Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

JCB investuje do vodíkového motoru

Zveřejněno: 14. 12. 2021

Společnost JCB oznámila, že hodlá investovat 100 milionů liber do projektu výroby superúčinných vodíkových motorů. Na jejich slibném vývoji již pracuje tým stovky inženýrů.

Vodíkový motor by mohly využívat i teleskopické manipulátory JCB.

Cílem společnosti JCB je, aby první stroje byly zákazníkům k dispozici do konce roku 2022. Představeny byly dva prototypy JCB: rypadlo-nakladač a teleskopický nakladač, obojí na vodíkový pohon. Konkrétně teleskopický nakladač JCB byl veřejnosti poprvé prezentován na akci, jež proběhla nedávno v centru Londýna a které se zúčastnil i britský premiér Boris Johnson.

Stroje JCB, které vyrábíme, musí začít být poháněny něčím jiným než fosilními palivy. Nyní vyrábíme stroje poháněné naftou, ale do budoucna musíme najít jiná řešení. Investujeme proto do vodíku, protože nevěříme, že elektrická energie je univerzálním řešením, zejména pro náš průmysl. Vhodná je pouze pro pohon menších strojů. To znamená, že budeme i nadále vyrábět motory, ale ty budou mimořádně účinné a cenově dostupné. Půjde o špičkové vodíkové motory s nulovými emisemi CO2. Náš vodíkový motor byl kompletně vyvinut ve Velké Británii britskými inženýry. Vodíkové motory mají potenciál pomoci Velké Británii rychleji dosáhnout nastavených cílů v oblasti emisí CO2,“ uvedl Lord Bamford, předseda společnosti JCB, která vyrábí motory v závodech v Derbyshire a v indickém Dillí už od roku 2004. JCB letos oslaví významný milník: výrobu 750 000. motoru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: JCB

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.