Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Injektor Samson TS pro optimální využití kejdy

Zveřejněno: 2. 6. 2022

Společnost Samson Agro rozšířila svůj sortiment o další injektor – o jednodiskový injektor Samson TS, který je navržen pro optimální využití kejdy prostřednictvím šetrného vstřikování do jakýchkoliv plodin.

Injektor Samson TS pro optimální využití kejdy.

Nový injektor je k dispozici ve dvou pracovních záběrech, 8 a 12 metrů, Samson TS 8 a Samson TS 12.

Samson TS je vhodné používat s cisternou na kejdu Samson PG II a řídicím systémem SlurryMaster 8000, který aplikuje kejdu přesně, šetrně a inteligentně.

Díky úzkému injektorovému disku, který otevírá drážku pro vstřikování kejdy, aplikuje Samson TS živiny přesně tam, kde je rostliny mohou nejlépe vstřebat, aniž by docházelo k rozrušování a zpracovávání půdy jako při tradiční aplikaci kejdy. „Dnes je již dobře známo, že pokud jsou rostlinám přidělovány živiny v kořenovém systému, ve správném objemu a ve správný čas, minimalizují se emise látek škodlivých pro životní prostředí. Spolu se snahou o snížení těchto emisí prostřednictvím injektáže kejdy se nyní prosazují nové principy pěstování, jako jsou Conservation Agriculture, No Till a Strip Till. Právě pro použití v rámci těchto principů jsme vyvinuli systém Samson TS,“ říká Niels Haubjerg, produktový manažer pro kejdovou techniku ve společnosti Samson Agro A/S.

Samson TS je také plně připraven pro automatické řídicí systémy s GPS a elektronickými aplikačními mapami.

Injektor je rozdělen na 1 m široké sekce, z nichž každou lze ovládat samostatně prostřednictvím systému SlurryMaster 8000. Individuální ovládání pomocí 8 nebo 12 sekcí pomáhá zabránit nadměrnému nebo nedostatečnému hnojení při překrývání v klínech a na souvratích.

Samson TS využívá variabilní dávkování k přesnému dávkování požadovaného množství živin prostřednictvím automatizovaného procesu ve spolupráci s GPS systémem kompatibilním s ISOBUS na základě např. výnosových map z minulých let.

Injektor Samson TS přispívá ke zvýšení výnosového potenciálu díky efektivnějšímu hnojení, ale má také přínos pro životní prostředí, protože omezuje lokální přehnojování a aplikuje živiny v závislosti na absorpčním potenciálu půdy i rostlin.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Samson

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.