Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Hustler Unrolla nastele i nakrmí

Zveřejněno: 29. 5. 2024

Ruční nastýlání a krmení hospodářských zvířat může být časově náročný a namáhavý úkol, proto může mechanizace tohoto úkolu pomoci zvýšit efektivitu. Jedním strojem Hustler LX104 lze nastýlat nebo krmit zvířata. Stroj prodává společnost MANATECH CZ.

Hustler Unrolla nastele i nakrmí.

Řetězovým rozdružovačem Hustler LX104 je možné rozdružit kulaté balíky (např. siláž, senáž, sláma, kukuřice, krmná řepa a další). Stroj je ideální pro farmy s objemem krmení 50 až 1 500 balíků ročně.

Rozdružovač může být připojen k přednímu nebo zadnímu tříbodovému závěsu traktoru, na traktorový čelní nakladač nebo k manipulátoru či kolovému nakladači prostřednictvím systému automatického připojení/odpojení Snaplox. Není tak potřeba otevírat zadní okno kabiny traktoru a tahat za provázek kvůli odjištění kolébky. Výrobce uvádí, že systém spolehlivě funguje i na nerovném povrchu, protože podpěry vždy dokážou uvolnit západky. Pružina s automatickou západkou je plně zakryta, což poskytuje spolehlivější a pevnější spojení pro manipulaci i s těmi nejtěžšími balíky. K rozdružovači jsou dodávané kované vysokopevnostní hroty pro nakládku balíku na stůl rozdružovače. Současně slouží k přepravě celého rozdružovače a manipulaci s ním. Obsluha traktoru přitom vůbec nemusí vystupovat z kabiny.

Pro zjednodušení nakládání a připojení si uživatel může zvolit stranu nakládání na stůl a stranu připojení rozdružovače k traktoru. To zároveň umožňuje změnit směr odvíjení balíku bez jeho vyložení. Díky tomu lze mnohem rychleji a snadněji zakrmovat balíky na obou stranách krmné chodby i ve stájích pouze s jedněmi vraty.

Stroj Hustler LX104 je ideální pro farmy s objemem krmení 50 až 1 500 balíků ročně.
Stroj Hustler LX104 je ideální pro farmy s objemem krmení 50 až 1 500 balíků ročně.

Díky nízké energetické náročnosti zvládne Hustler práci dvou strojů, přičemž krmení a podestýlání je rychlejší, což je možné díky hydraulicky poháněnému inovativnímu systému řetězů, který zajišťuje vyšší točivý moment a lepší rozmetání. K ovládání stroje stačí jeden hydraulický okruh a praktický dálkový ovladač v kabině.

S jednopákovým ovládáním je možné rozdružovat balíky doleva nebo doprava a zároveň přesně ovládat rychlost odvíjení. Stůl rozdružovače je strmější, hlubší a disponuje zvýšeným předním a zadním krytem a bezpečnostní tyčí. Snadno tak pojme různě velké balíky a zabrání jejich vypadnutí ven, pokud je nutné rozdružovat balík třeba na venkovní strmé pastvině. Rozdružovač je díky tomu schopen zpracovat i lepivé balíky. Stůl má podlahu s plně uzavřeným designem přesahujícím přes hnací hřídele. Chráněny jsou tak před namotáním materiálu a eliminuje se plýtvání tím, že zabraňuje vypadávání krmiva. Stůl je vyroben z pevného 45 mm polyetylenu odolného vůči UV záření, nárazům a nekoroduje. Je velmi kluzký a tím se snižuje potřebný kroutící moment a usnadňuje otáčení balíků, které by jinak přilnuly k ocelovému povrchu.

Díky nízké energetické náročnosti zvládne Hustler práci dvou strojů.
Díky nízké energetické náročnosti zvládne Hustler práci dvou strojů.

Oproti ostatním řešením na trhu zaujmou pozinkované 6tunové řetězy s robustními válečky a čepy. Větší styčná plocha na každém válečku prodlužuje životnost řetězu, protože se nemůže natahovat ani kroutit. Napínače řetězu jsou zabudovány do rámu stroje pro případ potřeby přenastavení napnutí řetězu. Plně uzavřené vedení řetězu a řetězových kol eliminuje možnost spadnutí. Rozdružovač vyžaduje pouze mazání čtyř maznic, protože místo pouzder výrobce používá plně utěsněná naklápěcí kuličková ložiska s dlouhou životností, namontovaná vně stroje, aby se předešlo jejich znečištění nebo poškození kyselými silážními šťávami. Výrobce také používá ochranné kryty ložisek proti nečistotám.

Pohon řetězů zajišťují řetězová kola se 6 zuby HardLine vyrobených z vysoce pevné otěruvzdorné oceli Bisalloy 80. S plně uzavřeným designem je prakticky nemožné, aby řetěz seskočil z řetězových kol. K řetězu je přišroubováno patnáct posuvných lišt vyrobených z galvanizované oceli 40 x 40 x 4 mm RHS (čtvercový dutý profil). V případě potřeby se snadno vymění během několika minut. Jejich úkolem je zamezit vykolejení řetězů. Na lištách jsou také umístěny extra silné 60 mm dlouhé a 8 mm silné žraločí zuby navržené tak, aby zabránily vtažení krmiva pod podavač tím, že ho uvolní přesně ve správný okamžik.

Pro uživatele vyžadující tišší stroj s minimálními nároky na údržbu je určen bezřetězový model Hustler LX104, který rozdruží kulaté i hranaté balíky o hmotnosti až 1 250 kg.
Pro uživatele vyžadující tišší stroj s minimálními nároky na údržbu je určen bezřetězový model Hustler LX104, který rozdruží kulaté i hranaté balíky o hmotnosti až 1 250 kg.

Pro uživatele vyžadující tišší stroj s minimálními nároky na údržbu je určen bezřetězový model Hustler LX104, který rozdruží kulaté i hranaté balíky o hmotnosti až 1 250 kg. Systém nakládky balíku a přepravy rozdružovače je shodný jako o prvně jmenovaného modelu.

Polyethylénový stůl rozdružovače je velmi kluzký a jeho zaoblený tvar pomáhá lepšímu rozebrání zamotaných částí hmoty v balíku. Rozdružování balíku zajišťuje spirálovitý rotor se stíracím panelem.