Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Jednonápravová rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 s oceňovaným rozmetacím ústrojím

Zveřejněno: 3. 10. 2022

V tomto článku se zaměříme na techniku pro hnojení, konkrétně na rozmetadla hnoje a kompostu Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12, která zastupují kategorii jednonápravových rozmetadel.

Rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 jsou vybavena jednou nápravou s velkými koly a v korbě je integrována mechanicky odpružená oj.

Výrobní program francouzské firmy Jeantil sestává ze tří hlavních pilířů: stájové technologie, techniky pro hnojení a dopravní techniky. Výhradním dovozcem těchto strojů do Česka je společnost AgroKonzulta Žamberk, která stroje prodává a servisuje prostřednictvím sítě regionálních partnerů rozmístěných po celé republice.

Na francouzském trhu Jeantil pravidelně obsazuje první příčky prodejního žebříčku rozmetadel hnoje, vápna, drůbežího trusu nebo kompostu. Vyrábí se s nosnostmi od 6 do 16 tun. V tomto článku se zaměříme na techniku pro hnojení, konkrétně na rozmetadla hnoje a kompostu Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12, která zastupují kategorii jednonápravových rozmetadel. Model Jeantil EVR 13-10 s užitečným zatížením na poli 10 tun je k dostání s objemem korby 12,3 m3, zatímco model Jeantil EVR 15-12 s užitečným zatížením na poli 12 tun je nabízen s objemem korby 13,6 m3.

Korba rozmetadel se zvětšuje směrem dozadu (rozšiřuje). Proto mají rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 parabolický tvar a hladké stěny.
Korba rozmetadel se zvětšuje směrem dozadu (rozšiřuje). Proto mají rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 parabolický tvar a hladké stěny.

Obě rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 jsou konstrukčně řešena jako dopravní prostředky s dostatečnou nosností, vybavené dopravním, frézovacím a rozmetacím ústrojím. Činnost pracovních ústrojí je velmi intenzivně ovlivňována vlastnostmi rozmetaného materiálu, zejména pak jeho vlhkostí, složením, stupněm zralosti a objemovou hmotností.

Rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 jsou vybavena jednou nápravou s velkými koly a v korbě je integrována mechanicky odpružená oj. Díky této konstrukci má stroj nízké těžiště a nízkou nakládací výšku.

Korba rozmetadel Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 se zvětšuje směrem dozadu (rozšiřuje). Proto mají rozmetadla Jeantil parabolický tvar a hladké stěny, což napomáhá nejen snadnějšímu vyprazdňování nákladu, ale rovněž usnadňuje údržbu a snižuje zatížení dopravníkového dna. Korba je vyrobena z odolné oceli, a je tedy odolná vůči opotřebení a rázům, na horní hraně je pak zesílená trubkou o průměru 100 mm, jež slouží jako ochrana proti deformaci.

Materiál je posouván k rozmetacímu ústrojí, které tvoří svisle umístěné, dvě dynamicky vyvážené šnekovice s HARDOX vyhazovacími lopatkami.
Materiál je posouván k rozmetacímu ústrojí, které tvoří svisle umístěné, dvě dynamicky vyvážené šnekovice s HARDOX vyhazovacími lopatkami.

Úlohou dopravního ústrojí je přísun hnoje k rozmetacímu ústrojí. Základní částí ústrojí uvedených rozmetadel je dopravník umístěný na podlaze ložné korby. Řetězový podlahový dopravník se šroubovanými příčkami přisunuje materiál k rozmetacímu mechanismu. V pohonu podlahového dopravníku se nachází robustní převodové mechanismy s velkým převodovým poměrem.

Rychlost dopravníku lze ovládat elektricky přímo z kabiny řidiče, což umožňuje přesné nastavení aplikovaného množství. Rychlost je přitom současně měnitelná přes proporcionální elektrický terminál BASIC nebo SMART, aby bylo možné seřizovat dávku.

Rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 využívají rozmetací ústrojí EPAN 5, tedy univerzální typ, který zvládá zpracovat všechny materiály či provádět rozmetání i při vysokých dávkách hnojiv.
Rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 využívají rozmetací ústrojí EPAN 5, tedy univerzální typ, který zvládá zpracovat všechny materiály či provádět rozmetání i při vysokých dávkách hnojiv.

Úkolem rozmetacího ústrojí je rovnoměrné rozmetání oddělených částic z nákladu chlévského hnoje na ložné korbě rozmetadla. Rozmetadla Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 využívají rozmetací ústrojí EPAN 5, tedy univerzální typ, který zvládá zpracovat všechny materiály či provádět rozmetání i při vysokých dávkách hnojiv. Jde o nejvíce používané ústrojí na rozmetání chlévského hnoje kompostů. Umístěno je v zadní části rozmetadla, materiál je rozmetán směrem dozadu. Rozmetací ústrojí obdrželo certifikát DLG Signum a bylo vyhodnoceno jako nejpreciznější na trhu zaručující široký rozhoz a vysoký provozní výkon.

Rozmetací ústrojí rozmetadel Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 tvoří dvě svisle umístěné a dynamicky vyvážené šnekovice s HARDOX vyhazovacími lopatkami. Rozmetaný materiál je jimi vrhán dozadu i do stran. Gilotinové dveře zabraňují ucpání rozmetacích válců hnojem před jejich spuštěním a omezují případné ztráty materiálu při přepravě.

Šneky rozmetadel Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 jsou vybaveny přednastavenými HARDOX lopatkami pro různé druhy materiálu a pro drcení a optimální aplikaci rozmetaného produktu. U ústrojí je převod zajištěn soustavou převodových skříní s otáčkami 1 000 ot./min. s automatickým jištěním a volnoběžkou.

K další výbavě rozmetadel Jeantil EVR 13-10 a EVR 15-12 na přání patří klapky pro práci na okraji pole, které zajišťují hraniční rozmetání (aby nedocházelo k rozmetání na komunikaci, sousední pole atd.).