Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Kukuřičný adaptér CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER slučuje sklizeň a drcení strniště do jedné pracovní operace

Zveřejněno: 17. 10. 2022

CLAAS představil nový kukuřičný adaptér CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER pro účinnou a efektivní ochranu proti zavíječi kukuřičnému při sklizni kukuřice. Díky drtiči integrovanému ve sklízecím adaptéru se ušetří jedna následná pracovní operace a pohonné hmoty.

Kukuřičný adaptér CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER slučuje sklizeň a drcení strniště do jedné pracovní operace.

Boj proti zavíječi kukuřičnému se odehrává nejčastěji tak, že po sklizni kukuřice je kukuřičné strniště zpracováno mulčovačem. Alternativou je zpracování půdy nářadím vybaveným nožovým válcem.

Firma CLAAS nyní přišla s řešením, které kombinuje sklizeň kukuřice na zrno a drcení kukuřičného strniště v jedné pracovní operaci. Během sklizně kukuřice tak dochází ke kompletnímu rozrušení strniště, čímž je eliminováno prostředí nezbytné pro vývoj larvy zavíječe kukuřičného ve stoncích. Rovněž mizí překážky, jako jsou objemné rostlinné zbytky, které ztěžují následné obdělávání půdy.

CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER je složen z rotorů, které jsou k rámu adaptéru připojeny přes tříbodový závěs, jenž usnadňuje kopírování půdy.
CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER je složen z rotorů, které jsou k rámu adaptéru připojeny přes tříbodový závěs, jenž usnadňuje kopírování půdy.

Kukuřičný adaptér CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER je složen z rotorů, které jsou k rámu adaptéru připojeny přes tříbodový závěs, jenž usnadňuje kopírování půdy. Rotory pracují s rychlostí 1 200 ot/min a jsou mechanicky poháněny ve dvojicích přes kardanovou hřídel. Každý rotor je vybaven speciálními cepy, které účinně drtí kukuřičné strniště. Systém CLAAS CEBIS ve sklízecí mlátičce přitom informuje obsluhu o případné hrozbě zablokování tohoto integrovaného drtiče. Hrozí-li přetížení nebo kontakt s většími cizími předměty, dojde k automatickému zvednutí rotorů (pomocí dvou hydraulických válců). Drtič se automaticky zvedá také při couvání a při zvedání adaptéru na souvrati.

Povrch po přejezdu kukuřičného adaptéru CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER.
Povrch po přejezdu kukuřičného adaptéru CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER.

Od roku 2023 bude v limitované sérii k dispozici kukuřičný adaptér CLAAS CORIO 875 FC STUBBLE CRACKER s integrovaným drtičem. Adaptér vyžaduje o 3 kW více výkonu ve srovnání se standardním adaptérem (v přepočtu na jeden řádek kukuřičného strniště). Spotřeba paliva je vyšší o 2 l/ha. Osmiřádkový kukuřičný adaptér je také o cca 400 kg těžší.

Pro bezpečnou přepravu kukuřičného adaptéru CLAAS CORIO STUBBLE CRACKER po silnici je drtič hydraulicky zvednut tak, aby přiléhal k rámu adaptéru.