLAAS EQ obstarávají tři flexibilní výrobní systémy (FMS) a více než 100 strojů a obráběcích center.
Výrobu převodovek CLAAS EQ obstarávají tři flexibilní výrobní systémy (FMS) a více než 100 strojů a obráběcích center.

Prohlédnout jsme si mohli nápravy a hnací jednotky vyznačující se velkým počtem společných dílů a standardizovaných systémových rozhraní. CLAAS Industrietechnik vyvinulo širokou řadu náprav speciálně pro použití v samojízdných strojích. K dispozici jsou nápravy s nastavitelným nebo stálým rozchodem kol a se zatížením od 4,5 do 28 tun. Jedna z dalších divizí se věnuje výrobě hydraulických a elektronických systémů. Následujícím vyráběným produktem jsou převodovky vývodového hřídele, rozvodovky nebo redukční převodovky. Probíhá zde i montáž kabin. V CIT vznikají i dnes už legendární pásové jednotky CLAAS TERRA TRAC. Vyrábí se zde i systém pro regulaci tlaku v pneumatikách CTIC.

  • 1956 – Založení závodu v Paderbornu.

  • 1987 – Vývoj prvního gumového pásu pro sklízecí mlátičky CLAAS.

  • 1995 – Prodej první kabiny CLAAS společnosti Franz Kleine (později Grimme).

  • 2000 – Vytvoření vlastního vývojového a testovacího střediska.

  • 2013 – Uvedení nově vyvinuté plynulé převodovky CLAAS EQ 200 na trh.

  • 2017 – Akvizice společnosti R&M Landtechniksysteme.