TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Hakki Pilke 55 Pro: promyšlený štípací automat na dřevo

Zveřejněno: 20. 9. 2022

Finský výrobce TP Silva Oy má více něž 35 let zkušeností s výrobou procesorů na palivové dřevo. Se svým štípacím procesorem Hakki Pilke 55 Pro s řadou inovativních funkcí cílí na zájemce o výkonnou poloautomatickou linku na produkci palivového dřeva.

Jedním z nejnovějších produktů v sortimentu Hakki Pilke je profesionální procesor na palivové dřevo Hakki Pilke 55 Pro.

Bez dřevěných produktů se společnost neobejde ani v současné moderní době. Dřevo, jak to palivové, tak materiál využívaný k výrobě nábytku či ve stavebnictví, má v průmyslu i běžném lidském životě nezastupitelnou roli. Při jeho zpracovávání je přitom kladen čím dál větší důraz na rychlost, kvalitu a objem produkce s cílem optimalizovat výrobní procesy a dosáhnout co největší možné časové i finanční úspory. Jde o výzvu, která leží především na bedrech výrobců strojů, například štípacích procesorů.

Mezi přední výrobce strojů na výrobu palivového dřeva patří i TP Silva Oy, kterého v České republice zastupuje firma MANATECH CZ. Štípací procesory Hakki Pilke se vyznačují jednoduchou a robustní konstrukcí a nabízejí možnost velmi rychlého rozložení do pracovní polohy. Procesory tohoto výrobce lze pohánět vývodovým hřídelem traktoru, pomocí integrovaného elektromotoru, nebo jejich kombinací.

Vysoký výkon za všech podmínek a situací

Jedním z nejnovějších produktů v sortimentu Hakki Pilke je profesionální procesor na palivové dřevo Hakki Pilke 55 Pro. Funkce tohoto modelu jsou podle výrobce navrženy tak, aby poskytovaly vysoký výkon za všech podmínek a situací. Díky štípací síle 40 tun a vysoce výkonným hydraulickým funkcím dokáže zpracovat kmeny o průměru až 55 cm.

Standardně je procesor vybaven řetězovou pilou. Lze tak krátit polena velkých průměrů.
Standardně je procesor vybaven řetězovou pilou. Lze tak krátit polena velkých průměrů.

Nejdůležitější částí stroje je mechanizmus, který provádí štípání na požadovanou velikost. V první řadě však, ještě předtím, než je kláda podávacím dopravníkem ke štípacímu mechanizmu dopravena, dochází k jejímu zkrácení na požadovanou velikost. Zkrácený kus dřeva se následně přesouvá k pístu, který jej přes štípací klín zpracuje na požadovanou velikost. Hydraulický píst uložený proti štípacímu klínu protlačuje poleno klínem. Jde o hlavní část procesu štípání.

Standardně je procesor vybaven řetězovou pilou. Lze tak krátit polena velkých průměrů. Systém AC 10 automaticky napíná řetěz pily, zajišťuje jeho mazání a udržuje jej v optimálním napnutí. O bezpečnost obsluhy se stará pět aktivních ochranných prvků. Ochranné kryty jsou lehké a snadno se používají. Po jejich otevření se zastaví veškerý pohyb ve stroji.

Zkrácený kus dřeva se přesouvá k pístu, který jej přes štípací klín zpracuje na požadovanou velikost.
Zkrácený kus dřeva se přesouvá k pístu, který jej přes štípací klín zpracuje na požadovanou velikost.

S novým systémem HakkiMultiBlade mohou uživatelé rozdělit dřevo až na 24 kusů a během několika sekund změnit jejich počet na 8 kusů. Automatické hydraulické nastavení výšky štípacího klínu zabezpečuje trvale vysokou kvalitu palivového dřeva, i když se průměr polen mění. Systém je vybaven inovativním senzorem, který měří průměr každého polena a podle toho nastavuje výšku štípacího klínu, aby bylo dosaženo optimálních výsledků.

Štípací procesor Hakki Pilke 55 Pro je opatřen pokročilým systémem monitorování dat, který shromažďuje důležité údaje o produktivitě a procesech stroje. Uživatel tak v reálném čase získává informace o zpracovaných objemech, provozní době a štípacích metodách. Obrazovka a systém sledování dat jsou součástí standardního vybavení. Na monitoru se zobrazují statistické údaje o množství vyrobeného palivového dřeva, například denní a hodinové množství. Na stejném monitoru lze také nastavit rozmanité parametry – například požadovanou délku palivového dřeva. Měřicí zařízení se pak automaticky posune do požadované pozice. Na displeji může obsluha aktivovat také poloviční cyklus štípání nebo přepnout nastavení výšky štípacího klínu do manuálního provozu.

Štípací procesor je opatřen pokročilým systémem monitorování dat. Ovládání stroje je snadné.
Štípací procesor je opatřen pokročilým systémem monitorování dat. Ovládání stroje je snadné.

Pro posuv a správné navedení dřeva k řeznému nástroji slouží hydraulicky poháněný vstupní pás (podávací dopravník). Aby bylo možné zpracované dřevo odklízet a zamezilo se jeho hromadění u stroje, používá se též hydraulicky poháněný dopravník (vykládací dopravník). Odebírá polena od štípacího stroje a přesunuje je na požadované místo. Popřípadě může nakládat naštípané dřevo na vůz.

Do volitelné výbavy spadá dopravník Hakki Pilke XL – o délce 6 nebo 8 metrů – s jehož pomocí lze zvýšit produktivitu výroby palivového dřeva. Pás o šířce 60 cm snadno přepravuje velké množství palivového dřeva a je vybaven čisticím systémem, který odděluje nečistoty od dřeva. Dopravník lze snadno vyjmout ze stroje a na krátké vzdálenosti jej přepravovat pomocí vlastních kol.

Nedílnou součástí štípacího stroje je i pohon (různé druhy, případně jejich kombinace). Výhodou pohonu vývodovou hřídelí traktoru je nezávislost na dosahu elektrické sítě a možnost přesouvání stroje pomocí traktoru. Elektropohon je využíván zejména v místech, kde nevzniká požadavek na přemísťování štípacího stroje a je zajištěn přístup k elektrické síti. Stroj poháněný elektromotorem má navíc tišší chod. U Hakki Pilke 55 Pro je možné kombinovat oba pohony.